Naplánujete si čarovný adventný výlet: Veľký prehľad vianočných trhov v slovenských mestách

2022-11-29 07:30:00 |   |    | 

Po dvoch náročnejších rokoch si advent konečne vychutnáme naplno! Na viacerých miestach už otvorili vianočné trhy a okrem pekných darčekov, vareného vínka či lahodného jedla sa môžeme tešiť aj na zaujímavý program. Ponúkame vám veľký prehľad toho, čo si pre obyvateľov i návštevníkov pripravili v najväčších slovenských mestách.



 

Bratislava

V Bratislave sa tradičné vianočné trhy konajú na niekoľkých miestach. Tým najznámejším je Vianočný Hlavný trh, kde na vás až do 22. decembra v čase od 10. do 20. (darčeky), resp. 22. hodiny (občerstvenie) čaká pestrá ponuka špecialít slovenskej a medzinárodnej kuchyne, veľký výber vianočných darčekov aj stánky neziskových organizácií.

Adventný čas vám spríjemní bohatý kultúrny program na Františkánskom námestí. Štvrtky budú od 17:00 patriť čítaniu vianočných príbehov v podaní slovenských hercov a herečiek. Piatky a soboty budú vyhradené koncertom – vystúpi napríklad Martin Geišberg s kapelou, Korben Dallas či Le Payaco. Nedele zas ponúknu program pre najmenších vo forme divadielka, koncertu či vianočnej hry. Kompletný prehľad kultúrnych podujatí na Františkánskom námestí si môžete pozrieť v tu.

Na neďalekom Primaciálnom námestí sa budú môcť návštevníci opäť poprechádzať po Vianočnom lese, kde stromčeky ozdobia žiaci bratislavských základných a umeleckých škôl. Adventný program sa bude konať aj v Koncertnej sieni Klarisky. Počas predvianočného obdobia sú pripravené aj prehliadky mestom pre ľudí so sluchovým postihnutím.

Predvianočnú atmosféru v hlavnom meste dotvorí opäť aj zimná verzia Tyršáku pod Starým mostom na petržalskom brehu Dunaja, ktorý bude počas pracovných dní otvorený od 15.00 h do polnoci, cez víkendy od 12.00 h. Vianočný stromček sa rozsvietil aj na Hviezdoslavovom námestí, kde trhy organizuje mestská časť Staré Mesto. Dohodnutých má 29 predajcov, ďalšie dva stánky budú mať charitatívne organizácie. Zaujímavý kultúrny program a vlastné vianočné trhy okrem toho pripravujú aj ďalšie mestské časti.

 

Košice

Vianočné trhy na Hlavnej ulici v Košiciach neoficiálne odštartujú 3. decembra skúšobnou prevádzkou a 4. decembra Mikulášskym behom. Trvať by mali do 23. decembra, no prevádzkovatelia budú môcť svoje stánky otvoriť aj na Silvestra. Celkovo by ich malo byť 46 a otvorené budú denne od 9.00 hodiny.

Slávnostné otvorenie Košických rozprávkových Vianoc vrátane rozsvietenia vianočného stromu a celej výzdoby v meste je naplánované na 5. decembra o 17.00 hod. Jeho súčasťou bude tanečná a hudobná show, kde vystúpi aj Peter Cmorik či Jaroslav Dvorský. Čo sa týka ďalšieho programu, ten vraj bude "pestrý, bohatý a rôznorodý, hodný druhého najväčšieho mesta na Slovensku," ako avizuje mesto. Jeho detaily nájdete tu.

Atrakciou Košických rozprávkových Vianoc bude aj vyhliadkový kolotoč s výškou 33 metrov, ktorý vyrastie na parkovisku pri známom hoteli na južnom konci Hlavnej ulice a rodičia s deťmi sa  môžu tešiť na krajinu kúziel Rozprávkovo v Mestskom parku. K príbehom s medovníkovým domčekom o Jankovi a Marienke, o Červenej Čiapočke a vlkovi a k nádherným motívom rozprávky o Perinbabe s prekrásnym pávom pribudne tento rok rozprávka o Jankovi Hraškovi. Príďte sa pozrieť každý deň od 16.00 do 21.00 hodiny.

 

Prešov

Kultúrny program i občerstvenie ponúkajú vianočné trhy, ktoré organizuje Park kultúry a oddychu (PKO) spoločne s mestom Prešov a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Šariš. Potrvajú do 22. decembra a po Vianociach budú pokračovať od 26. decembra do 6. januára 2023. Okrem predajných stánkov s tovarom a občerstvením mesto pripravuje aj dva charitatívne stánky.

Počas týchto dní je pripravený zaujímavý kultúrny program nabitý najmä vystúpeniami lokálnych umelcov a tiež sprievodné atrakcie ako vyrezávaný drevený betlehem, alej vianočných stromčekov ozdobených žiakmi základných škôl, svetelné inštalácie v parku či voňavá gastro zóna obohatená živou folklórnou hudbou. Kompletný program nájdete tu.

Stánky s tovarom na vianočných trhoch sú otvorené od pondelka do soboty v čase od 10.00 h do 19.00 h a v nedeľu od 12.00 h do 19.00 h. Stánky s občerstvením od pondelka do soboty od 11.00 h do 22.00 h a v nedeľu od 12.00 h do 22.00 h.

 

Žilina

V Žiline sa budú Vianočné trhy konať do 23. decembra 2022 na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku. Okrem tradičného jedla, voňavého punču či remeselných výrobkov bude pre návštevníkov pripravený bohatý kultúrny program. Štvrtky spríjemní DJ, v soboty sa budú konať divadelné vystúpenia a nedele sú vyhradené folklórnym súborom. Celý program nájdete tu.

 

Banská Bystrica

Do Banskej Bystrice sa po dvoch rokoch vrátia vianočné trhy v rozsahu, ako ich obyvatelia mesta poznajú z obdobia pred pandémiou koronavírusu. Tradičné vianočné trhy potrvajú od 1. do 26. decembra a otvorené budú každý deň od 11.00 do 23.45 h. V období od 6. do 22. decembra pribudnú aj predajcovia s rôznymi remeselnými výrobkami z kovu, keramiky, skla, šúpolia, dreva či. Stánky s občerstvením a vianočným punčom sa budú od začiatku decembra nachádzať aj v Starej tržnici.

Vianočné obdobie prinesie do mesta aj bohatý kultúrny program. Jeho súčasťou budú Banícke Vianoce, koncerty, vystúpenia folklórnych súborov, rozprávkové predstavenia pre deti, živý betlehem či charitatívne zbierky v podobe Primátorského punču a punču Univerzity Mateja Bela. Celý program nájdete tu.

 

Nitra

Adventné trhy sa v Nitre začnú 25. novembra a potrvajú do 23. decembra. Predajcovia však majú možnosť predĺžiť predaj až do 6. januára 2023. Do vianočného mestečka bolo schválených 34 stánkov a okrem nákupu darčekov či ochutnávania tradičných dobrôt sa môžete tešiť aj na umelecké vystúpenia. Ich program nájdete tu.

 

Trnava

V Trnave sa môžete tešiť hneď na niekoľko trhov. Na tých tradičných, ktoré bývajú každoročne na Trojičnom námestí, nájdete každý deň do 23. decembra stánky s punčom, lokšami plnenými makom, medovinou z regiónu Trnava, ale aj koncerty detských koledníkov a najznámejších slovenských umelcov. Za všetkých spomeňme Petra Lipu (2.12.) či skupinu Vidiek (9.12.). Celý program nájdete tu.

Námestie sv. Mikuláša sa od 16. do 18. decembra zas stane dejiskom Stredovekých adventných trhov a návštevníkov prenesie do obdobia svojej najväčšej slávy za čias Uhorského kráľovstva, keď sa na tomto mieste konal pravidelný sobotný trh. Najmenších návštevníkov potešia živé zvieratá a dospelých punč zohriaty priamo nad ohňom, trnavský med priamo od včelára či ručne vyrobené sviečky z včelieho vosku.

 

Trenčín

Festival Čaro Vianoc na Mierovom a Štúrovom námestí v Trenčíne prinesie pod hrad remeselné trhy, občerstvenie i vystúpenia umelcov. Remeselníci a obchodníci s tradičnými predvianočnými nápojmi a občerstvením budú ponúkať svoj tovar v 56 drevených domčekoch. Výrobky zakúpite do 22. decembra každý deň od 10.00 do 19.00 h.

Jedlo a nápoje budú môcť návštevníci ochutnávať do 23. decembra, denne do 22.00 h. Do vianočnej ponuky bude patriť varené víno, horúca medovina, čokoláda, punč i grog a tiež kapustnica, zabíjačkové a grilované špeciality, burgre, koláče, medovníčky či pečené gaštany. Novinkou budú i vegánske sladkosti. Program bude bohatý, za všetkých umelcov spomeňme Milo Kráľ Band s Barborou Švidraňovou, Adrienu Bartošovú (obe vystúpenia 10.12.), Katku Koščovú (11.12.), kapelu Komajota (16.12.) či Peter Bič Project (17.12.). Celý program nájdete tu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa