Apokalypsa na Morave: Tornádo zničilo aj vzácne pamiatky

2021-06-25 12:00:00 |   |    | 

Južnú Moravu zasiahli vo štvrtok večer silné búrky. V okrese Hodonín a Břeclav sa k nim pravdepodobne pridalo i tornádo, ktorého sila podľa odhadov dosiahla stupeň tri až štyri, čo predstavuje rýchlosť presahujúcu 300 kilometrov za hodinu. Záchranári potvrdili štyri obete na životoch, počet zranených sa odhaduje na približne dve stovky. Poškodené sú stovky domov aj známe pamiatky, ktoré prestáli celé stáročia.



 

Najviac postihnutými obcami sú obce Moravská Nová Ves, Hrušky, Lužice a Mikulčice, kde sa nachádza známe Slovanské hradisko.

 

Obec Hrušky

Veterná smršť s obrovskými krúpami zasiahla aj obec Hrušky. „Polovica obce je zrovnaná so zemou, zostali len obvodové múry bez striech, bez okien. Kostol nemá strechu, je bez veže, obec od kostola nadol prakticke neexistuje,“ povedal pre ČT24 vicestarosta Marek Babisz.

Kostol bol postavený v novogotickom štýle v roku 1861, jeho veža ukrýva zvon s českým nápisom z roku 1683.

Hrušky (BV), kostel.jpg

Autor: <a href="//commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Palickap&amp;action=edit&amp;redlink=1" class="new" title="User:Palickap (page does not exist)">palickap</a> – <span class="int-own-work" lang="sk">Vlastné dielo</span>, CC BY 3.0, Odkaz

 

Moravská Nová Ves

Obrovské škody počítajú v dôsledku tornáda aj v Moravskej Novej Vsi. Obec ležiaca v oblasti Podluží medzi mestami Břeclav a Hodonín bola založená v druhej polovici 13. storočia cisterciánmi z neďalekého Velehradu. Dnes je známa predovšetkým vďaka vínu, turisti často vyhľadávajú miestne „sklípky“, ktorých je v obci vyše 170!

Dominantou je však aj kostol sv. Jakuba, ktorý patrí medzi chránené kultúrne pamiatky Českej republiky. Postavený bol v roku 1773 na mieste staršieho gotického kostola, ktorý tri roky predtým zhorel. Ďalšia katastrofa nastala aj včera, keď ničivé tornádo úplne zničilo strechu kostola.

Moravská Nová Ves, kostel.jpg
By <a href="//commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Palickap&amp;action=edit&amp;redlink=1" class="new" title="User:Palickap (page does not exist)">palickap</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY 3.0, Link

 

Valtice

Búrky poškodili aj prakticky všetky stavby vo Valticiach, vrátane zámku, ktorý patrí k najnavštevovanejším pamiatkam na Morave. Ten vznikol prestavbou hradu z 12. storočia a v priebehu dejín prešiel niekoľkými rekonštrukciami. Nakoniec zostala väčšina budov v barokovom štýle, vďaka čomu ste ho mohli obdivovať napríklad aj v televíznom filme Mária Terézia.

Vo štvrtok vo Valticiach padali krúpy ako tenisové loptičky. Na radnici zničili historické vitrážové okná a na zámku nedávno opravené strechy a fasády. „Odhadom je tak pol hektáru striech rozbitých, na oknách sú často rozbité obe krídla, vonkajšie i vnútorné, krúpy veľké ako päsť prešli cez obe krídla. Otlčené sú fasády, sochy...,“ priblížil kastelán Richard Svoboda pre ČTK. „Nádvorie zámku bolo krúpami úplne pokryté, úplne biele,“ doplnil riaditeľ Národného vinárskeho centra Pavel Krška.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa