Londýnsky Tower je v smútku: Kráľovná kŕdľa krkavcov je už týždne nezvestná

2021-01-15 08:00:00 |   |    | 

Z londýnskej pevnosti Tower sa stratila "kráľovná" kŕdľa krkavcov menom Merlina. Oznámili to zamestnanci pevnosti, ktorí sa obávajú, že Merlina uhynula, informovala v stredu stanica BBC.



Legenda hovorí, že v Towere musí byť najmenej šesť krkavcov, inak pevnosť i kráľovstvo Veľkej Británie padnú. V súčasnosti tvorí chov sedem krkavcov. Zodpovedný zaň je Christopher Skaife.

Ten podľa BBC uviedol, že nie je neobvyklé, keď sa krkavce z Toweru túlajú i za hradbami, ale aj slobodomyseľná Merlina sa vždy vrátila ku svojmu kŕdľu, s ktorým ju spájalo "úžasne tesné puto". Krkavce sa zvyčajne dožijú 10-15 rokov. Je však známe, že tie, čo žijú v Towere, sa dožívajú aj 40 rokov.

Predpokladá sa, že kráľ Karol II. (1660-1685) bol prvým panovníkom, ktorý oficiálne nariadil, aby sa v tejto pevnosti neustále chovali krkavce. Počas druhej svetovej vojny sa krkavce využívali ako pozorovatelia bômb a lietadiel počas bleskových útokov nemeckej armády.

________________________________________________________________________________________

Najobávanejšia budova v britskej metropole: 20 zaujímavostí o Tower of London

________________________________________________________________________________________

Keď počet krkavcov vo voliérach Toweru klesol na jediného, vtedajší premiér Winston Churchill nariadil, aby v kŕdli bolo vždy najmenej šesť jedincov. Momentálne ich je sedem. Nedávno však zamestnanci voliéry vyslovili obavy z dôsledkov situácie, keď krkavce počas lockdownu začali využívať pokojnejšie podmienky pre let a čoraz častejšie nadlho odlietať za hradné múry.

V roku 2018 vedenie Toweru spustilo program chovu krkavcov. Pristúpilo k tomu, keď spoločnosť Historické kráľovské paláce (Historic Royal Palaces) upozornila, že je "čoraz ťažšie" zaobstarať tieto vtáky. Navyše je v Spojenom kráľovstve "len veľmi málo legálnych chovateľov", ktorí sa venujú tomuto špecifickému druhu.

Pracovníci Toweru smútia nad pravdepodobnou stratou Merliny, ktorá ku kŕdľu patrila od roku 2007, no teraz ju nikto nevidel už niekoľko týždňov. Zatiaľ nemajú v pláne nahradiť ju, pripúšťajú však, že časom by jej miesto v kŕdli mohlo zaujať "mláďa z nášho šľachtiteľského programu, ktoré bude čeliť náročnej výzve pokračovať v jej odkaze."


 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa