NA KRÍDLACH Problémy s batožinou

2010-07-12 09:30:00 |   |    | 

EÚ/SLOVENSKO - Meškanie alebo strata batožiny je neustálym strašiakom mnohých cestujúcich. Ako reklamovať poškodenie batožiny. Za ťažšiu batožinu si priplatíte.



Aj keď je riziko jej straty väčšie pri letoch s prestupom, na priamych linkách sa to môže stať tiež.

Hlavnou príčinou omeškania alebo straty batožiny je predovšetkým zlyhanie ľudského faktora.

Problém nastáva, ak z batožiny niečo trčí alebo sa o niečo zachytí, zasekne sa na páse, či jednoducho vypadne z vozíka. Potom sa ľahko môže stať, že pracovníci ju dajú na nesprávny vozík alebo odložia bokom. Na väčšine letísk funguje "baliaci" pult, kde si môžete sami, alebo za pomoci personálu, "zabaliť" batožinu do igelitovej fólie.

Ešte častejšie nastávajú problémy pri prestupe cestujúcich z jedného lietadla do druhého. Batožinu vymieňajú pracovníci letiska ručne a z niekoľkých lietadiel zároveň v časovej tiesni. V dôsledku toho vznikajú chyby, ktoré klientom komplikujú cestovanie. 

Cestujúci by sa v takom prípade nemali báť požiadať leteckú spoločnosť o odškodnenie.

Ihneď ako zistíte, že batožina neprišla, je nutné ísť na oddelenie strát a nálezov (Lost Property, Damage Baggage)) a informovať o tom danú leteckú spoločnosť. Tá musí spraviť riadny zápis, kde sa batožina identifikuje podľa základných charakteristických znakov ako farba, veľkosť a typ.

Na toto oddelenie je potrebné ísť aj v prípade, keď bola batožina poškodená.

Mali by ste tak spraviť ihneď (maximálne do 7 dní), pri okienku oddelenia Reklamácie batožín a to ešte v priestoroch, kde ste si poškodenú batožinu prebral (Baggage claim). V prípade straty alebo poškodenia batožiny si musíte reklamáciu vybaviť sami, nemôže to za vás spraviť ani delegát cestovnej kancelárie.

V prípade reklamácie budete musieť :

 

  • vyplniť formulár (Application Form) a
  • predložiť aj niekoľko dokladov: žiadosť o náhradu škody, originál (kópiu) letenky batožinový lístok (originál),
  • PIR - originál zápisu o poškodení batožiny,
  • doklad potvrdzujúci nadobúdaciu hodnotu a vek poškodenej batožiny,
  • doklad o oprave, v prípade, že sa batožina nedá opraviť - potvrdenie o neopraviteľnosti.
     

 

Nárok na odškodné ma cestujúci vždy. Letecké spoločnosti sa však často spoliehajú na to, že si klient o náhradu nebude nárokovať.

Výška odškodného sa líši u každej leteckej spoločnosti. Záleží na tom, či majú cestujúci v cieľovej destinácii trvalý pobyt alebo nie. Pokiaľ nie, dostanú tzv. balíček prvej pomoci s hygienickými potrebami a základným oblečením.

Okrem balíčka zvyknú letecké spoločnosti dať cestujúcemu aj finančnú hotovosť približne 100 eur, pokiaľ cestoval v ekonomickej triede, alebo 200 eur v prípade business triedy. Batožinu letecká spoločnosť prinesie cestujúcemu vždy priamo na miesto pobytu.

V prípade, že si  dovtedy potrebujeTE nutne niečo kúpiť "na prežite", mali by si odložiť pokladničné bloky. Tie totiž potom možno použiť pri vyjednávaní výšky odškodného. Pokiaľ sa batožina nenájde do 21 dní, klient má nárok na odškodnenie v hodnote približne 1200 eur (36 151 Sk).

Aj pri poškodení batožiny sa treba pokúsiť podľa možnosti čo najtvrdšie vyjednávať s leteckou spoločnosťou. Za batožinu ručí, ako to upravuje Varšavská dohoda. Táto určuje aj maximálnu hodnotu, ktorou môže letecká spoločnosť zákazníka odškodniť. Táto hodnota je 20 USD  na jeden kilogram batožiny. Aj toto však záleží od konkrétnej leteckej spoločnosti a od prístupu klienta.

 

Za ťažšiu batožinu si priplatíte

Pri cestovaní leteckou spoločnosťou si treba dopredu zistiť, koľko kilogramov môže vážiť vaša batožina. Za prekročenie limitu sa totiž platia nemalé poplatky.

Letecké spoločnosti povoľujú zvyčajne 15 až 20 kilogramovú zapísanú batožinu na jedného cestujúceho. V prípade, že sa chytáte letieť s dieťaťom do dvoch rokov, ktoré nemá nárok na sedadlo a vlastnú batožinu, jej hmotnosť sa prirátava k batožine rodiča.

Štandardné rozmery batožiny bývajú od 30x20x10 cm do 90x70x50 cm. Okrem nej si cestujúci môžu zobrať so sebou aj príručnú batožinu. Jej obsah je limitovaný. Každý pasažier môže mať jeden kus príručnej batožiny, ktorá býva obmedzená rozmermi a váhou, čo závisí najmä od leteckej spoločnosti.

Zvyčajne bývajú jej maximálne rozmery 55x40x20 cm, vrátane všetkých častí, ktoré vyčnievajú, ako rukoväte či kolieska. Váhové obmedzenie príručnej batožiny zvykne byť 5 až 10 kilogramov. Ak príručná batožina nevyhovuje rozmerom či váhovému limitu, musíte ju zapísať a bude prepravená v batožinovom priestore.

Pri balení príručnej batožiny treba dať na to, aby ste si nezobrali zakázané predmety. Manikúrové nožničky a nožíky patria k najčastejším zabaveným predmetom. Na palubu lietadla si môžete zobrať tekutiny len v obaloch do 100 ml. Iné balenie vám pri kontrole odoberú. To znamená, že dámy, ktoré sa chcú po prílete nalíčiť, by si mali zbaliť do príručnej tašky len malé balenie dekoratívnej kozmetiky a skôr tuhú ako tekuté.

Tekutinami sa okrem uvedenej kozmetiky myslia aj nápoje, krémy, zubné pasty, gély na vlasy, či voňavky. Tieto predmety je preto lepšie zabaliť do zapísanej batožiny. V prípade užívania liekov si môžete zobrať ich nevyhnutné množstvo. Niekedy však treba mať potvrdenie od lekára, ktorý vám ich predpísal.

Okrem príručnej batožiny je povolené zobrať si na palubu lietadla kabelku, oblekový vak, dáždnik či palicu, ak nemajú špicatý hrot, fotoaparát, kameru, mobilný telefón a notebook.

V obchodoch, v priestore za kontrolou dokladov, si môžete kúpiť a vziať na palubu nápoje či parfumy. Na tieto sa nevzťahujú obmedzenia, rovnako ako na tovar, ktorý si kúpite v lietadle. Takéto pravidlá platia na letiskách v krajinách, ktoré sú členmi EÚ. V iných krajinách sa môžu mierne líšiť. S výnimkou Ameriky bývajú väčšinou menej prísne.

Viac podrobností sa dočítate na webových stránkach (vašej) leteckej spoločnosti, ktorou ste leteli alebo budete letieť.

 

 

Zdroj/autor: transportportaec,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa