Úžasný objav v Egypte: Na starovekom pohrebisku Sakkára našli ďalších 14 sarkofágov

2020-09-23 08:00:00 |   |    | 

Egyptské ministerstvo pre historické pamiatky v nedeľu oznámilo objav 14 sarkofágov na pohrebisku Sakkára južne od Káhiry, ktoré boli pochované 2500 rokov. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.



 

Rakvy vedci objavili pred tromi dňami počas archeologického výkopu na tejto nekropole, kde sa minulý týždeň našlo 13 ďalších drevených sarkofágov, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Rozsiahle pohrebisko Sakkára sa nachádza približne 16 kilometrov južne od slávnych pyramíd v Gíze. Ide o súčasť starovekého mesta Mennofer, lokality Svetového dedičstva UNESCO, a obsahuje kolosálnu stupňovitú Džoserovu pyramídu.

Na fotografiách dobre zachovaných drevených rakiev je vidno ornamentálne maľby, ako aj hieroglyfy. Ministerstvo spresnilo, že na lokalite sa plánujú ďalšie odkryvy, pričom sa predpokladajú nálezy aj ďalšieho súboru sarkofágov.

Egypt sa usiluje propagovať svoje archeologické nálezy po celej krajine v úsilí oživiť cestovný ruch, ktorý výrazne utrpel následkom opatrení súvisiacich s koronavírusovou pandémiou.

Úrady v júli po trojmesačnom uzavretí opätovne otvorili pre verejnosť pyramídy v Gíze a ďalšie archeologické miesta. Zrušili tiež vízové poplatky s cieľom prilákať do krajiny viac dovolenkárov. Egypt tiež plánuje v nasledujúcich mesiacoch otvoriť ústredný projekt Veľkého egyptského múzea (GEM).

Sektor cestovného ruchu, sužovaný rokmi politického chaosu a teroristickými útokmi, sa zotavil tesne pred príchodom pandémie COVIDu-19 a iba vlani krajina privítala 13,6 milióna návštevníkov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa