Rusko: Michelin udelil prvé hviezdičky deviatim moskovským reštauráciám

2021-10-19 08:00:00 |   |    | 

Francúzsky knižný gastronomický sprievodca Michelin udelil vo štvrtok po prvý raz svoju prestížnu hviezdičku deviatim ruským reštauráciám. Dve z nich - Twins Garden a Artest - dostali po dve hviezdičky. Informovala o tom agentúra AFP.



Predstavitelia michelinského sprievodcu, všeobecne považovaného za medzinárodný štandard hodnotenia reštaurácií, zároveň predstavili prvú edíciu ikonickej červenej brožúry so 69 odporúčanými reštauračnými prevádzkami v Moskve. Tri michelinské hviezdičky, považované za "svätý grál" gastronomického sveta, nemá zatiaľ žiadna ruská reštaurácia, pripomína AFP.

Moskovský starosta Sergej Sobianin vyhlásil, že vydanie sprievodcu je významnou udalosťou v časoch, ktoré sú pre gastrosektor nepriaznivé. "Je to veľká morálna podpora v dobe pandémie, keď najmä reštaurácie zažívajú ťažké časy," povedal. Podľa jeho slov tento počin ukázal, že Rusko opätovne objavilo tradíciu jedla, ktorá počas sovietskej éry značne trpela. "Bohužiaľ, v dobe Sovietskeho zväzu sa tieto tradície stratili," skonštatoval starosta.

Riaditeľ michelinského sprievodcu Gwendal Poullennec na tlačovej konferencii uviedol, že moskovskú edíciu brožúry vypracoval medzinárodný tím inšpektorov, ktorý nepristúpil k "žiadnym kompromisom v zaužívanej metodológii". Poullennec predtým pre AFP povedal, že kulinárska scéna v Rusku sa od pádu bývalého ZSSR v roku 1991 neustále vyvíja. "Sme svedkami evolúcie na ruskej kulinárskej scéne, ktorá je čoraz dynamickejšia," vyhlásil. Poullennec zdôraznil, že je prekvapený "kvalitou a hojnosťou produktov" v moskovských reštauráciách, predovšetkým darov mora.

Rusko sa stalo v poradí už 35. krajinou s michelinským sprievodcom a Moskva prvým ruským mestom s reštauráciami, ktorým boli udelené michelinské hviezdičky. Výber odporúčaných reštaurácií bude dostupný v sprievodcovi, ktorý vyjde v 25 rozličných jazykoch vrátane ruštiny.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa