Najväčší poklad Európy objavili v Čechách: Zlaté mince mieria do dražby

2021-10-15 06:00:00 |   |    | 

Najväčší zlatý poklad, aký sa kedy v Európe našiel, bol objavený presne pred 250 rokmi na krivoklátskom panstve kniežaťa Fürstenberga. Poklad vážil údajne až 50 kg a obsahoval 7 - 10 tisíc mincí. V aukcii 15. októbra v Prahe sa bude dražiť dukát Karla Egona Fürstenberga, na razbu ktorého bolo použité keltské zlato z pokladu.



 

Najväčší a najslávnejší poklad zlatých keltských mincí bol objavený pri obci Podmokly. „Prvé mince tu boli objavené v roku 1771. Nálezcom bol údajne nádenník Janota, ktorý v údolí našiel zlaté lesklé kotúčiky a vzal ich domov deťom na hranie. Myslel si, že sú to mosadzné gombíky. Keď židovský podomový obchodník zistil, že to je zlato, správa sa rozšírila a dedinčania začali cielene prehľadávať miesto nálezu. Krátkodobé zbohatnutie miestnych ale netrvalo dlho, lebo sa o náleze dozvedeli na správe panstva a majiteľ Karel Egon z Fürstenbergu chcel zlatý poklad pre seba, najal si drábov a tí z domácich mince doslova vytĺkli,“ pripomína históriu zlatých mincí Jiří Militký z numizmatického oddelenia Národního muzea v Prahe. Že boli mince keltské, to v tom čase nebolo podstatné a ani to nikto netušil, dôležité bolo to, že boli z rýdzeho zlata.

Spôsoby, akými vymáhali mince od nálezcov boli často veľmi kruté, dosiahli však to, že časť pokladu sa zhromaždila na křivoklátskom panstve v rukách Karla Egona Fürstenberga. Bol veľmi vzdelaný, podporoval vedu a umenie a dodnes je zachovaná jeho knižnica obsahujúca viac ako 20-tisíc zväzkov. Objav vnímal on aj aristokratické kruhy za šťastné znamenie. Získané mince uložili na Křivokláte, roztriedili ich a spočítali. Karel Egon sa na mince pozeral ako na zlato, a tak rýchlo nastala skaza celého pokladu. Mince boli predané do pražskej mincovne na roztavenie a kov bol využitý na razbu vládnych dukátov Márie Terézie s rokom 1771.

Poklad mal údajne až 50 kg a počet roztavených mincí tak bol od 7 tisíc do 10 tisíc. Malá časť mincí sa zachovala fyzicky a ide o niekoľko desiatok kusov rozptýlených v niekoľkých európskych zbierkach. Najväčšiu zbierku podmokelských razieb má viedenský mincový kabinet a pražské Národní muzeum. Príbeh podmokelského pokladu je smutný, ale zároveň strhujúci svojou dynamikou aj mimoriadnosťou obsahu. Ide o jednu z veľmi významných kapitol počiatku stredoeurópskej numizmatiky a archeológie,“ dodáva Jiří Militký.

V aukcii budeme ponúkať dukát Karla Egona Fürstenberga ako položku číslo 269. Dukát je veľmi vzácny a je razený práve z roztaveného keltského pokladu,“ hovorí Elizej Macho z aukčného domu Macho & Chlapovič. V dražbe, ktorá bude 15. októbra v Prahe, budú aj súvisiace mince – dukát Jozefa II., syna Márie Terézie z pražskej mincovne, razený v roku 1771, ktorý môže byť tiež razený z podmokelského zlata a tiež keltský mušľový statér rovnakého typu, aké boli súčasťou pokladu.

 

 

Ďalšie zaujímavé položky, ktoré idú do aukcie:

Dukát 1631 Albrechta z Valdštejnu, Frýdlantského kniežaťa a generála cisárskeho vojska, ktorý bol známy svojimi vojenskými úspechmi. Po Valdštejnovej smrti prikázal cisár všetky Valdštejnove mince roztaviť a kov spracovať na razbu cisárskych mincí.

10 Dukát 1639, veľmi vzácny ročník 10 Dukátu Ferdinanda III. razeného v roku 1639 v Prahe so značkou mincmajstra Jakuba Wolkera. Minca zaujme nádherne spracovaným portrétom panovníka a mimoriadnou zachovalosťou.

Dukát 1923, ktorý  bol razený v Kremnici ako číslovaný dukát v limitovanom počte 1000 kusov. Každý dukát bol vyrazený svojim unikátnym razidlom. Ponúkaný dukát má zaujímavé a vyhľadávané nízke okrúhle číslo 100.

Zlatá keltská minca, 1/3 statéru  s motívom polo-kľačiacej postavy držiacej dve skrížené tyče alebo palice na rubovej strane mince. Tento veľmi zaujímavý typ kľačiaceho lukostrelca alebo kľačiacej postavy držiacej palice bol v Čechách razený v 2. storočí pred našim letopočtom.

100 Koruna 1919, ktorej autorom je svetoznámy maliar, grafik a výtvarník Alfons Mucha, patrila medzi najčastejšie falšované československé bankovky. Vzácny originál ponúkaný v aukcii je v nádhernom zberateľskom stave.

Aukcia sa bude konať prezenčne za sálovej účasti, cez internet a telefón. V prípade, že by protipandemické opatrenia neumožňovali prezenčnú účasť na aukcii, zrealizuje sa len cez internet a telefón. Účastníci aukcie môžu svoje ponuky zadávať aj pred termínom aukcie cez aukčný limitný systém. Súčasťou aukcie je 576 položiek, medzi ktorými budú okrem mincí aj medaily, vyznamenania a bankovky.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Macho & Chlapovič

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa