Chorváti striktne kontrolujú podmienky vstupu do krajiny: Zdržíte sa celé hodiny

2021-07-29 08:00:00 |   |    | 

Chorvátske inštitúcie v týchto dňoch striktne kontrolujú všetky podmienky pre vstup do tejto krajiny. Aktuálne podmienky platia minimálne do 31. júla, prípadne do odvolania. Cestujúcich na to upozorňuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojej webovej stránke. Pre značný počet turistov do Chorvátska treba podľa rezortu diplomacie počítať aj s niekoľkohodinovým zdržaním na hraniciach, pri ceste autom preto odporúča pripraviť si dostatok tekutín, zásob jedla i pohonných hmôt.



Pred cestou do Chorvátska odporúča ministerstvo vyplniť online formulár, ktorý urýchli vybavenie turistov/priechodu cez hranice. Ak cestujúci nebudú mať vyplnený formulár, musia rátať so zdržaním na vstupe do Chorvátska. "Pri zadávaní viacerých osôb odporúčame nepridávať ich ako spolucestujúcich, ak chcete k jednotlivým osobám skenovať dokumenty osobitne. V prípade detí do 12 rokov tieto môžu byť uvedené ako spolucestujúci, adresu pobytu v Chorvátsku uviesť stručne," podotýka ministerstvo. Odporúča tiež radšej použiť anglickú verziu aplikácie, hoci existuje aj slovenská.

Pri vstupe do Chorvátska je potrebné preukázať sa platným cestovným dokladom alebo občianskym preukazom (s platnosťou aj v čase návratu do SR). Bezproblémový vstup do krajiny bude umožnený cestujúcim, ktorí budú mať platný Digitálny COVID preukaz EÚ. Výnimočne bude takýto vstup  umožnený aj v prípade, ak digitálny certifikát nemajú.

Musia sa však preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín, rýchlym antigénovým testom (RAT) nie starším ako 48 hodín (od odobratia vzorky), potvrdením či osvedčením o vakcíne nie starším ako 270 dní či potvrdením o prekonaní ochorenia a prijatí jednej dávky vakcíny do šiestich mesiacov od začiatku ochorenia. Predložiť môžu aj PCR alebo rýchly test na antigén (RAT), ktorý potvrdzuje, že testovaná osoba sa zotavila z COVID-19, pričom test sa uskutočnil v predchádzajúcich 270 dňoch a je starší ako 11 dní odo dňa príchodu na hraničný priechod alebo predložiť lekárske potvrdenie o prekonaní. Tieto možnosti však musia byť v anglickom alebo chorvátskom jazyku.

Možnosťou je tiež PCR testovanie alebo rýchle testovanie antigénu (RAT) ihneď po príchode do Chorvátskej republiky, avšak na vlastné náklady a s povinnosťou samoizolácie do príchodu negatívneho nálezu. V prípade nemožnosti testovania sa stanovuje samoizolácia na desať dní.

Tranzitujúci cez Chorvátsko nemajú povinnosť nastúpiť do samoizolácie/domácej karantény, ak do 12 hodín od vstupu opustia krajinu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dromedar / AKO
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa