ZDRAVIE Kondičné prechádzky v nákupných centrách

2010-10-09 15:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Kondičné prechádzky a cvičenia v nákupných centrách sú pre mnohých Američanov obľúbeným spôsobom, ako spraviť niečo pre svoje zdravie. Niektoré obchodné reťazce dokonca pre týchto klientov vytvorili špeciálne zdravotné programy, ktorých sa nezúčastňujú len seniori.



V obchodoch, na rozdiel odparkov, nehrozí poľadovica a navyše tu majú v prípade potreby zaistenú rýchlu zdravotnú pomoc.

Najväčšie zastúpenie medzi kondičnými chodcami v obchodoch majú dôchodcovia,“ povedala Sara Donovan, autorka knihy v preklade nazvanej Kondičná chôdza v obchodoch: Všetko, čo potrebujete vedieť, aby vás chudnutie bavilo.

„Takýto druh pohybu je obľúbený aj medzi mamičkami s malými deťmi a tiež u rodičov, ktorí poskytujú svojim deťom domáce vzdelávanie. Prechádzky v obchodoch sú pre nich súčasťou telocviku, uviedla Donovanová.

Chôdza patrí medzi najstaršie kondičné cvičenia. Už staroveký lekár Hippokrates tvrdil, že prechádzky sú tým najlepším liekom. Dnešní odborníci oceňujú tiež, že chôdza prispieva k zníženiu nadváhy a úprave hodnôt krvného tlaku a znižuje riziko infarktu.

S kondičnou chôdzou v obchodných centrách (Mall Walking) v rámci cvičebných programov prišli už v roku 1956 lekári v meste Stockdale v Minnesote. Svojím pacientom radili, aby začali s rekonvalescenčnými cvikmi po prechodenom infarkte v obchodoch, kde bolo na rozdiel od snehu a ľadu v parkoch príjemne a bezpečne.

V osemdesiatych rokoch sa počet nákupných centier v Spojených štátoch výrazne zvýšil a podľa Donovanovej do roku 2001 vyrazilo na zdravotné prechádzky do 1800 amerických obchodov  viac než 2,5 milióna ľudí. Postupne sa obľuba tejto aktivity rozšírila aj do Európy a Ázie.

Vonku je naozaj chladno, ale tu vo vnútri je príjemne,“ vysvetľuje Erica Daová, hovorkyňa veľkého obchodného reťazca, ktorý zahájil špeciálny program zdravotnej chôdze vo svojich obchodoch už v roku 1992.

Daová ďalej uviedla, že do ich klubu Hviezdy obchodu patrí viac ako 200 ľudí. Ročný poplatok vo výške 15 dolárov im napríklad umožňuje nákup tovaru za maloobchodné ceny a návštevu prednášok o zdraví a kondícii.

Manželia Gilhousenovci sú členmi klubu už sedemnásť rokov. „Obchod nám vyhradil aj šatňu, kde si odkladáme kabáty. Našu prechádzku začíname o deviatej a trvá 45 až 60 minút. Záleží na tom, s koľkými ľuďmi sa dáme do reči. Môj manžel má množstvo chorôb a prechádzky po obchode sú pre nás dôležité nielen kvôli pohybu, ale tiež kvôli spoločenským kontaktom. Stretneme sa tu s množstvom ľudí.“

Donovenová dodala, že v obchode sa chodci cítia bezpečnejšie než vonku. Nemusíte sa hnevať kvôli psom, ktorí sa vám pletú pod nohy. Majú k dispozícii aj toaletu a väčšina obchodov má navyše vyškolenú ochranku. Keď budú mať problémy so srdcom, pribehne strážna služba s defibrilátorom.“

Donovanová pripomenula, že keď v roku 2001 chcelo jedno z obchodných centier zrušiť svoj program zdravotnej chôdze, vyvolalo vlnu negatívnych reakcií, že svoj unáhlený nápad muselo vziať okamžite späť.


 

Zdroj/autor: mallwalking, reuters, čtk,drom


 

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa