CESTOVATEĽKA Ako chutí Saigon

2010-10-25 14:00:00 |   |    | 

VIETNAM/ video - Keď sa povedalo Vietnam, predstavila som si tržnicu, tovar z dielne „original fake“, krajinu rezancového typu niekde v Indočíne a amerických vojakov v džungli...



Nikdy mi nenapadlo spájať túto krajinu s vynikajúcim jedlom, vôňami a milými usmievavými ľuďmi.

Po prílete do Saigonu, pardón Ho-či-minh city (Hočiminovo Mesto), som začala s ochutnávaním Vietnamu. Na rohu ulice som si objednala denné menu - foga, teda vlastne Pho Ga. Pristála mi na stole misa polievky s tenkými ryžovými rezancami, kuracím mäsom, zelenými listami, ďalej miska s hnedou priesvitnou omáčkou s nakrájanými chilli papričkami a „paličky“.

Od miestnych som odkukala, ako na to. Bola voňavá, pikantná, úplne iná. Vyvážená chuť. Posilnila ma na vyjednávací maratón na tržnici Ben Thanh – dopadol skvele.

 

Kam ďalej

Miestne cestovné kancelárie doporučovali deltu Mekongu. Jedinečná sieť kanálov, ostrovčekov, milých ľudí, ovocných sadov, rybárov a riečny trh. To všetko som tam našla a ešte niečo navyše. Chuť čerstvo natrhaného pomela, papáje, manga. Jedovatoružový dragon fruit s čiernymi bodkami vo vnútri, obrovský žltý jack fruit...

A kde inde ho zjesť ako v hojdacej sieti zavesenej na ovocnom strome. Alebo olúpaný ananás priamo od roľníka predávajúceho na lodi na riečnom trhu. Úžasné, až na to vstávanie ráno o štvrtej.

 

Čo na večeru v delte Mekongu

Paradajková polievočka (štandardná európska veľkosť, ale štvrtina Pho Ga), krevety na kari alebo úhor so zeleninou a orieškami? Prečo nie všetko? Ale úplne najlepšie boli jarné závitky, nie tie, čo sa predávajú u nás vyprážané vo fritéze. V každom stánku, bufete, reštaurácii mali čerstvé nesmažené a v každom iné. Krevety, bravčové mäso, zelenina, vajíčka, kuracie mäso a ryžové rezance v ryžovom papieri.

Spomienky pomaly blednú, ale pripomínajú mi ich fotky. Vietnamskú kuchyňu si však môžete užiť aj tu. Je lepšia ako čínska a menej ostrá ako thajská. Viac zeleniny, polievočka, smažené a grilované krevety. Môžete vyraziť do pravej vietnamskej reštaurácie alebo si tieto dobroty uvariť doma.

Začala som variť podľa kuchárky (Vietnamese cooking made easy). Postupne Pho Ga, grilované tigrie krevety na cesnaku, jarné závitky, krevety s medovým ďumbierom, šalát z výhonkov a mrkvy. U mňa v chladničke nájdete rybiu omáčku, chilli papričky, ďumbier čerstvý i zaváraný a takisto ustricovú omáčku. Túto voňavú exotickú kuchyňu určite ocenia aj vaši priatelia.

 

  • Prežili ste aj vy niečo podobné? Napíšte nám...  Radi zverejníme vaše zážitky, pocity, postrehy, rady či sťažnosti aj s fotografiami z vašich ciest po svete.
     

 

Zdroj/autor: M.Grniaková, wn-sita,drom

VIDEO Jedlo v Saigone (Hočiminovo Mesto)



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa