Dočkali sme sa! V Tatrách otvárajú ľadový dóm, má podobu ikonickej stavby

2021-11-19 12:00:00 |   |    | 

Svätojakubská púť je hlavným motívom deviateho pokračovania Tatranského ľadového dómu. Na Hrebienku vo Vysokých Tatrách vyrástla ľadová podoba jedného z najvýznamnejších pútnických miest v Európe - Katedrála sv. Jakuba zo Santiaga de Compostela. „Verejnosť bude môcť dielo obdivovať od piatka 19. novembra počas celej zimnej sezóny,“ uviedol Lukáš Brodanský z horkého strediska Vysoké Tatry.



 

Na ľadovej katedrále nechýbajú ani také ikonické detaily, ako nenápadný kruh na fasáde chrámu s vyobrazením gréckych symbolov v netradične opačnom poradí - omegy a alfy symbolizujúcich miesto, kde sa niečo staré končí a nové sa začína. Súčasťou diela sú aj ľadové mušle ako dôverný znak sprevádzajúci pútnikov na ceste poznania a zážitkov pri púti. „Nechýba ani socha sv. Jakuba, ktorú pútnici pri dokončení púte chodia objímať. V ľadovom dóme je vyrobená z dreva a umiestnená v ľavom krídle katedrály,“ doplnil Brodanský.

Práve symboliku svetoznámej španielskej stavby vnímajú Tatranci v súčasnej situácii ako nanajvýš aktuálnu. „Tak ako je v Santiagu de Compostela koniec púte symbolom začiatku niečoho nového, tak je naším veľkým prianím, aby aj omega a alfa z katedrály stvorili v našom ponímaní symboliku definujúcu koniec zlých covidových čias a, naopak, novú dobu smerujúcu do lepších dní,“ skonštatoval Brodanský.

Technologickou novinkou v dóme je termoizolačná vložka pod strechou kupoly, v ktorej stavba stojí. „To nám výrazne uľahčuje udržiavanie ľadového dómu v špičkovej kondícii. Udrží dóm v mínusových teplotách aj vtedy, keď sú teploty vonku vyššie a znižuje nároky na chladenie,“ ozrejmil technický manažér stavby Rastislav Kromka.

Na stavbe ľadového chrámu pracovali sochári pod vedením Adama Bakoša. Dve desiatky remeselníkov zo Slovenska a Českej republiky doplnila Američanka Griffon Ramseyová. Na stavbu bolo použitých spolu 225 ton ľadu v podobe 1880 ľadových blokov. Otvorenie ľadového chrámu vnímajú Tatranci ako symbolický štart zimnej turistickej sezóny. „Aj keď situácia nie je jednoduchá, prajeme si peknú zimu, aby v Tatrách každý našiel to, čo hľadá,“ skonštatovala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

Tatranský ľadový dóm vyrástol na Hrebienku po deviaty raz. V predchádzajúcich ročníkoch mohli návštevníci Hrebienka obdivovať ľadové podoby svetoznámych stavieb z celého sveta. Ľadová galéria bude počas zimy otvorená za prísnych epidemiologických opatrení pre zaočkovaných a návštevníkov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Aj tento rok výstavbu finančne podporil rezort dopravy.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Adriána Hudecová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa