Londýnske letisko Heathrow prišlo o pozíciu najrušnejšieho letiska v Európe

2020-10-28 15:10:00 |   |    | 

Londýnske letisko Heathrow prišlo o pozíciu najrušnejšieho letiska v Európe. Dôvodom sú kroky britskej vlády v dôsledku pandémie nového koronavírusu.



Vedenie Heathrow uviedlo, že pozíciu najrušnejšieho európskeho letiska najnovšie získalo letisko Charlesa de Gaullea v Paríži. Zároveň obvinilo britskú vládu z nečinnosti, ktorá spôsobila, že počet cestujúcich klesol na Heathrow výraznejšie, než v prípade konkurencie.

Strata pozície najrušnejšieho letiska v Európe bude mať podľa Heathrow negatívny vplyv aj na ambície Británie v globálnom obchode po tom, ako od januára budúceho roka ukončí Londýn súčasné vzťahy s Európskou úniou.

Letisko skritizovalo vládu za to, že zavedenie testovania na letiskách namiesto 14-dňovej karantény príliš dlho odkladala. Tento fakt sa podľa vedenia Heathrow odrazí aj na britskej ekonomike.

Vedenie letiska zároveň zhoršilo prognózu, čo sa týka počtu pasažierov v budúcom roku. Očakáva, že v roku 2021 by malo služby letiska využiť 37 miliónov cestujúcich, o 41 % menej, než odhadovalo v júni. Ako dôvod uviedlo, že nové obmedzenia v dôsledku pokračujúceho šírenia sa nového koronavírusu nedávajú šance na zotavenie dopytu po leteckej doprave.

Za 3. kvartál klesol počet cestujúcich prechádzajúcich cez Heathrow medziročne až o 84 %. Dopyt cestujúcich v 3. štvrťroku sa tak výraznou mierou podpísal pod stratu letiska za deväť mesiacov tohto roka. Tá dosiahla 1,5 miliardy libier (1,65 miliardy eur).

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Heathrow
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa