Historická chvíľa: Tím nepálskych horolezcov uskutočnil prvý zimný výstup na osemtisícovku K2

2021-01-16 17:00:00 |   |    | 

Tím nepálskych horolezcov v sobotu uskutočnil historicky prvý výstup na vrchol osemtisícovky K2 v zimnom období. Tento druhý najvyšší vrch sveta bol posledným štítom s nadmorskou výškou nad 8000 metrov, ktorého vrchol dosiaľ nebol pokorený v zimnom období, informovala tlačová agentúra AFP.



 

Na vrch K2, nachádzajúci sa na pakistansko-čínskom pomedzí, sa od prvého pokusu na prelome rokov 1987-1988 usilovalo dostať iba niekoľko zimných expedícií. Žiadna z nich sa však nedostala nad 7650 metrov až do soboty, keď dobré poveternostné podmienky umožnili desaťčlennej skupine Nepálcov pokúsiť sa o prelomový zimný výstup.

Počas tohto zimného obdobia zamierili ku K2 bezprecedentné štyri horolezecké tímy s celkovo približne 60 členmi, čo je viac než všetky predchádzajúce výpravy dovedna. Predmetná desiatka nepálskych horolezcov bola predtým rozptýlená medzi inými družstvami, ale vytvorila nový tím za účelom dosiahnuť úspech v mene Nepálu.

Napriek tomu, že sú Nepálci vychýrení svojimi horolezeckými schopnosťami, doteraz sa ani jeden z nich nezúčastnil na zimnom prvovýstupe na vrch presahujúci 8000 metrov.

Vrch K2 s výškou 8611 metrov nad morom je známy ako "divoká hora" a na rozdiel od Mount Everestu - najvyššej hory sveta - je nepomerne menej navštevovaný. Dôvodom sú náročné trasy a kruté meteorologické podmienky; vietor tam môže dosahovať rýchlosť vyše 200 kilometrov za hodinu a teploty klesajú na mínus 60 stupňov Celzia.

K2 leží na hranici pakistanského regiónu Gilgit-Baltistán v pohorí Karakoram a čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Gilgit-Baltistán, vklinený medzi západným ukončením Himalájí a pohorím Hindúkuš, je domovom 18 z 50 najvyšších vrchov sveta.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa