VÝLET Kremnica a okolie

2010-07-17 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - V minulosti jedno z najbohatších miest Uhorska – mesto Kremnica je dnes centrom turistiky a rekreácie nielen v strede Slovenska, ale aj v „Strede Európy“.



Kremnica leží v západnej časti stredného Pohronia neďaleko geografického Stredu Európy, ktorým je kostol v Kremnických Baniach. Mesto je často navštevované najmä počas letného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy.

V blízkom okolí Kremnice sa už niekoľko desaťročí organizujú tradičné bežkárske preteky Biela stopa Kremnica-Skalka.

V roku 1328 jej uhorský panovník Karol Róbert udelil výsady slobodného kráľovského a banského mesta. Mimoriadne dôležitým privilégiom bolo právo raziť mince.

Kremnickú mincovňu založili minciari, ktorých kráľ pozval z českej Kutnej Hory. Už rok po jej vzniku tu v roku 1329 vyrazili prvé uhorské groše.

Popri grošoch sa osobitnej pozornosti tešili povestné kremnické dukáty. Pre svoju kvalitu a krásu patrili medzi najobľúbenejšie platidlá v Európe.

V 16. storočí sa v Kremnici začalo okrem mincovníctva rozvíjať aj medailérstvo. Dodnes sa tu razia pamätné mince a medaily a vyrábajú platidlá rozličných štátov sveta.

 

Pamiatky

Pamiatky v historickom centre mesta sú súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie.

Ústrednou plochou mesta je Štefánikovo námestie a hlavnou dominantou mestský hrad s gotickým kostolom sv. Kataríny postaveným v 15. storočí.

Pýchou kostola je vzácny organ, ktorého nádherný zvuk si môžete vychutnať počas tradičného letného podujatia Kremnický hradný organ.

Najstaršou stavbou mesta je románsky karner z 13. storočia. Súčasťou hradu je aj Hodinová veža, zvyšky bývalej radnice, tri bašty a severná Vežová brána.

Veľkolepou ozdobou námestia je rozmerný barokový trojičný stĺp. V severozápadnom rohu námestia stojí budova najstaršej mincovne na svete.

Hlbšie poznanie dejín mincovníctva a medailérstva v Kremnici ponúka Múzeum mincí a medailí, kde si môžete vyskúšať razenie mincí aj na vlastnej koži.

Vo východnom rade námestia sa okrem viacerých meštianskych domov nachádza aj budova tzv. novej radnice.

 

 

 

Informačné centrum Kremnica
Štefánikovo námestie 35/44
967 01 Kremnica
Tel.: +421 (0) 45/ 674 28 56, +421 (0) 45/ 674 43 88
Fax: +421 (0) 45/674 28 56
E-mail:
infocentrum@kremnica.sk
Web: www.kremnica.sk
  
 
Zdroj/autor: Dajama, kremnica, drom

VIDEO Kremnica



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Asseco Slovakia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa