Zimná sezóna odštartovala: Na Liptove s Petrou Vlhovou, v Jasnej s novou lanovkou a prekvapením pre bežkárov

2022-12-06 10:59:00 |   |    | 

BRATISLAVA - V niektorých častiach Slovenska cez víkend odštartovala zimná sezóna. Na Liptove nechýbala ani legenda nášho lyžovania Petra Vlhová.



Zasnežovanie vo Vrátnej doline

 

Zimnú sezónu na Liptove otvorila Petra Vlhová

 

V regióne tak odštartovali prvú lyžovačku tejto zimy na Slovensku.  "V novej zimnej sezóne sme plní očakávaní. Veríme, že nás podporia domáci Slováci, ale aj zahraniční návštevníci. Nájdu u nás nielen profesionálne upravované svahy, ale aj viac zasnežovaných trás aj novú lanovku," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Ján Blcháč. Zdôraznil, že dúfajú v potvrdenie pozície regiónu Liptov ako druhého najnavštevovanejšieho na Slovensku.


      Z prieskumu medzi ubytovateľmi podľa liptovskej OOCR vyplýva, že o zimnú sezónu je na Liptove záujem. "Nárast cien služieb nie je taký dramatický, ako je nárast vstupných nákladov. Lyžovačka s ubytovaním a doplnkovými službami u nás na Slovensku teda stále vychádza lacnejšie ako v Alpách či Dolomitoch," povedala riaditeľka OOCR Darina Bartková. Podotkla, že zvýšený dopyt je najmä o ubytovanie v blízkosti lyžiarskych svahov.


      Rodáčka z Liptova Petra Vlhová po sobotňajšej ceremónii odchádza do talianskeho Sestriere na ďalšie preteky svetového pohára žien. Lyžiarom v stredisku odkázala, že najlepšou prevenciou pred úrazom na zjazdovke je lyžovať pokojne. "Netreba to preháňať, lebo keď sa človek priveľmi teší, vtedy sa môže niečo pokaziť. Treba si to užiť v pokoji, nikomu nič neutečie," povedala.

 

Na Skalke sa na lyžiarsku sezónu pripravujú napriek vysokým cenám za energie

Lyžiarske stredisko SkiSkalka pri meste Kremnica sa na tohtoročnú lyžiarsku sezónu pripravuje už niekoľko týždňov. So spustením vlekov rátajú i napriek vysokým cenám za energie, premietnuť sa to môže aj do ceny skipasov, uviedol Patrik Králik.
      Lyžiarske stredisko na Skalke elektrinu nakupuje za spotové ceny na burze. Najväčšie náklady predstavujú zasnežovanie a pohonné látky potrebné na úpravu lyžiarskych svahov. Stredisko nevylučuje, že zvýšené výdavky bude musieť premietnuť aj do ceny skipasov. Za prioritu však považuje to, aby bolo lyžovanie na Skalke cenovo prístupné.
      Na blížiacu sa lyžiarsku sezónu sa na Skalke pripravujú už niekoľko týždňov. Počas leta vykonali viacero terénnych úprav, ktoré majú na svahoch znížiť potrebu snehu, ale aj zlepšiť prístup lyžiarov na zjazdovku. Aktuálne čakajú na vhodné podmienky na zasnežovanie. Od toho závisí aj termín spustenia vlekov.
      "Zainvestovali sme do modernejšieho systému predaja lístkov a zakúpili sme aj nové turnikety. Pokročila aj stavba vyhliadky, takže pre ľudí tu budú prístupné toalety a občerstvenie. Pri pokladni umiestnime priestory pre požičovňu a lyžiarsku školu, s ktorou sme mali možnosť zabezpečiť nielen detský lanový vlek, ale aj lyžiarsky pás, ktorý je o niečo prístupnejší aj pre tých najmenších," priblížilo stredisko.
      Prevádzkovateľom lyžiarskeho strediska na Skalke je od konca roka 2021 spoločnosť Weill, ktorej stopercentným vlastníkom je majiteľ technologických a technických zariadení strediska. Predchádzajúcim prevádzkovateľom strediska bola spoločnosť CLD, s ktorou mesto po viac ako desaťročí zmluvu o prenájme pozemkov pod štvorsedačkovou lanovkou rozviazalo.

 

Turizmus: Nová lanovka v Jasnej v sobotu odviezla prvých lyžiarov

Nová 15-miestna lanovka v nízkotatranskom horskom stredisku Jasná v sobotu odviezla prvých lyžiarov. Jej dĺžka je takmer jeden kilometer a náklady spojené s výstavbou sa vyšplhali na 17 miliónov eur. Slávnostné otvorenie novej lanovky sa uskutoční v sobotu večer.
      Výstavbu novej lanovky spustili v minulom roku, spája Bielu púť s Priehybou. "Táto investícia zásadným spôsobom zrýchli a zjednoduší prepravu na Chopok, sprístupní ho bezbariérovo zo severu a zároveň zabezpečí ekologické zásobovanie bez potreby vývozov ratrakmi," uviedol riaditeľ horského strediska Jiří Trumpeš.
      V objekte údolnej stanice lanovky sú okrem samotnej technológie a nevyhnutného zázemia aj parkovacie miesta.
      Snehové podmienky v stredisku hodnotí Trumpeš, vzhľadom na aktuálny dátum, ako vynikajúce. Podotkol, že pred sezónou posilnili zasnežovanie, čo si vyžiadalo investíciu tri milióny eur. Technicky zasnežovaná bude po novom aj zjazdovka "Slalomák".
      "Prírodného snehu je minimum, ale výkonný zasnežovací systém nám umožnil vysnežiť stredisko technickým snehom tak, aby mohli lyžiari vyrezávať prvé oblúky," povedal Trumpeš. Ubezpečil, že v závislosti od počasia budú naďalej zasnežovať, aby postupne pre návštevníkov sprístupnili celé stredisko.

B. Bystrica: ZAaRES opäť zasneží bežkársky okruh na pláži, čaká už len na mráz

Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES) v Banskej Bystrici budú počas tohtoročnej zimnej sezóny upravovať bežkárske trate v štyroch lokalitách, a to Kremnické a Starohorské vrchy, Veľká Fatra a zasnežovaný jeden kilometer dlhý okruh na plážovom kúpalisku. Trate, o ktoré sa mestská organizácia so svojimi mechanizmami postará, nebudú spoplatnené, takisto ani vstup na zasnežované kúpalisko v centre mesta, konštatoval Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.
      "ZAaRES bude v Kremnických vrchoch upravovať 45 kilometrov trás. Tohtoročnou novinkou je nové značenie okruhov na bežeckom štadióne na Králikoch. V teréne sa jednotlivé okruhy vyznačia podľa ich dĺžky a zavedú sa nové pravidlá vrátane jednosmerného pohybu bežkárov," uviedol Strelec.
      V Starohorských vrchoch majú pracovníci ZAaRES na starosti trasu spájajúcu lyžiarske strediská na Šachtičkách a Donovaloch, ako aj desaťkilometrový okruh okolo Jelenskej skaly. "Upravovať budú aj trasu sedlo Malý Šturec - Nad Túfnou, ktorá prechádza územím Národného parku Veľká Fatra a v jednom úseku aj chráneným areálom Krásno, kde je predmetom ochrany významné tokanisko tetrova hlucháňa. Správa parku povolila úpravu trate raz do týždňa, plánovaná je počas piatkového dopoludnia," dodal Strelec.
      Podľa neho na plážovom kúpalisku je už všetko pripravené na zasneženie okruhu okolo jazera. Čaká sa už len na priaznivé mrazivé počasie s nočnou teplotou aspoň mínus päť stupňov, a to minimálne desať nocí po sebe.

 

Na Horehroní otvorili zimnú sezónu, prinesie legendárny vlek i ľadové mestečko

Viacdňový Horehronie skipass, ľadové mestečko či exteriérové klzisko priamo na námestí v Brezne sú lákadlá, ktoré pripravila pre návštevníkov tohtoročnej zimnej sezóny Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie. TASR o tom v nedeľu informovala jej marketingová koordinátorka Žofia Koštialová. Stredisko Jasná sa nachádza na rozhraní regiónov Horehronie a Liptov, preto aj sezónu otvorili cez víkend obe OOCR spoločne.
      "Zimnú sezónu sme tradične otvorili v duchu spájania sa dvoch výnimočných regiónov, hranicou ktorých sú práve nízkotatranské štíty, v zime obľúbené najmä pre všetkých vyznávačov zimných športov, naopak, v lete pre turistov. To vyžaduje vzájomnú podporu a súhru v stredisku Jasná, ktoré sa rozprestiera na severnej a južnej strane Chopka, na rozhraní dvoch regiónov," konštatovala výkonná riaditeľka OOCR Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková.
      Na južnej strane Chopka sa do prevádzky vracia legendárny vlek Tatrapoma H210 v lokalite Zadné Dereše, ktorý v čase svojho vzniku v roku 1981 bol so svojimi 1550 metrami najdlhší na území vtedajšieho Československa a jeho prevýšenie 505 metrov bolo najvyššie na Slovensku. Po päťročnej pauze, počas ktorej prechádzal opravou a posledných dvoch rokoch obmedzení pre pandémiu, je opäť pripravený na plnohodnotnú zimnú prevádzku.
      "Najväčšou novinkou pre lyžiarov je nový produkt, ktorým je štvor-, šesť- a sedemdňový Horehronie skipass otvárajúci dvere do troch lyžiarskych stredísk – Jasná Nízke Tatry, Ski Tále a Mýto Ski & Bike centrum s viac ako 60 kilometrami zjazdoviek. Jeho predaj bude spustený v polovici decembra," zdôraznila horehronská OOCR.
      Viaceré služby tohtoročnej zimnej sezóny sa viažu na regionálnu zľavovú kartu Horehronie Card, vďaka ktorej sa napríklad lyžiari, bežkári, skialpinisti a turisti bezplatne odvezú skibusom.
      Podľa Koštialovej novým lákadlom bude aj exteriérové klzisko priamo na námestí v Brezne, ktoré plánujú otvoriť v polovici decembra, a tiež ľadové mestečko.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa