KATASTROFY Haiti po zemetrasení (2)

2010-01-15 08:20:00 |   |    | 

HAITI - Podľa Červeného kríža počas zemetrasenia na Haiti zahynulo 40 až 50 tisíc ľudí. Pri zemetrasení zomrelo 36 zamestnancov OSN. Začala sa rozsiahla humanitárna operácia. Honorárny konzul SR na Haiti je v poriadku.Peniaze pre zničenú krajinu zbiera aj Červený kríž..



"Hlavné údaje poskytla vláda a tá hovorí o 40 až 50 tisícoch obetí," uviedol Xavier Castellanos, šéf americkej zóny Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca s tým, že tieto čísla budú "pravdepodobne správne".

Dodal, že zemetrasenie priamo postihlo "najmenej tri milióny ľudí, čo je tretina populácie". Vplyvný haitský senátor Youri Latortue s odvolaním sa na informácie svojich spolupracovníkov vo štvrtok vyhlásil, že obetí utorňajšieho zemetrasenia na Haiti môže byť až pol milióna. Prezident Haiti René Préval hovoril v stredu večer o státisícoch obetí. Skutočný počet obetí však zatiaľ nevie nikto spoľahlivo odhadnúť.

Rozhnevaní obyvatelia blokujú cesty telami obetí

Rozhnevaní Haiťania vytvorili blokády ciest mŕtvymi telami obetí zemetrasenia v hlavnom meste Port-au-Prince na protest proti meškaniu humanitárnej pomoci po ničivej prírodnej katastrofe. Informoval dnes o tom očitý svedok.

Fotograf magazínu TIME Shaula Schwarza uviedol, že videl najmenej dve blokády ciest v centre haitskej metropoly, ktoré vytvorili prostredníctvom mŕtvych tiel obetí zemetrasenia a kameňov. "Začínajú blokovať cesty telami, je to tu ohavné, ľudia majú plné zuby toho, že nedostávajú pomoc," dodal.


Pri zemetrasení zomrelo 36 zamestnancov OSN

Na Haiti zomrelo podľa doterajších údajov najmenej 36 zamestnancov OSN, pričom takmer 200 ich ostáva nezvestných. Informoval o tom vo štvrtok hovorca misie v Port-au-Prince David Wimhurst. Ako uviedol pre novinárov, medzi obeťami sú štyria policajti, 19 vojakov a 13 civilistov. Dodal, že 160 miestnych i zahraničných civilných zamestnancov, 18 policajtov a 10 vojakov naďalej ostáva nezvestných.

Najviac postihnuté bolo sídlo mierových jednotiek OSN na Haiti (MINUSTAH) v metropole Port-au-Prince, ktoré bolo zrovnané so zemou. Značne poškodené boli aj budovy ďalších agentúru OSN. Misia MINUSTAH, ktorá na Haiti pôsobí od štátneho prevratu v roku 2004, sídlila v hoteli Christopher v Port-au-Prince. V čase zemetrasenia boli v budove úradníci a niekoľko z celkového počtu 9000 príslušníkov mierových síl.


Začala sa rozsiahla humanitárna operácia

Na Haiti sa začala masívna humanitárna operácia. Na jej čele stoja Spojené štáty, ktoré do oblasti vyslali lietadlovú loď USS Carl Vinson s 19 helikoptérami, ďalšie vojenské lode a lietadlá ako aj asi 5000 vojakov.

Helikoptéry sa použijú na rýchlu distribúciu liekov, potravín a vody, keďže na lodi sa nachádza zariadenie na čistenie vody. Loď bude slúžiť aj ako pohotovostné letisko pre ďalšie helikoptéry. USA pre Haiti vyčlenili 110 miliónov dolárov v rámci okamžitej pomoci. Ministerstvo zdravotníctva vyslalo 250-členný zdravotnícky tím.

Obyvatelia Haiti a jeho hlavného mesta Port-au-Prince, ktoré bolo zničené zemetrasením, strávili už tretiu noc na uliciach, ktoré sú plné mŕtvych tiel. Ďalšie obete a zranení sa nachádzajú pod sutinami zrútených domov. Najnovšie odhady hovoria, že počet obetí dosiahne asi 50 000, ďalšie údaje hovoria až o 100 000 obetiach. Najhorším problémom je nedostatok pitnej vody, liekov a zdravotníckeho materiálu.

Na letisko v Port-au-Prince, ktorého prevádzku zabezpečuje americký tím, začala vo štvrtok prichádzať medzinárodná pomoc. Letisko má len jednu dráhu, takže niektoré lietadlá museli pred pristátím hodiny krúžiť nad mestom.

Ďalším problémom sú zničené cesty okolo hlavného mesta a následné otrasy, čo komplikuje distribúciu privezenej pomoci. Haiti ponúka pomoc celý svet. EÚ napríklad uvoľnila na okamžitú pomoc 3 milióny eur, jej členské štáty vrátane Slovenska posielajú ďalšiu pomoc. OSN vyčlenila 10 miliónov dolárov, Svetová banka 100 miliónov, pomoc zasiela aj Kanada, Čína, Izrael, Venezuela, Kuba a ďalšie krajiny.

Americký prezident Barack Obama sľúbil Haiti masívnu humanitárnu pomoc a pomoc pri následnej obnove krajiny. Ministerka zahraničia Hillary Clintonová a minister obrany Robert Gates zrušili svoje zahraničné cesty, aby mohli koordinovať humanitárnu operáciu. Rajiv Shah, riaditeľ americkej Agentúry pre medzinárodný rozvoj, ktorá koordinuje súčasné aktivity USA na Haiti, konštatoval, že ide o najrozsiahlejšiu humanitárnu operáciu za posledné roky.

 

Honorárny konzul SR na Haiti je v poriadku


Po dvoch dňoch sa podarilo Ministerstvu zahraničných vecí SR spojiť s honorárnym konzulom SR na Haiti, ktoré z utorka na stredu postihlo ničivé zemetrasenie. Agentúru SITA o tom dnes informoval hovorca MZV Peter Stano. "Honorárny konzul SR na Haiti je v poriadku," povedal Stano. Hovorca dodal, že konzul v karibskej krajine je Haiťan. Podľa neho je v poriadku aj budova honorárneho konzulátu v Port-au-Prince.

 

Peniaze pre zničenú krajinu zbiera aj Červený kríž


Slovenský Červený kríž vyhlásil verejnú zbierku na pomoc obetiam ničivého zemetrasenia na Haiti.

Finančné príspevky je možné zasielať na Fond Ľudia ľuďom, číslo účtu 665555/0200, variabilný symbol 2010.

Dobrovoľníci haitského Červeného kríža momentálne pomáhajú zraneným a podporili tým aj nemocnice, ktoré v núdzovej situácii takéhoto rozsahu nemajú dostatok kapacít. Najsúrnejšie je teraz pátranie a záchrana nezvestných, prvá pomoc, budovanie poľných nemocníc a dočasných prístreší, čistenie vody, logistika a telekomunikácie. Agentúru SITA o tom informovala Jana Petrová zo Slovenského Červeného kríža.

Červený kríž a Červený polmesiac zatiaľ pripravili pomoc a zásoby pre tritisíc haitských rodín. V Port-au-Prince sú pripravené zásoby pre 500 rodín. Tieto núdzové zásoby obsahujú kuchynské náčinie, osobné hygienické balíčky, prikrývky a nádoby na pitnú vodu.

K pomoci sa pripojil aj Medzinárodný výbor Červeného kríža, ktorý zmobilizoval desiatky domácich aj medzinárodných expertov z oblasti logistiky, administratívy, medicíny, hospodárskej bezpečnosti, zabezpečovania pitnej vody, ochrany a komunikácie. Okrem toho sprístupnil webovú stránku pre ľudí, ktorí sa chcú skontaktovať so svojimi blízkymi z postihnutých oblastí.

Prispieť možno okrem Slovenského Červeného kríža aj prostredníctvom UNICEF Slovensko, združenia Človek v ohrození, ADRA Slovakia a Slovenskej katolíckej charity.
 

 

Zdroj/autor: sita,mzvsr,ap,drom

VIDEO Haiti - Nemocnica po zemetrasení

 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita/ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa