MAĎARSKO Visegrád

2010-11-07 15:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO/ video - Visegrád (Vyšehrad) je malé hradné mestečko situované severne od Budapešti.



Hrad Visegrád sa nachádza uprostred lesnatých kopcov asi v štvrtine trasy Dunaja medzi slovensko-maďarskou hranicou Štúrovo - Budapešť.

Visegrád je slávny najmä vďaka pozostatkom rannorenesančného letného paláca kráľa Mateja Korvína a stredovekej pevnosti.

"Z Visegrádu, pozemského raja" písaval svoj list na lesk a okázalosť zvyknutý pápežský vyslanec, keď ako hosť pobýval na dvore kráľa Mateja (1458-1490).

V roku 1330 bol vo Visegráde, meste, ktoré bolo v 14. storočí povýšené na hlavné mesto, dokončený nový kráľovský palác, vtedy najväčší komplex budov v Maďarsku.

Bohato zdobené stĺpy z červeného mramoru a vytesané studne na nádvoriach pôsobia dodnes nádherou, ktorá zaradila Kráľovský palác veľkého renesančného panovníka k najhonosnejším rezidenciám 15. storočia. Najcennejšie pozostatky sú vystavené v Matejovom múzeu na ulici Fő 29.

Šalamúnova veža z 13. storočia, jedna z najväčších a najlepšie zachovaných románskych veží v strednej Európe, patrila k opevneniu medzi Vodnou baštou na Dunaji a Citadelou na kopci. V tejto Citadele, postavenej v rokoch 1245 až 1255, bola po dobu 200 rokov uložená maďarská koruna kráľa Štefana. V súčasnosti uchovávajú zreštaurované priestory exponáty, ktoré sa viažu k histórii hradu.

Ak si budete chcieť na chvíľu oddýchnuť od histórie mesta a zájsť do prírody, môžete navštíviť horu Nagyvillám, odkiaľ sa naskytá prekrásny výhľad. V jej tesnej blízkosti sa nachádza letná bobová dráha a hora Mogyoró patrí k najobľúbenejším výletným miestam v okolí hlavného mesta.

Údolie Apátkúti zasa očakáva návštevníkov na svojich odpočinkových miestach, pri vodopáde či rybníku so pstruhami. Údolie Lepence láka k zotaveniu a oddychu v kúpeľoch uprostred lesa s termálnymi a plaveckými bazénmi.


 

Zdroj/autor: madarsko, wikipedia, drom

VIDEO Visegrád



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa