VÝLET Najvyššia drevená rozhľadňa

2009-08-19 12:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Veterná smršť, ktorá sa pustošivo prehnala západným Slovenskom v noci z 23. na 24. júla, poškodila aj známu rozhľadňu nad Modrou. Popretŕhala napínače na kovových lanách, čím ju vychýlila zo zvislej polohy...



Práce na jej oprave už dokončili a obľúbenú turistickú atrakciu sprístupnili verejnosti. O rozhľadňu v správe modranskej mestskej samosprávy sa stará miestny turistický klub. Podľa člena klubu Antona Macháčka vyhliadkovú vežu uviedli do pôvodného stavu. Skontroloval ju aj statik a dal súhlas na jej prevádzku. Členovia turistického klubu však pokračujú v ďalších rekonštrukčných prácach. Opravili už poškodené lavice a stoly a tento víkend ich budú natierať základnou farbou.

Dvadsať metrov vysoká stavba zo smrekového dreva je z Modry viditeľná na vrchole s nadmorskou výškou 709,2 metrov. Je najvyššia drevená rozhľadňa na Slovensku a jediná svojho druhu nielen u nás, ale podľa jej iniciátora a vášnivého turistu Milana Ružeka nemá obdobu ani v okolitých krajinách.
     
"Je veľkým lákadlom nielen pre slovenských turistov. Za sedem rokov na ňu vyšlo okolo pol milióna ľudí rôzneho veku a zo všetkých svetadielov. Boli tam z Kanady, USA, Austrálie, Južnej Afriky, Japonska, Brazílie, Argentíny a iných krajín. Máme už zapísaných desať návštevných kníh," potvrdil Ružek. 
     
Rozhľadňa je pozoruhodný symetrický architektonický objekt štvorcového pôdorysu. Potvrdzuje to aj štvorstranová zmienka o nej v odbornom časopise Arch. Na vrchol Veľkej homole možno prísť piatimi turistickými chodníkmi zo všetkých svetových strán.

Výhodou je, že nie sú to príliš náročné výstupy a sú vhodné pre deti, aj pre skôr narodených záujemcov. Pohodlný prístup na rozhľadňu trvá približne hodinu po červenej značke od zastávky autobusu na Zochovej chate, po rovnakej značke z Pezinka tri hodiny alebo z Modry dve hodiny po modrej značke.

Odmenou za telesnú námahu po 105 schodoch na rozhľadni je krásny výhľad. Za dobrého počasia možno uvidieť napríklad 105 km vzdialený vrch Vtáčnik alebo 127 km ďaleký Klosterwappen v rakúskych Alpách. Oplatí sa vziať si ďalekohľad a zaostriť ho smerom na lokality, kam ukazujú šípky na zábradlí najvyššieho poschodia. Prístrešok na sedenie pri rozhľadni je vhodným turistickým zázemím v prípade nepriaznivého počasia.
     
Ojedinelá turistická drevená vyhliadka je aj pozoruhodným dobrovoľníckym počinom. Priateľov z Modranského turistického spolku a ďalších nadšencov preň zlákal spomínaný Ružek. Inšpiráciou mu bola prvá rozhľadňa na Veľkej homoli, ktorú tento najstarší slovenský turistický spolok založený 15. mája 1892 postavil v roku 1894.


Drevenú stavbu už dávno zlikvidoval zub času a večne nespokojnému Ružekovi chýbala. Aby to bola oficiálna stavba, presvedčil o jej potrebe v prospech aktívneho cestovného ruchu aj mestské zastupiteľstvo v Modre. To jeho návrh v roku 2000 prijalo, aj finančne podporilo, podobne ako susedné mesto Pezinok a Malokarpatská nadácia Revia. Podporu sa podarilo získať i grantom z prostriedkov Phare Európskej únie a verejnou zbierkou. Zakúpenie najnutnejšieho materiálu umožnilo začať stavbu podľa sponzorsky vypracovaného projektu. Od výkopu a betonáže základov a kotevných blokov v apríli 2001 sa každý víkend na stavbe podieľali desiatky dobrovoľníkov. Úsilie dobrovoľníkov bolo korunované slávnostným krstom v nedeľu 19. mája 2002, keď rozhľadňu odovzdali do užívania. Stala sa verejným miestom oddychu a veľkolepého výhľadu na okolie Malých Karpát. Veľká homoľa je svojou výškou a polohou najvýznamnejším vrchom na východnej strane južnej časti tohto chráneného územia v blízkosti kamenného útvaru Traja jazdci, ktorý je tiež obľúbeným cieľom mnohých turistov.

 

Turisticko-informačné centrum

Modra-Harmónia č. 3001

900 01 Modra

e-mail: harmonia@tikmodra.sk

tel./ fax: 033 6474134

 

Zdroj/autor: mts,tasr,drom

VIDEO Rozhľadňa - Veľká Homoľa

 


 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa