Zásahov HZS pribúda: V horách sa stmieva skôr, skráťte čas túry

2022-10-05 07:00:00 |   |    | 

S príchodom jesenných dní sa dni skracujú a tým aj čas na túru. Horská záchranná služba odporúča turistom, aby odchádzali na túru v ranných hodinách a ukončili ju do zotmenia. „Ak vám v lete stačilo na túru vyraziť predpoludním, na tú istú trasu teraz vyrazte minimálne o dve-tri hodiny skôr. Vezmite si so sebou baterku alebo čelovku,“ zdôrazňuje riaditeľ HZS Marek Biskupič.



Predísť volaniu na tiesňovú linku HZS 18 300 mohli  v priebehu predchádzajúcich dní ( 26. september – 02.októbér 2022) aj dve turistky, ktoré pre zle naplánovanú túru zastihla tma a daždivé počasie pod sedlom Medziholie pri zostupe turistického chodníka v časti Šlahorka. Bez svetla, vyčerpané požiadali o pomoc Horskú záchrannú službu.

Záchranári pomáhali v daždivom počasí aj turistovi, ktorý pre mokrý a šmykľavý terén uviazol v strmom lese nad obcou Rudinka. Pomocou lanovej techniky spravili spust v dĺžke 100 metrov a muža vytiahli.

V blízkosti Rázcestia pod Predným Zeleným a pri zostupe z Poludňového Grúňa si zranili členok ďalší dvaja turisti. Náhla nevoľnosť prekvapila turistku pri Vodopádoch Studeného potoka. Horskí záchranári jej na mieste podali infúznu liečbu a na nosidlách transportovali do Starého Smokovca.

Horská záchranná služba pre aktuálne striedanie sa teplejších a chladnejších dní odporúča turistom pred odchodom na túru zistiť si aktuálnu predpoveď počasia. Na stránkach SHMÚ, IMG (poľský hydrometeorologický ústav) a HZS.

Blatistý a šmykľavý terén je  po výdatných dažďoch v Stredných Beskydách a v Poloninách. Iná situácia je v Malej Fatre, Veľkej Fatre, v Nízkych Tatrách, aktuálne s výstrahou pred vetrom.  V  lokalitách v Západných a Vysokých Tatrách aktuálne s výstrahou prvého stupňa pred snehom, vetrom, ľadom aj nízkymi teplotami.   

Apelujeme na návštevníkov horských oblastí, aby oblečenie vrstvili, nosili turistickú nepremokavú obuv, pribalili si čiapku aj rukavice. V nižších polohách môžu pociťovať relatívne teplo ale po vystúpení do výšky 1500 až 2000 metrov môže byť teplotný rozdiel  nižší  o 10 – 15 °C. Turistické chodníky sú po daždi na viacerých miestach blatisté a šmykľavé, vo vyšších polohách pokryté snehom, hrozí uvoľnenie snehových splazov z mokrého snehu, alebo malých lavín, dbajte na zvýšenú opatrnosť,“ povedal riaditeľ HZS Marek Biskupič.

Turisti sa v prípade núdze v Aplikácii HZS kliknutím na tlačidlo „Privolať pomoc" vedia spojiť s tiesňovou linkou HZS. Ak nemôžu pre úraz hovoriť alebo sú nepočujúci, komunikovať so záchranármi môžu aj prostredníctvom chatu alebo sms správ.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: HZS

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa