VÝLET Šarišský hrad

2010-05-15 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Stredovekým mocenským centrom Šariša bol Šarišský hrad.



Jeho zrúcaniny sa rozkladajú na vrcholovej plošine výraznej vyvýšeniny týčiacej sa nad mestečkom Veľký Šariš severozápadne od Prešova na východnom Slovensku.

Šarišský hrad bol už na prelome 12. a 13. storočia centrom rozľahlého kráľovského majetku, sídlom dvorských špánov a po vytvorení Šarišského komitátu jeho hospodárskym, vojenským a správnym strediskom.

Túto prvotnú pevnosť nahradila po tatárskom vpáde novostavba kamenného hradu, ktorý sa spomína v listine kráľa Bela IV. v roku 1262. Na začiatku 14. storočia ovládli východoslovenské komitáty s ich hradmi Omodejovci z rodu Abovcov. Kráľovské vojsko sa Šarišského hradu zmocnilo až v roku 1312 po porážke Omodejových synov v bitke pri Rozhanovciach.

Šarišský hrad sa opäť dostal pod správu kastelánov koruny, ktorých obvykle ustanovili do funkcie šarišských županov. V dynastických bojoch po smrti kráľa Albrechta si kráľovná vdova Alžbeta najala českého rytiera Jána Jiskru, aby bránil nároky jej práve narodeného syna Ladislava Pohrobka na uhorský trón. Jiskru vymenovala do hodnosti jeho hlavného kapitána a šarišského župana.

Jiskrove žoldnierske vojsko potom v polovici marca roku 1441 strategicky dôležitý Šarišský hrad dobylo. Po skončení Jiskrovho mandátu, keď Ladislav Pohrobok dosiahol plnoletosť a zasadol na uhorský trón, časť Jiskrovho vojska, vrátane posádky na Šarišskom hrade, sa pridala k bratríkom. Zostali tam až do roku 1461.

Vtedy vojsko vedené Štefanom Zápoľským Šarišský hrad obľahlo, izolovalo bratríkov a tých hlad donútil ku kapitulácii. Kráľ Matej Korvín dobytú pevnosť vrátil Perényiovcom, ktorí mali hrad od roku 1439 v zálohu a v roku 1455 naň dostali kráľovskú donáciu.

Po vymretí Jagellovcov sa na uhorskom tróne tiesnili dvaja vladári. Peter Perényi podporoval kráľa Jána Zápoľského. V roku 1537 jeho Šarišský hrad dobylo vojsko druhého kráľa a Ferdinand I. Habsburský vymenoval za hradného kapitána vzdelaného Juraja Wernhera. Hrad potom na dlhé desaťročia zostal vojenskou pevnosťou so stálou posádkou.

Hrad prešiel v roku 1642 do vlastníctva Rákócziovcov, ktorí už dlhšie zastávali funkciu dedičných šarišských županov. Noví vlastníci na hrade už nebývali a ten v roku 1687 vyhorel. Odvtedy je v ruinách.

 

Od roku 2006 je vlastníkom hradu Mesto Veľký Šariš. Existuje už aj projektová dokumentácia na jeho obnovu, podľa ktorej má byť špička kopca odlesnená, aby bol hrad z diaľky viditeľný. Bašty a hradby majú byť zakonzervované s vyhliadkou na hlavnej bašte. Pribudnúť by mal aj padajúci most na vnútorný hrad, obnovená vstupná brána, miestnosť pre stálu službu a sprievodcov, prístrešok, chodníky, toalety. Na realizáciu obnovy vznikol dobrovoľnícky projekt Šarišský hrad žije.

Mesto Veľký Šariš s jeho najbližším okolím sa rozprestiera v juhovýchodnej časti Spišsko-Šarišského medzihoria. Na základe súčasného stavu poznania kladieme počiatky osídľovania stredného šariša do mladšieho úseku stredného paleolitu. Prvý písomný záznam o Veľkom Šariši pochádza z roku 1217. Veľký Šariš a Prešov dokázateľne existovali aj pred prvými písomnými správami na úrovní obcí, pravdepodobne so samostatnými farami. Pre vznik prešovského osídlenia okrem rieky Torysy bola rozhodujúcim činiteľom dôležitá križovatka obchodných ciest, spájajúca Balkán s poľským Pobaltím (Soľná cesta) a v smere V-Z to bola cesta spájajúca Halič so Spišom. Veľký Šariš sa rozvíjal ako typické podhradie.

 

Výlety v okolí Šarišského hradu:

 

  • Mestečko Veľký Šariš – známe predovšetkým cez pivo značky Šariš, ktoré sa varí v miestnom pivovare
  • Kostol Sťatia sv. Jána Krstiteľa v Sabinove – pôvodne gotický chrám zo začiatku 14. storočia
  • Rekreačná oblasť Drienica-Lysá – v zime výborné podmienky na zjazdové lyžovanie
  • Mesto Prešov – významné hospodárske a správne centrum východného Slovenska

 

 

Obecný úrad Veľký Šariš

Námestie sv. Jakuba 1
082 21 Veľký Sariš
Tel.: 051/77 62 300
Fax: 051/77 62 480
E-mail: msuvsaris@kryha.sk

Prešovský informačný servis Prešov
Hlavná 67
080 01 Prešov 
Tel.: +421/51/16 186, 773 11 13
E-mail.:
mic@pis.sk
Web: www.pis.sk


Zdroj/autor: Dajama, hrady najkrajšie zrúcaniny, vsaris, hrad.wbl, drom


Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa