Na plošine Nazca objavili nový záhadný obrazec

2020-10-24 12:00:00 |   |    | 

Peruánske geoglyfy - tzv. Nazca lines - vznikli v púšti neďaleko pobrežia pred asi 2000 rokmi a zobrazujú zvieratá, rastliny, bájne tvory a geometrické vzory. Patria k svetovému dedičstvu UNESCO a sú jednou z popredných turistických atrakcií Peru. 9. októbra 2020 vedci objavili ďalší geoglyf - obrovský obrazec mačky.



 

Zhruba 300 figurálnych obrazcov sa nachádza asi 385 kilometrov juhovýchodne od metropoly Lima. Geoglyfy sú plne rozoznateľné len zo vzduchu, aj preto sú obľúbenou témou rôznych záhadológov. Erich von Däniken napríklad tvrdí, že sú dielom mimozemšťanov.

Iní bádatelia usudzujú, že ide o rituálne symboly vytvárané ako pocty bohom, ďalší ich považujú za obrovský astronomický kalendár alebo označenie miest s prameňmi podzemnej vody. Pravdy sa už asi ťažko dopátrame, a tak nám zostáva len pozorovať úchvatné kresby alebo na chvíľku zavrieť oči a predstavovať si, ako robotníci z radov Inkov podľa presných plánov dávnych inžinierov vykopávajú ryhy tvoriace gigantické obrazce.

Skvelou správou je, že sa objavujú stále ďalšie. 9. októbra 2020 odkryli vedci nový obrazec mačky. Geoglyf bol sotva viditeľný a takmer zmizol. Nachádza sa totiž na pomerne prudkom svahu, ktorý je náchylný k eróziii, uviedlo vo vyhlásení peruánske ministerstvo kultúry. Geoglyf dlhý 37 metrov predstavuje mačku s natočenou hlavou. Vek odhadujú vedci na viac než 2 000 rokov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa