Výstavu obrazov Pavla Ruska sprístupnili virtuálne, ide o originálnu tvorbu špecifického zamerania

2021-02-24 08:00:00 |   |    | 

Oravská galéria v Dolnom Kubíne pripravila virtuálnu komentovanú prehliadku výstavy obrazov ružomberského rodáka Pavla Ruska. Verejnosť si ju môže pozrieť na videokanáli galérie.



"Obrazy Pavla Ruska nás vťahujú do poetického a geometricky inšpirujúceho sveta. Ide o originálnu tvorbu špecifického zamerania, vzbudzujúcu emócie, ktorá sa stala základom prezentovanej kolekcie k jubileu autora," priblížila kurátorka výstavy Eva Ľuptáková.

Autor podľa kurátorky maľuje výtvarne aj formálne vyspelé diela, v ktorých je viditeľný posun od jeho staršej tvorby. "Jeho obrazy prešli zvýraznením námetov, ktoré sú predovšetkým a výhradne geometrické. Na prvý pohľad by sa mohol zdať monotematický, no zároveň fanaticky systematický, a tiež profesionálne zdeformovaný, pretože neustále hľadá v tvorbe to najlepšie, čo mu môže poskytnúť," dodala Ľuptáková.

Pavol Rusko sa venuje textilu a textilnému dizajnu, komornej maľbe, kresbe a grafike, tvorbe objektov a interiérovej architektúry i grafickému dizajnu. Po ukončení štúdia pripravil vyše 30 autorských výstav doma a ďalších 12 v zahraničí. Jeho diela sú zastúpené v zbierkach Liptovskej galérie Petra M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, Oravskej galérie, Norton Priory Museum vo Veľkej Británii, Ama Calabria v Taliansku či Kamogawa City v Japonsku. Od roku 1992 sa venuje aj pedagogickej činnosti.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa