DOVOLENKA Do Chorvátska a Bosny/Hercegoviny stačí občiansky preukaz

2009-06-04 10:30:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO/ BOSNA A HERCEGOVINA - V tohtoročnej turistickej sezóne občanom zo Slovenska stačí pri vstupe do Chorvátska, ale najnovšie aj pri ceste do Bosny a Hercegoviny, preukázať sa platným občianskym preukazom.



Mnohí slovenskí turisti podľa Petry Juhásovej z Chorvátskeho turistického združenia slov ešte stále zisťujú v CHTZ, aký režim platí pri vstupe do Chorvátska v roku 2009 a či dovolenku pri Jadrane môžu absolvovať iba s občianskym preukazom.

"Do Chorvátska môžu občania SR, podobne ako občania všetkých ostatných štátov Európskej únie, cestovať nielen na cestovný pas, ale aj na občiansky preukaz," dodala. Vyplýva to z vyhlášky chorvátskej vlády, ktorá je v platnosti od 1. júna 2004 bez časového obmedzenia.

     
Pokiaľ nebolo Slovensko v Shengenskom priestore, napr. mestá v Bosne a Hercegovine mohol slovenský občan aj počas dovolenky navštíviť iba s cestovným pasom. Keďže je už teraz Slovensko v Shengenskom priestore, tento problém pre našich občanov odpadá.
     
Ak Slováci plánujú v rámci výletu z južnej Dalmácie navštíviť v lete 2009 napr. mestá Mostar alebo Medžugorje, stačí mať pri sebe občiansky preukaz. Aj pri prechode do južnej Dalmácie cez mesto Neum Bosny a Hercegoviny, tiež postačí občiansky preukaz.

K zmene došlo vlani, keď Slovensko vstupom do Shengenského priestoru splnilo v praxi podmienky pre umožnenie vstupu, výstupu a prechodu cez územie Bosny a Hercegoviny pre občanov SR aj bez cestovného pasu, teda len s identifikačnou kartou (OP) SR.

"Od tejto chvíle môžu občania SR cestovať a tranzitovať cez územie Bosny a Hercegoviny aj s platným OP vo forme identifikačnej karty."

Platí, že nielen cez spomínané mesto Neum, ale aj do ďalších miest Bosny a Hercegoviny napr. na návštevu príbuzných či na výlety môžu teraz Slováci vycestovať na OP,
upozornila Juhásová.


Honorárny konzulát v meste Split

Slovenskí turisti v Chorvátsku sa môžu v prípade problémov obrátiť tiež na Honorárny konzulát v meste Split. Prevádzka Honorárneho konzulátu Slovenskej republiky v Splite sa začala v auguste minulého roka a postupne sa dostáva do povedomia slovenských návštevníkov, upozornila Petra Juhásová z Chorvátskeho turistického združenia v Bratislave.

Adresa konzulátu je: Kralja Zvonimira 14, Split 210000, tel.: 00385 21 315 108, fax: 00385 21 315 109, mail: slovak.con@gmail.com.
     

 

Chorvátske turistické združenie
Trenčianska, 5
821 09 Bratislava
Slovenská republika
Zástupca oblastného úradu:
Nora Henterova, Petra Juhásová 
Tel: +421 255 562 054 ,+421  255 415 415
Fax: +421 255 422 619
e-mail:
infohtz@chello.sk
web:
http://sk.croatia.hr/Home/

 


Zdroj/autor: chtz,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa