TÉMA Cestovanie seniorov

2010-10-14 10:45:00 |   |    | 

Oslávili už šesťdesiate narodeniny, väčšina z nich je v dôchodku a majú dospelé deti. Napriek tomu sa necítia byť starými a chcú aj naďalej byť aktívni a užívať si život...



Práve táto skupina sa stáva nielen v Európe, ale aj v celom svete objektom záujmu poskytovateľov služieb cestovného ruchu.

Pojem seniorský cestovný ruch spadá do kategórie sociálneho cestovného ruchu, tiež nazývaného ako „cestovný ruch pre všetkých“. V súvislosti so sociálnym cestovným ruchom sa potom hovorí o určitých cieľových skupinách, ktorými sú napríklad rodiny a jednotlivci s nízkymi príjmami, deti a mládež, osoby mentálne a fyzicky hendikepované a  - seniori.

Vnímanie pojmu senior je však nejednotné. Pre niekoho ide o osobu staršiu než 50 rokov, iný pridáva ešte desať rokov. Z hľadiska dôchodkového poistenia je seniorom človek starší než 65 rokov. V našich a európskych štatistikách sú za seniorov takisto považované osoby vo veku 65 rokov a viac. Výklad pojmu senior sa líši a vyvíja v čase.

 

Demografický aspekt

Demografický trend predpokladá, že podiel ľudí starších než 64 rokov na celkovej populácii v dlhodobom meradle porastie. Očakáva sa, že tento podiel sa do roku 2060 v Európe zdvojnásobí a bude tvoriť 30 percent celkovej populácie. V nadväznosti na tento fakt vzrastie tiež podiel starších ľudí na celkovom počte turistov.

Vďaka vplyvom rôznych faktorov, ako napríklad stále sa zlepšujúca zdravotná starostlivosť, zrejme podiel turistov – seniorov porastie rýchlejšie než podiel očakávaný na základe demografického trendu. Naviac, tí ľudia, ktorí v súčasnej dobe patria k mladšej skupine obyvateľov a aktívne cestujú, pravdepodobne budú chcieť cestovať aj v neskoršom veku a zvýšia tak počty turistov seniorov.

 

Seniori ako dôležitý segment trhu cestovného ruchu

V súčasnej dobe sa európski seniori podieľajú na celkovom počte dlhších dovoleniek (štyri a viac nocí) približne 15 percentami. Väčšina týchto dovoleniek je realizovaná v rámci domovskej krajiny. Za povšimnutie stojí fakt, že zatiaľ čo mladšie vekové skupiny realizujú najväčší objem dovoleniek, staršie vekové skupiny uskutočnia o niečo viac dovoleniek v prepočte na jedného turistu ročne. V priemere tak európsky senior uskutoční ročne 2,1 dovolenky, mladší turista 2 dovolenky.

Ďalším dôležitým rysom starších turistov je fakt, že počas svojich dovoleniek  uskutočnia zo všetkých vekových skupín najväčší počet prenocovaní. Vôbec najdlhšiu dobu na svojich dovolenkách trávia seniori z Grécka a to neuveriteľných 42,4 prenocovaní. Najkratšia doba, teda 14,9 prenocovaní, potom pripadá na českých seniorov.

Z toho vyplýva i ďalšie prvenstvo najstarších turistov a to v priemernom počte prenocovaní na jednu dovolenku. Zatiaľ čo priemer EÚ je 10,1 prenocovaní, v skupine seniorov je to 11,7 prenocovaní.

 

Hlavné znaky cestovania seniorov

Životná úroveň, rovnako ako životná filozofia seniorov sa počas posledných rokov značne zmenila. Zatiaľ čo v minulosti sa seniori pri vyberaní zájazdov a ďalších služieb cestovného ruchu orientovali takmer výhradne podľa ceny, dnes si vďaka vyšším príjmom môžu dovoliť kvalitnú dovolenku. Zlepšila sa aj zdravotná starostlivosť, čo tiež prispelo k tomu, že sa dnešní seniori v dôchodkovom veku ešte vôbec necítia starí a chcú naďalej žiť aktívne.

 

Špecifické rysy cestovania seniorov

 

  • radi si priplatia za kvalitnejšie služby
  • cestujú aj mimo hlavnú sezónu
  • často nakupujú dopredu, takže sú ideálnymi klientmi pre ponuku „first minute“
  • očakávajú dôkladnú organizáciu cesty bez stresujúcich situácií
  • často cestujú s vnúčatami alebo s iným sprievodom
  • len výnimočne si objednávajú tovar a služby cez internet
  • sú rizikovejšou skupinou z hľadiska možných zdravotných problémov

 

Turistické služby pre seniorov

Dovolenky pre seniorov, to už dávno nie sú len kúpeľné pobyty, prípadne odpočívanie a sledovanie televízie v pokojných hotelových rezortoch. Seniori chcú nielen aktívne žiť, ale tiež aktívne odpočívať a udržiavať sa tak vo fyzickej i duševnej kondícii.

Ubytovacie zariadenie by im preto malo poskytnúť dostatok športového vyžitia – ideálne je plávanie v bazéne, cvičenie v posilňovni a pešie alebo cyklistické výlety, ale zároveň tiež určitý komfort zodpovedajúci potrebám ich veku.

Ponuka by tiež mohla zahrňovať kultúrne aktivity a možnosti poznávania. Starší turisti rovnako uvítajú individuálny prístup hotelového personálu a snahu vyhovieť špeciálnym prianiam.

Z hľadiska prístupnosti by mala byť samozrejmosťou bezbariérovosť celého ubytovacieho zariadenia.

 


Zdroj/autor: trrworld,tourismforum,czechtourism,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa