Škandál: Známe aerolinky spochybňujú kvalitu Airbusov, výrobca im zrušil objednávku

2022-01-24 12:00:00 |   |    | 

Letecká spoločnosť Qatar Airways a výrobca lietadiel Airbus sa súdia pre chyby na povrchu lietadiel. Airbus sa v dôsledku toho odhodlal k netradičnému kroku a stornoval objednávku aeroliniek na 50 lietadiel A321neo.



Qatar Airways a Airbus vedú už celé mesiace spory pre chyby na povrchu lietadiel vrátane pľuzgierov vo farbe, prasklín spôsobených nitmi a korózie na vrstve ochrany pred bleskom. Spor eskaloval v novembri, keď najmenej päť ďalších leteckých spoločností objavilo povrchové chyby.

Aerolínie Qatar Airways, ktoré patria medzi tri veľké letecké spoločnosti v Perzskom zálive, uzemnili časť svojej letky strojov A350, obrátili sa na londýnsky súd a prestali prijímať dodávky ďalších strojov A350, kým Airbus problém nevyrieši.

Od európskeho výrobcu lietadiel požadujú kompenzáciu vo výške 618 miliónov USD (546,18 milióna eur) a tiež extra kompenzáciu vo výške 4 milióny USD za každý deň uzemnenia jej 21 lietadiel A350 na základe rozhodnutia katarského regulačného úradu.

Najväčší zákazník európskeho koncernu predložil túto požiadavku vlani v decembri, pričom uviedol, že Airbus mu neposkytol úplnú analýzu príčin potrebnú na uspokojenie jeho otázok o letovej spôsobilosti približne 40 % jeho flotily A350.

Prvé vypočutie pred londýnskym súdom sa uskutočnilo vo štvrtok (20. 1.).  Airbus na súde uviedol, že rozumie príčinám, ale "úplne odmieta" požiadavky leteckej spoločnosti. Podľa hovorcu koncernu neexistuje žiadny problém s letovou spôsobilosťou týchto strojov a dodal, že to potvrdili aj európske regulačné úrady.

Teraz navyše výrobca lietadiel pristúpil k ráznemu a prekvapivému kroku. Hovorca Airbus v piatok pre agentúru AFP uviedol, že koncern "ukončil" kontrakt s Qatar Airways na dodanie 50 lietadiel A321neo "v súlade so našimi právami". Hodnota kontraktu podľa katalógových cien predstavovala 6 miliárd USD (5,3 miliardy eur).

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP,
Video: Profimedia
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa