KATASTROFY Etiópske dopravné lietadlo sa zrútilo do mora (3)

2010-01-25 11:30:00 |   |    | 

LIBANON/ video - V blízkosti miesta havárie etiópskeho lietadla s 90 ľuďmi na palube, ktoré sa dnes krátko po štarte zrútilo do Stredozemného mora pri pobreží Libanonu, objavili záchranári doposiaľ 18 mŕtvych tiel.



Vedenie etiópskych aerolínií uviedlo, že nemá informácie o žiadnych zachránených. "Sme v kontakte s libanonskými úradmi, ktoré doposiaľ nepotvrdili žiadnych zachránených," povedal šéf etiópskych aerolínií Girma Wake novinárom.

Podľa predchádzajúcich správ miestnych médií, ktoré citovali zdroje z libanonskej armády, sa podarilo zachrániť sedem ľudí. Tieto informácie nepotvrdila ani OSN, ktorej plavidlá pomáhajú pri záchranných prácach.

Na palube stroja bolo 83 pasažierov a sedem členov posádky. Lietadlo pravdepodobne zasiahol krátko po štarte blesk, pretože štartovalo v čase nepriaznivého počasia, ktoré aj v súčasnosti komplikuje prácu záchranárov. Podľa niektorých zdrojov videli obyvatelia pobrežnej oblasti "ohnivú guľu", ktorá sa zrútila do mora.

Na palube lietadla cestovalo 54 Libanončanov, 22 Etiópčanov a občania Iraku, Sýrie, Kanady, Ruska, Británie a Francúzska.

Stroj smeroval do etiópskeho hlavného mesta Addis Abeba, keď štyri minúty po štarte z medzinárodného letiska Ráfika Harírího v Bejrúte zmizol z radarov. Na palube sa nachádzala aj manželka francúzskeho veľvyslanca v Libanone Denisa Piettona, Marla Piettonová.

Libanonská vláda dnes vyhlásila deň smútku. Premiér Saád Harírí prišiel na letisko, kde sa stretol s príbuznými pasažierov, z ktorých mnohí boli nahnevaní, že lietadlo napriek zlému počasiu vyštartovalo. "Akt sabotáže je nateraz nepravdepodobný. Vyšetrovanie preukáže príčinu," uviedol libanonský prezident Michel Sulajmán.

 

--------------

LIBANON - Lietadlo etiópskej leteckej spoločnosti Ethiopian Airlines s 90 cestujúcimi na palube sa dnes v skorých ranných hodinách, krátko po štarte z libanonského Bejrútu, zrútilo do Stredozemného mora.

Hovorca medzinárodného letiska Rafíka Harírího uviedol, že k nešťastiu došlo južne od Bejrútu. Jeho príčinou mohli byť zlé poveternostné podmienky. Podľa agentúry DPA do stroja udrel blesk. Stroj spoločnosti Ethiopian Airlines, let č.409, smeroval do etiópskej metropoly Addis Abeba. Približne 30 minút po štarte však zmizol z obrazoviek radarov. V tom čase bol už Boeing 737-800 zrejme nad morom.

Na miesto pravdepodobného zrútenia vyrazili záchranné tímy. „Počasie nám vôbec nepraje, ale dúfam, že nájdeme ešte živých pasažierov,“ citovala DPA jedného záchranára. Libanonský minister dopravy novinárom potvrdil, že miesto zrútenia bolo identifikované 3,5 kilometra od pobrežia.

Reuters tvrdí, že 50 cestujúcich bolo libabnonskej národnosti, z toho traja mali tiež britské, kanadské a ruské občianstvo. Väčšina ostatných boli Etiópčania. V Libanone pracuje stovky Etiópčanov ako pomocníci v domácnosti.

Štátna spoločnosť Ethiopian Airlines zatiaľ nehodu nekomentovala. V Afrike sa tento letecký prepravca etabloval ako dôležitý hráč v medezinárodnej doprave. Minulý piatok oznámil zámer nakúpiť ďalších desať boeingov 737-800.

Lietadlo vzlietlo krátko po plánovanom termíne 2.30 (1.30 SEČ). Obyvatelia na pobreží Libanonu údajne videli padať do mora horiace lietadlo.

 

MZV V etiópskom lietadle Slováci neboli

Na palube etiópskeho lietadla, ktoré sa pri Libanone zrútilo do Stredozemného mora, neboli žiadni Slováci. Informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Stano. Aj podľa libanonských predstaviteľov nebol na palube nikto so slovenským občianstvom. Pasažierov identifikovali ako 54 Libanončanov, 22 Etiópčanov, jedného Iračana, jedného Sýrčana, Kanaďana a Rusa libanonského pôvodu, jednu Francúzku a dvoch Britov libanonského pôvodu.

 

Zdroj/autor: cnn,reuters,dpa,čtk,sita,tasr,drom

VIDEO Havária lietadla Ethiopian Airlines



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa