Sedem divov Banskobystrického kraja

2011-01-11 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Zrúcanina Pustý hrad vo Zvolene, niekdajší kláštor v Hronskom Beňadiku, mesto Banská Štiavnica, technická pamiatka Čiernohronská lesná železnička, obec Špania Dolina, Kremnická mincovňa a drevený evanjelický kostol v Hronseku tvoria sedem divov Banskobystrického kraja, ktoré si vo vyše pol roka trvajúcej ankete vybrali jeho obyvatelia.



Do dvojkolovej ankety sa zapojilo takmer 2 700 hlasujúcich.

Spomedzi 62 tipov na rôzne zaujímavé, historicky, kultúrne či prírodne výnimočné lokality, ktoré v prvom kole poslalo od mája do augusta takmer tristo ľudí, vybrala redakčná rada mesačníka Náš kraj do druhého kola 45 návrhov.

Hlasovanie v druhom kole prebiehalo od septembra do konca roka a to buď poštou prostredníctvom kupónov zverejnených v mesačníku Náš kraj alebo internetom na oficiálnej stránke samosprávneho kraja.

Prvé miesto si vybojoval Pustý hrad vo Zvolene, rozlohou najväčší na Slovensku, ktorý dostal 226 hlasov. O tri body menej dostal niekdajší benediktínsky Kláštor v Hronskom Beňadiku v okrese Žarnovica, ktorého chrám patrí k najvýznamnejším gotickým stavbám na Slovensku.

Mesto Banská Štiavnica, ktoré je zapísané v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, obsadilo s podporou 152 hlasujúcich tretie miesto. Čiernohronská železnica, premávajúca územím obcí Valaská, Hronec a Čierny Balog v okrese Brezno, dostala 146 hlasov.

Obec Špania Dolina pri Banskej Bystrici, prezývanú aj Malá Banská Štiavnica, podporilo v ankete 140 hlasujúcich. Jeden z najstarších nepretržite vyrábajúcich podnikov na Slovensku - Kremnickú mincovňu, ktorá razí mince od roku 1328, zaradilo medzi divy 137 hlasujúcich.

Sedmičku divov uzatvára ďalšia pamiatka zo Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO - drevený artikulárny kostolík v Hronseku v okrese Banská Bystrica, postavený v rokoch 1725 až 1726.

Do Zoznamu UNESCO bol spolu s ďalšími siedmimi drevenými kostolmi na Slovensku zapísaný v júli 2008 a do zoznamu siedmich divov Banskobystrického kraja ho zaradilo 134 hlasujúcich.

 

Zdroj/autor: sita, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Dajama,Ján Lacika,Asseco Slovakia

Hodnotenie článku:
3.8/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa