Obrovský úspech nepálskych šerpov: Traja bratia dobyli Južný pól (VIDEO)

2022-01-25 08:00:00 |   |    | 

"Cestovateľský Grand Slam“, tak sa označuje dobytie najvyšších vrcholov siedmich kontinentov a dobytie oboch pólov, o ktoré sa pokúšajú aj traja bratia Sherpovci. Tento mesiac sa im ako prvým Nepálčanom podarilo dosiahnuť Južný pól.



Mingma Sherpa, Chhang Dawa Sherpa a Lakpa Sherpa sa stali prvou súrodeneckou trojicou a tiež prvými Nepálčanmi v histórii, ktorým sa podarilo vstúpiť na Južný pól. Do Antarktídy sa vydali 13. decembra z Káthmandu so zástavou, ktorú výprave daroval premiér Šér Bahádur Deuba, a cieľ sa im podarilo splniť 2. januára 2022 o 13:00 čilského času. Ďalšou métou bol Vinson Massif (4 897 m n. m.), najvyšší štít na Antarktíde, známy aj ako „geografický Južný pól“.

Dvaja z bratov (Chhang a starší Mingma) sú už zapísaní v Guinessovej knihe rekordov ako prví súrodenci, ktorým sa podarilo zdolať 14 najvyšších hôr sveta. Ich brat Tashi Lakpa sa zase vo veku 19 rokov stal najmladším človekom, ktorý kedy vystúpil na vrchol Mount Everestu bez kyslíka.

Teraz sa chcú pokúsiť získať „cestovateľský Grand Slam“, ktorý zahŕňa dobytie oboch pólov, ako aj zdolanie najvyšších štítov siedmich kontinentov (Kilimandžáro v Afrike, Elbrus v Európe, Denali v Severnej Amerike, Aconcagua v Južnej Amerike, Vinson Massif v Antarktíde, Mount Everest v Ázii a Puncak Jaya v Oceánii). Súrodencom ešte chýba päť vrcholov a Severný pól, veria však, že sa im ich do roka podarí zdolať. Už na jar trojicu čaká expedícia na Severný pól.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa