ZDRAVIE Limetka a pivo

2010-10-21 10:45:00 |   |    | 

V americkej reklame na pivo značky Corona žena na pláži – nahnevaná, že jej spoločník zíza na blondínu v bikinách – muža postrieka limetkou vloženou v hrdle fľaše....



Lekári však varujú, že niečo podobné môže spôsobiť horšiu reakciu, než len zľaknutie: nepríjemnú kožnú reakciu, ktorú jeden z lekárov nazýva „mexická pivná dermatitída“.

Jedna zo zložiek v limetkovej šťave, pokiaľ je vystavená na koži slnečným lúčom, môže spôsobiť zmenu jej farby, tak ako pri popálení jedovatým brečtanom alebo medúzou. Tieto škvrny potom vydržia celé mesiace, napísal newyorský dermatológ Scott Flugman v magazíne Archives od Dermatology.

Mexické pivá, predovšetkým Corona (predávajú ho aj na našom trhu), sú obyčajne servírované s mesiačikom limetky zastrčeným do hrdla fľaše.

Zákazník zasunie limetku dovnútra a zatiaľ čo drží palcom ústie hrdla, prevráti fľašu hore dnom, aby sa tekutiny zmiešali. Pokiaľ však nie je dosť opatrný, bublinky v pive rozstrieknu limetovú šťavu všade dookola a takisto na jeho – alebo jej – kožu.

Podráždená koža a zmena farby spôsobuje látka psoralen, ktorá zvyšuje citlivosť voči ultrafialovým lúčom. Psoralen obsahujú aj obyčajné žlté citróny, ale nie je v nich tak silný.

„Ide len o kozmetickú záležitosť,“ tvrdí Flugman, „ale môže spôsobiť emotívne problémy. Ľudia sa môžu zľaknúť, že je to niečo vážne . Majú hnedé škvrny, na ktoré sa musia cele mesiace pozerať...“

Pomoc je však jednoduchá. Pokiaľ sa postriekate mexickým pivom s limetovou šťavou, miesto si opláchnite ešte pred zaschnutím, čistou vodou.

Určite ju nenechajte zaschnúť na slnku. A pokiaľ to nie je možné, tak ju jednoducho skryte pod uterák...


 

Citrónovník limetový alebo limetka (lat. Citrus aurantifolia) je druh citrónovníka. Plod limetky sa nazýva limet (slovo mužského rodu) alebo ľudovo aj limetka. Ako limet(ka) sa často označujú aj plody príbuzného druhu Citrus latifolia. V poslednom čase často dochádza k zámene názvu limet(ka) s názvom limeta, čo je iný druh (lat. Citrus limetta) majúci sladké a žlté plody (zatiaľ čo limetka má spravidla plody kyslé a zelené). Okrem toho sa pod vplyvom angličtiny (angl. "lime") ako limeta či limetka chybne označujú aj niektoré iné podobné citrónovníky (z Austrálie a podobne).

 

Prečítajte si tiež: Pred cestou do exotických krajín

 

Zdroj/autor:  archives,reuters,drom

VIDEO Blodína,muž a limetka



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa