Vitajte v Královci! Všetci sa vytešujú z českého mora, toto vás tam čaká

2022-10-07 12:30:00 |   |    | 

Najvyhľadávanejšou turistickou destináciou Čechov a Slovákov je v ostatných dňoch Kráľovec. Mesto, ktoré väčšina donedávna poznala najmä pod jeho ruským názvom Kaliningrad, by mohlo údajne v návštevnosti vytlačiť aj obľúbené Chorvátsko. Na čo sa môžete po asi desaťhodinovej ceste okrem oddychu pri „českom mori“ najviac tešiť?



 

Na počiatku všetkého bolo referendum o pripojení k Ruskej federácii, ktoré sa konalo v okupovaných oblastiach Ukrajiny. Na jeho absurditu poukázal jeden z poľských parodických twitterových účtov, ktorý navrhol, aby na základe historického puta zas Česi hlasovali o pripojení Kaliningradskej oblasti ku svojej krajine. Petíciu už podpísali tisíce ľudí a téma sa rozšírila aj na sociálnych sieťach v podobe rôznych nápadov.

 

Cestujete do Kráľovca? 🇨🇿 Vzhľadom na úspešné referendum o pričlenení Kráľovca k územiu Českej republiky sa menia...

Posted by Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR on Thursday, October 6, 2022

 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR napríklad zverejnilo informácie pre cestujúcich a prezidentka Zuzana Čaputová zas žartovala, že by mohla návštevu Kráľovca asi 1000 kilometrov od Bratislavy zvážiť.

 

Mesto založili v 13. storočí križiaci na počesť českého kráľa Přemysla Otakara II. a okolo roku 1290 získalo mestské práva. Kaliningrad, česky Královec a nemecky Königsberg bol po stáročia súčasťou Východného Pruska a neskôr Nemecka a po druhej svetovej vojne pripadol spolu s celou oblasťou Sovietskemu zväzu.

O najzápadnejšiu časť Ruskej federácie, ktorá z jednej strany hraničí s Poľskom, z druhej s Litvou a z tretej strany ho lemuje Baltské more, prejavili veľký záujem aj Česi. Kráľovcu už stihli vytvoriť internetovú stránku Visit Kralovec a turistický ruch podporujú aj známe spoločnosti. Jedna z bánk napríklad zverejnila plán presunúť do oblasti niekoľko bankomatov a České dráhy zas žartujú, že od decembra začnú jazdiť aj do Kráľovca.

A na čo sa môžete v Kalinigradskej oblasti tešiť? Predovšetkým na fantastický oddych v prímorských strediskách Zelenogradsk a Svetlogorsk a prechádzky po Kráľovci. Siluetu mesta charakterizuje rieka Pregoľa a viacero vzácnych chrámov rôznych vierovyznaní na čele s Kráľoveckou katedrálou zo 14. storočia, kde je pochovaný tunajší rodák Immanuel Kant.

Stojí na ostrovčeku v centre mesta, odkiaľ sa mostom dostanete k rozkošnej Rybárskej dedine, historicko-etnografickému komplexu v štýle predvojnovej pruskej architektúry. Milovníci námorníctva si prídu na svoje v Múzeu Svetového oceánu, ktoré bolo prvé svojho druhu v Rusku vôbec. Okrem stálej expozícii o morskej flóre, faune, geológii a hydrológii sú k dispozícii aj vedecko-výskumné múzejné lode „Víťaz“, „Kozmonaut Viktor Pacajev“ či ponorka B-413. Lietadlová loď Gott i ponorka Vondráčková v ňom však (zatiaľ) chýbajú.

Mimoriadne zaujímavé je aj Múzeum jantáru, venované surovine, ktorá sa pravekými civilizáciami používala najmä na výrobu šperkov a ozdobných predmetov a pripisovala sa mu dokonca až magická sila. Odhaduje sa, že až 90 percent svetových zásob sa nachádza práve v Kaliningradskej oblasti. Jantár z Baltského mora patrí medzi najstaršie a najcennejšie na svete.

Okrem nákupu suvenírov z tohto drahého kameňa sa nezabudnite zastaviť na obed v jednej z typických ruských „jedální“. V horúci deň dobre padne studená zeleninová polievka okroška, šašlyk či pelmeni plnené mäsom. Na ulici vám osviežujúci ruský kvas načapuje ruská „babuška“ iba za pár rubľov.

Áno, v Kaliningrade s českými korunami napriek hlasovaniu ľudu neuspejete. A to aj napriek tomu, že by si pripojenie druhého rodiska Járy Cimrmana ku svojej krajine Česi tak veľmi želali. Mimochodom, niečo sa vraj chystá aj s Madagaskarom...

 

TAK POČKAŤ: NIE SME O NIČ HORŠÍ AKO ČESI! Nebudeme trochárčiť a nie sme horší ako Česi, nie? Už dávno pred vznikom...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Thursday, October 6, 2022

 

 

Autor: © Zoznam/Dromedár

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa