DOMA Do múzea s rodinou

2009-08-10 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Cena za základné vstupné do múzeí sa na Slovensku, v závislosti od veľkosti múzea, pohybuje od jedného do šesť eur, pričom hradné múzeá patria medzi najdrahšie.



Múzeá Slovenského národného múzea si ceny vstupeniek navrhujú samostatne a ich odôvodnený návrh schvaľuje generálny riaditeľ Slovenského národného múzea. Oblasť cenovej politiky patrí do kompetencie jednotlivých múzeí a galérií.

Slovenské národné múzeum je štátna príspevková organizácia a preto si časť svojich nákladov, spočívajúcich v starostlivosti o štátny majetok, musí zarobiť sama.

Pri stanovovaní cien vstupného sa berú do úvahy rozmanité faktory ako atraktivita expozície či výstavy alebo podujatia, jeho náklady, sociálna únosnosť.

Cena vstupeniek do múzeí je neporovnateľná so vstupným do filmového multiplexu alebo akvaparku, napriek tomu môže rodina výrazne ušetriť aj na rodinnej vstupenke. Systém rodinnej vstupenky slúži ako motivujúci faktor na návštevu múzea. Je tiež výrazom štátnej kultúrnej politiky a odráža trendy v Európskej únii.

Systém vytvárania rodinných vstupov a vstupného si riešia jednotlivé múzeá na základe vlastných skúseností. Napríklad do hradných múzeí alebo do väčších múzeí chodia cez víkendy prevažne rodiny.

Niektoré múzeá ako napríklad Múzeum Ľ. Štúra, Múzeum M. R. Štefánika, Múzeum Slovenských národných rád sú zasa špecializované najmä na školské skupiny. Iné, prevažne menšinové múzeá sú preferované zasa odborníkmi, ktorí sa zameriavajú na výskum špecifických oblastí kultúry.

Rodinná vstupenka okrem zvýhodnených bonusov,  predstavuje aj možnosť stráviť rodinný čas efektívne a zároveň zaujímavo. Stále platí, že návšteva múzea je jednou z najlacnejších hodnotných voľnočasových aktivít a v našom systéme financovania kultúry je výrazne dotovaná zo strany štátu.

V rámci Slovenského národného múzea existujú jeden či dva druhy rodinných vstupeniek – malá a veľká rodina.

Pokiaľ ide o veľmi veľkú rodinu – záleží na múzeu, ako situáciu rieši. Obyčajne nie je problémom vstup na jednu rodinnú vstupenku, pokiaľ je v nej viac ako tri deti. V prípade návštevy viac ako 10 detí už ide o školskú skupinu.

Aj keď inštitút rodinnej vstupenky prináša múzeám potenciálne nižšie vlastné náklady, menej prostriedkov na krytie nákladov múzea, dobrá skúsenosť návštevníka v ňom vytvára pocit, že dostal veľkú hodnotu za nízke náklady a do múzea príde znova.

 

 

Slovenské národné múzeum

Vajanského nábrežie č. 2
Bratislava
Tel.: +421 2 59349 111
Fax: 02/52924344
E-mail: riaditel@snm.sk
 

Zdroj/autor:  snm, tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr/Pavel Neubauer

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa