Neznáma Antarktída víťazila

2008-09-03 12:00:00 |   |    | 

ČESKO/SLOVENSKO - Dokumentárny film Neznáma Antarktída slovenského filmára Pavla Barabáša získala hlavnú cenu Medzinárodného horolezeckého filmového festivalu.



V poradí už 25. ročník festivalu sa v pondelok 1. septembra skončil v českých Tepliciach nad Metují.  Z celkovo 31 súťažných snímok z 13 krajín sveta vyberala päťčlenná porota tie filmy, ktoré boli vyhlásené ako najlepšie. Barabášov 40-minútový film Neznáma Antarktída zachytáva príbeh odvážlivcov, ktorí sa rozhodli ísť pešo od hraníc antarktického kontinentu až na jeho najvyšší bod. Dokument bude v kinách od októbra

Cena za najlepší horolezecký film putuje za oceán do USA. Získala ju snímka Acopan o dobývaní 800-metrovej mohutnej skalnej steny, ktorá stojí ako trón strážiaci skrytý poklad, ktorí domorodci nazývajú tepui, Domov bohov.
 

Cenu za najlepší dokument získal novozélandský film Dying for Everest (Zomrieť pre Everest) o pozoruhodnom výkone Marka Inglise, ktorý pred dvoma rokmi dosiahol vrchol najvyššej hory sveta napriek amputácii oboch nôh. Zvláštne ocenenie získal švajčiarsky filmu "Playgravity" (Hra s gravitáciou), cenu mesta získal slovenský film "Na východ od Everestu". O poslednom ocenenom filmu rozhodli sami návštevníci festivalu a cenu diváka získala snímka "Čajnatrip", popisujúca putovanie za nezlezenými horami v Číne.

August sa uzavrel aj medzinárodným speleologickým festivalom EuroSpéléo Imag'in, ktorý sa konal od 23. do 30. augusta vo francúzskom Vercors. Okrem odborných prednášok sa tu uskutočnila aj súťažná výstava fotografií a prehliadka filmov s jaskyniarskou tematikou. Slovensko zastupoval dobrodružný dokument Tepuy – Cesta do hlbín Zeme režiséra Pavla Barabáša, ktorý odborná porota ohodnotila cenou Big Price of the Jury, informovala Mária Lampertová z K2 studio, s.r.o.

 

Zdroj/autor: studio K2,tasr,drom

 


 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa