Zlé správy z Balatonu: Dovolenkovú sezónu odštartovali sinice a riasy

2022-06-28 12:00:00 |   |    | 

Balaton patrí vďaka príjemnej vode a skvelým službám dlhodobo k obľúbeným dovolenkovým destináciám. Najnovšie informácie však milovníkov „maďarského mora“ nepotešia. Na začiatku dovolenkovej sezóny hlásia premnoženie rias a siníc.



 

Problémy hlásia hlavne v západnej a centrálnej časti jazera, kde možno zmeny pozorovať aj voľným okom. Cez víkend teplota vody v Balatone stúpla nad 20 stupňov a hladinu pri brehoch, ale aj na otvorenej vode pokryl žlto-zelený povlak rias a siníc. Cyanobaktérie pritom môžu u ľudí vyvolať zápal očí alebo kože, v prípade prehltnutia takto infikovaná voda môže spôsobiť zvracanie či hnačku. Preto treba klásť veľký dôraz na sprchovanie po kúpaní, a to aj v prípade, že riasy nie sú viditeľné voľným okom.

Podobné problémy musia na Balatone riešiť opakovane. Pred desaťročiami boli riasy a sinice v jazere živené odpadovou vodou, čo sa však začiatkom nového tisícročia podarilo vyriešiť. V auguste 2019 sa ale opäť začali riasy a sinice množiť do takej miery, že v oblasti Szigligetu bola prekročená hranica zdravotného rizika stanovená Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Tento víkend bol podľa odborníkov ešte horší, dobrou správou však je, že vplyvom vetra sa súvislá vrstva rias vo vode rozpadla a ďalej nerozmnožovala, takže v pondelok už bola koncentrácia na tretine prípustnej hodnoty. "To však neznamená, že sa fenomén nevráti," uzatvára Lajos Vörös z Balatonského limnologického výskumného ústavu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa