Šok v Grécku: Najslávnejšiu pláž tento rok neotvoria, je to príliš nebezpečné!

2023-04-01 12:01:00 |   |    | 

Ikonickú pláž Navagio na ostrove Zakynthos si tento rok neužijete. Miestne úrady došli k záveru, že erodované útesy predstavujú priveľké riziko a potvrdili svoje rozhodnutie o uzavretí pobrežia počas celej letnej sezóny.



 

Navagio na severe ostrova Zakynthos býva často označovaná za najkrajšiu pláž v Európe. Pokrýva ju jemný biely piesok, ktorý nádherne kontrastuje s azúrovo modrým morom a turistov sem láka aj vrak lode Panagiotis, ktorá tu v októbri 1980 narazila na plytčinu počas prevozu pašovaných cigariet a alkoholu.

Pláž leží v príjemnej zátoke obklopenej 200 metrov vysokými bielymi útesmi, no práve tie predstavujú obrovské riziko. V septembri 2018 došlo k zosunutiu skál, pričom utrpelo zranenia sedem zahraničných turistov, z toho štyria členovia jednej českej rodiny. 34-ročná Češka mala poranenú chrbticu, jej dve deti aj ostatní zranení vyviazli s ľahkou ujmou na zdraví. Už vtedy grécke úrady pláž z bezpečnostných dôvodov uzavreli.

 

Kalimera,teraz przed chwilą było trzęsienie ziemi około 5.5 w skali Richtera🫣🫣🫣urwał się kawałek skały wapiennej😉😉pozdrawiam i życzę miłego dnia 😘😘😘

Posted by Bożena Bielesz on Thursday, September 8, 2022

 

V apríli 2019 však Navagio opäť sprístupnili, aby došlo k opätovnému uzavretiu v septembri 2022 po tom, čo oblasť zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,4 a do zátoky sa z útesov zrútili veľké skaly. Grécke úrady pri pravidelnej kontrole bezpečnosti začiatkom tohto mesiaca zistili, že by sa situácia mohla opakovať a odborníci na seizmológiu odporučili pláž uzavrieť.

Definitívne rozhodnutie padlo po stretnutí niekoľkých ministerstiev, gréckej polície, pobrežnej stráže a zástupcov regiónu Iónske ostrovy. „Bezpečnosť obyvateľov a návštevníkov je prvoradá, zvážili sme všetky nové vedecké dáta aj množstvo turistov počas letnej sezóny,“ vyjadril sa minister turizmu Vassilis Kikilias.

Predseda Organizácie pre protiseizmické plánovanie a ochranu (OSAP) Efthymios Lekkas pritom vysvetlil, že zakázaný je len vstup a pobyt na pláži. Turisti sa naďalej môžu do zálivu doviezť na lodi a dokonca aj kúpať, nesmú však vstúpiť na breh. Zatiaľ nie je jasné, ako sa bude dodržiavanie tohto nariadenia kontrolovať.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa