Švajčiarske mesto prišlo s kontroverzným návrhom: Bezdomovcom ponúka letenky do iných krajín

2021-05-06 11:50:00 |   |    | 

Švajčiarsko je známe ako krajina, kde si potrpia na poriadok. Známe mesto Bazilej zašlo v snahe o dokonalosť ďalej než ostatné – bezdomovcov chce posadiť do vlaku či lietadla a poslať ich do inej krajiny.



 

Švajčiarske mesto Bazilej ponúklo bezdomovcom jednosmerné lístky do iných európskych krajín, v prípade vzdialenejších destinácií dokonca preplatí letenky. Cena však v oboch prípadoch nesmie prekročiť 60 frankov (asi 55 eur). Ďalších 20 eur môžu ľudia bez domova dostať ako „vreckové“ na cestu.

Podmienka pre čerpanie takéhoto neobvyklého grantu je jediná. Každý sa musí písomne zaviazať, že sa do krajiny nevráti, aspoň v určitom stanovenom období. Hovorca bazilejského Oddelenia spravodlivosti Toprak Yergu vysvetlil, že ak „účastníkov projektu“ opäť prichytia vo Švajčiarsku, budú môcť byť z krajiny vykázaní.

Podľa britského portálu Daily Mail doteraz ponuku využilo 31 bezdomovcov, ktorí sa vrátia do rodnej krajiny. Sedem z nich do Nemecka, rovnaký počet do Belgicka, dvaja do Talianska a štrnásti do Rumunska. Jedného úrady nešpecifikovali.

________________________________________________________________________________________

Bazilej – mesto troch krajín

________________________________________________________________________________________

Švajčiarsko má nulovú toleranciu bezdomovcov v uliciach miest. V roku 2014 pokutovali úrady v Ženevu istú ženu sumou 500 frankov za to, že žobrala. Keď nemohla zaplatiť, polícia ju zadržala. Prípad sa dostal až pred súd, kde mesto žaloval Európsky súd pre ľudské práva. Proces vyhral. Sudca vyhlásil, že na základe Článku 8 žena mala „právo vyjadriť svoju tieseň a pokúsiť sa naplniť svoje potreby žobraním.“ Mesto jej muselo zaplatiť 992 eur ako náhradu morálnej škody.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa