VÝLET Banský náučný a turistický chodník

2009-09-09 11:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pohľad na storočnú históriu ťažby uhlia v Handlovej približuje banský náučný a turistický chodník, ktorý v týchto dňoch dali do užívania verejnosti v okolí tohto baníckeho mesta.



Trasa, s odbočkami na Veľký a Malý Grič s peknou vyhliadkou, meria 9,5 kilometra, má 13 zastávok, kde sú umiestnené informačné tabule a dve oddychové zóny.

Trasa vedie všetkými pamiatkami, ktoré zostali z minulosti a súviseli s ťažbou uhlia. Začína sa pri budúcom, ešte nedokončenom banskom múzeu v centre mesta a pokračuje k bývalému robotníckemu domu, ktorý si v prvej polovici minulého storočia vďaka zbierkam baníci postavili.

Trasa ďalej pokračuje k Hladovému námestiu, ktoré zažilo mnoho štrajkových zhromaždení baníkov. V závere druhej svetovej vojny jeden zo štrajkov, ktorý začali ženy baníkov, žandári a vojsko krvavo potlačili.

Zaujímavý je úsek, kde uhoľný sloj vychádzal na povrch. Obyvatelia Handlovej si tam aj pred 200 rokmi chodili zbierať „horľavé kamene". Turisti si môžu pozrieť aj jednu z prvých banských štôlní Tri studničky a dozvedia sa o tom, kedy a na aký účel ju pri začiatkoch priemyselnej ťažby uhlia vyrazili.

Chodník prechádza aj okolo funkčnej vetracej šachty Zlatá jedľa a Severnej vetracej šachty, popri Jazere Konštantín, kde sa zhromažďujú banské vody. Návštevníci sa potom dostanú aj do banskej kolónie. V 30. rokoch ju postavili pre baníkov, ktorí prišli do Handlovej za prácou z celého Slovenska. V súčasnosti je tam už iba niekoľko pôvodných domov, ale aj stará banícka krčma.

Chodník končí pri vchode do súčasnej bane. Na informačných tabuliach sa oboznámite nielen s baníckou históriou, ale i prírodnými zvláštnosťami a okolitou faunou a flórou.

 

 

Turistická informačná kancelária Handlová

Námestie baníkov 5
Handlová
Tel.: +421 (0) 46 51 86 102

 

Zdroj/autor: tasr, handlova, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa