NA CESTÁCH Cannabis Cafe

2009-11-27 15:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/ video - Hostia portlandskej kaviarne Cannabis Caffe sedia okolo stolu nadychujú sa z veľkého plastového sáčku obsahujúceho výpary marihuany.



Na pulte sú poháre s darovanými, zelenými závitkami konope a tým, ktorí majú hlad, sa servíruje olovrant. Všetko je úplne legálne, pretože Oregon bol v roku 1998 druhým americkým štátom, ktorý prijal zákon o marihuane. Pred ním to spravila len Kalifornia.

K zákazníkom patrí bývalý zlatník, päťdesiatšesťročný Albert Santistevan, ktorý má rakovinu. „Malo by byť viac takýchto miest,“ hovorí. Pred niekoľkými týždňami nemal kam ísť. Kaviareň sa otvorila len nedávno vďaka tomu, že vláda Baracka Obamu, zmiernila federálny prístup k využitiu marihuany v medicíne.

Kartu oprávňujúcu využívať marihuanu zo zdravotných dôvodov má v Oregone priblžne 24 tisíc pacientov. Na základe lekárskej diagnózy ju dostávajú výhradne obyvatelia Oregonu zaregistrovaní v štátnom programe použitia marihuany v zdravotníctve. Aj tí ale doteraz museli marihuanu fajčiť len doma.

Nemali sme nič, teraz máme túto kaviareň,“ hovorí Madeline Martinez, ktorá vedie oregonskú pobočku lobistickej organizácie bojujúcej za zlegalizovanie marihuany (NORML). A práve ona prevádzkuje podobné kaviarne a dozerá na ne.

Zákon povoľujúci užitie marihuany schválilo asi dvanásť štátov a podobné kaviarne by sa mohli ujať aj tam. Záujem už prejavili Washington, Michigan, Montana a Maine.

Na portlandskú kaviareň sa zatiaľ nikto nesťažuje. Mnoho susedov by asi kaviareň videlo radšej niekde inde, ale nikto o to nebojuje, pretože ľudia vedia, že mohli dopadnúť horšie.  Je to lepšie, než nočný klub, verejný dom alebo bar plný opilcov.

V kaviarni sa marihuana nepredáva. Ľudia si prinášajú svoju, ktorú si vypestovali  sami alebo tí, ktorí sa o nich starajú. V kaviarni je biliard a pohodlné kreslá. Martinézová ukazuje odparovač (bongo), ktorý zhromažďuje dym z marihuany do priehľadneho plastového sáčku, z ktorého pacient inhaluje.

Okrem kaviarne Cannabis Cafe (predtým Rumpspanke) existuje v Portlande ešte podnik nazvaný Highway 420, pričom číslo je kód používaný pre marihuanu. Je to však len zadná miestnoť v predajni fajok.

Platia tu podobné pravidlá ako v Cannabis Cafe. Denne prichádzajú ľudia, ktorí posedávajú, pozerajú televíziu a fajčia marihuanu...

Kaviareň Cannabis Cafe a Highway 420 sú zatiaľ dôkazom toho, že sú podobné podniky zlúčiteľné so životom v mesta. „Keby niečo podobné vzniklo pred troma rokmi, už by to bolo zrušené. Keby sa to stalo pred desiatimi rokmi, oblepili by to policajnou žltou páskou a zavreli, pred dvadsiatimi, by dovnútra vtrhli so strelnými zbraňami.“, komentuje hovorca NORML Allen St. Pierre.

 

 

Zdroj/autor: norml,ap,čtk,drom

VIDEO Cannbis Cafe

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa