Prekliata sezóna: Dovolenkárov trápia požiare, žraloky a medúzy, 6 Slovákov už zomrelo

2022-07-19 13:00:00 |   |    | 

Dovolenková sezóna tento rok vôbec nezačala dobre. Viaceré obľúbené destinácie zasiahli živelné katastrofy, turistov trápia aj nebezpečné zvieratá, no najväčším nebezpečenstvom stále zostáva precenenie vlastných síl. V Grécku sa už utopilo šesť Slovákov!



 

Juh Európy trápia požiare

Chorvátsko v júli zasiahlo niekoľko ničivých požiarov. 9. júla zapálila iskra od bagra porast na ostrove Pašman a o necelý týždeň oheň potrápil obyvateľov a návštevníkov mesta Vodice, odkiaľ sa rozšíril do obcí Zaton a Raslina neďaleko Šibenika. Požiar zachvátil lesy, olivové háje a vinice na ploche približne 3000 hektárov, zhorelo aj množstvo budov. Okrem hasičov boli do oblastí vyslané aj hasičské lietadlá.

Oheň trápi aj Francúzov. V okolí mesta Landiras južne od Bordeaux plamene doteraz spálili takmer 10 tisíc hektárov, takmer tisíc ľudí museli evakuovať. Ďalší požiar, ktorý už spálil 3100 hektárov, bol pozdĺž atlantického pobrežia v oblasti Arcachonského zálivu blízko "Dune du Pilat" (najvyššej piesočnej duny v Európe), nad ktorou stúpali oblaky tmavého dymu. Z okolitých kempingov minulý týždeň evakuovali 10 tisíc ľudí. Tretí požiar vypukol pri meste Tarascon na juhovýchode krajiny, spálil najmenej 1000 hektárov a hasičom sa ho podarilo stabilizovať.

Lesný požiar vypukol v piatok poobede v známom talianskom prímorskom letovisku Bibione, kde miestna pobrežná stráž musela z mora zachraňovať niekoľko turistov utekajúcich pred plameňmi. Hasiči pre extrémne horúčavy zasahujú pri lesných požiaroch vo viacerých talianskych oblastiach vrátane regiónu Južné Tirolsko a ostrovov Sicília a Sardínia. Lesné požiare zúria aj v Portugalsku a Španielsku.

 

Extrémne horúčavy

Pod požiarmi v južnej Európe sa podpísali teploty nad 40 stupňov, horúčavy však trápia aj krajiny, kde obvykle vládne miernejšie počasie. Britská meteorologická služba Met Office napríklad vôbec po prvý raz vydala najvyšší (červený) stupeň výstrahy v spojitosti s vysokými teplotami, ktoré môžu začiatkom budúceho týždňa dosiahnuť až 40 stupňov Celzia.

Červený stupeň sa vzťahuje na oblasti vo vnútrozemí Anglicka vrátane Londýna, Manchestru, Nottinghamu či Oxfordu. Nižší, jantárový stupeň varovania, je od nedele (17. júla) do utorka v platnosti na väčšine územia Anglicka a Walesu.

 

Pri útokoch žraloka zahynuli v Egypte dve ženy

Dve ženy prišli začiatkom júla o život pri útoku žraloka pri egyptskom pobreží Červeného mora. Obe napadol žralok pri plávaní južne od letoviska Hurgada. O život prišla občianka Rumunska a 68-ročná Rakúšanka, ktorá pri útoku prišla o ruku a nohu a zomrela v nemocnici. Červené more je obľúbenou turistickou destináciou, kde sa bežne vyskytujú žraloky, no zriedkakedy útočia na ľudí, plávajúcich vo vymedzených oblastiach.

V roku 2018 tam však pri útoku žraloka zahynul český turista, tri roky predtým bol obeťou turista z Nemecka. V roku 2010 sa počas piatich dní odohralo pri letovisku Šarm aš-Šajch päť útokov žraloka, pri ktorých prišiel o život nemecký občan a ďalší štyria zahraniční turisti utrpeli zranenia.

 

Najhoršie je na tom Grécko

Najhoršie správy však prichádzajú z Grécka, kde sa od 1. júna do polovice júla utopilo až päť Slovákov. Informovala o tom slovenská konzulka v Grécku Petra Prosňanská: "Je to vyšší priemer ako spred pandemickej celej letnej sezóny." Zároveň pripomenula všetkým, ktorí cestujú do teplých krajín, aby dodržiavali pitný režim, chránili sa pred slnkom a nepodceňovali svoj zdravotný stav a plavecké schopnosti.

Pozor si treba dať aj na nežiadúci druh fialových medúz, o ktorom veľvyslanectvo informovalo na sociálnej sieti. Upozornilo, že medúzy sú pomerne malé s dlhými chápadlami, dokážu preto bodnúť zo vzdialenosti dvoch metrov. "Táto situácia sa nelepší, ale ani nezhoršuje. Je to celogrécky problém, medúzy sú prakticky všade," doplnila Prosňanská, podľa ktorej si tento druh vyžaduje špeciálny postup po popálení.

 

If you are heading to a beach where 'purple jellyfish' have been spotted make sure you go equipped with a sting salve...

Posted by Brits in Greece on Saturday, July 9, 2022

 

Slovenské veľvyslanectvo v Grécku odporúča na základe rád odborníkov mať krém na ošetrenie bodnutia, ktorý je možné kúpiť v bežných miestnych obchodoch. "Ak krém nemáte, bodnutia sa dajú ošetriť aj domácou pastou, ktorú jednoducho pripravíte zmiešaním rovnakého podielu sódy bikarbóny a morskej vody," spresnilo.

Tohtoročná silná turistická sezóna v Grécku sa odzrkadľuje aj na stúpajúcom trende infikovaných osôb na ochorenie COVID-19. Priemerne denne pribudne približne 12.000 pozitívnych prípadov a slovenské veľvyslanectvo v Aténach odporúča preventívne nosiť ochranné rúško či respirátor pri pohybe vo väčšej skupine ľudí a v dave. V platnosti zostáva povinnosť nosiť rúško v nemocniciach, domovoch dôchodcov, v mestskej hromadnej doprave či vo vnútorných priestoroch lodí a v taxíkoch.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa