DOMA Bratislava ako turistická destinácia

2009-05-14 09:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V Bratislave najviac chýbajú sieťové kvalitné trojhviezdičkové hotely a kemping.



Podľa skúseností mesta z veľtrhu v Mníchove mala klientela z nemeckého Bavorska najväčší záujem o kempingové ubytovanie.

 

"Osobne nepochopím, prečo za 15 rokov niekto v Bratislave alebo blízkom okolí nedokázal okrem Senca urobiť kvalitný kempingový priestor. To nie je vec mesta, to je súkromné podnikanie, to nie je verejná funkcia," povedal vedúci oddelenia marketingu a cestovného ruchu bratislavského magistrátu Milan Vajda.

 

Sieťové hotely s piatimi hviezdičkami by mali pribudnúť do dvoch rokov po dokončení polyfunkčných objektov Eurovea a River Park v Bratislave.

     

Mládež sa počas prázdnin ubytováva zvyčajne v internátoch, ktoré sa menia na hostely. Pozitívny posun vidí námestníčka Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Alexandra Bučková v tom, že v posledných mesiacoch začali hotely zvažovať vytváranie tzv. balíkov služieb vrátane ubytovania za špeciálne ceny pri príležitosti konkrétnych podujatí.

     

Podľa výskumu z jesene 2008 sú primárnym cieľovým trhom v oblasti turistiky pre Bratislavu Nemecko, Česká republika, Veľká Británia a Írsko. Za rastové trhy považuje Španielsko, Holandsko, Maďarsko a Rusko.

     

Hlavné mesto navštevujú v zásade dva typy hostí. Prvým sú staršie vekové skupiny a turisti z nemecky hovoriacich krajín so záujmom o mestský kultúrno-historický turizmus, druhým mladí ľudia vo veku 18 až 30 rokov, naviazaní na nízkorozpočtové letecké spojenie s Bratislavou. Prichádzajú sem za víkendovým trávením voľného času a zábavou, ozrejmil Vajda.

V prvom štvrťroku tohto roka zaznamenalo hlavné mesto v súvislosti so svetovou krízou zníženie návštevnosti o 24 percent v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2008. Najhorším mesiacom z tohto hľadiska bol február.

     

 

V roku 2008 sa v Bratislave ubytovalo podľa Štatistického úradu SR takmer 760 tisíc návštevníkov, z ktorých bolo 600 tisíc cudzincov. Celkovo bolo v uplynulom roku 1,55 milióna prenocovaní, čo je v porovnaní s rokom 2007 nárast o šesť percent. Najviac hostí prišlo z Českej republiky, Nemecka a Veľkej Británie.  Najväčší medziročný nárast sa zaznamenal u turistov z Poľska (38 percent) a Španielska (30 percent). Mesto v roku 2008 investovalo do svojej propagácie ako turistickej destinácie v zahraničí vyše 250 tisíc eur (7,53 milióna Sk).

 

V lete bude v historickom centre Bratislavy posilnená pešia hliadková činnosť Mestskej polície (MsP), informovala jej náčelníčka Zuzana Zajacová. MsP riešila počas minuloročných letných prázdnin 279 priestupkov spojených najmä s požívaním alkoholu, obťažovaním, prípadne nelegálnym obchodom. Najviac bol rušený nočný pokoj v mestskej časti Staré Mesto. Turisti z Veľkej Británie v roku 2008 spáchali 13 priestupkov, čo je 4,7 percenta z celkového počtu. Za najväčšie "lákadlá" návštevníkov, ktorí páchajú priestupky, označila Zajacová kúpanie sa vo fontáne a v rieke Dunaj, prípadne obliekanie sôch na verejnom priestranstve.

 

 

 

Zdroj/autor: mmb,msp,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa