Yellowstonský národný park

2011-01-14 16:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - V roku 1872 bol vyhlásený za prvý národný park na svete. Kolíska niekoľkých dediniek na ploche takmer 9 tisíc km². Jeden z najkrajších prírodných úkazov USA, rozprestierajúci sa na území štátov Wyoming, Montana a Idaho. Miesto, ktoré si milovník panensky čistej prírody ihneď zamiluje. Aj taký je Yellowstonský národný park.



 

Yogi a pán Smith nie sú výmyslom

Vstúpiť do útrob parku, ktorý mnohým zahraničným turistom nehovorí viac než to, že tam žili medvede Yogi a Bubu, môžete zo všetkých štyroch svetových strán.

Povesti o nadmernom množstve medveďov stoja na reálnom základe, a tak vás hneď po vstupe na každom kroku budú varovať a upozorňovať, čo a ako pri stretnutí s nimi.

Ranger Smith z americkej rozprávky tiež nie je vymyslený. Na jeho kolegov, oblečených do na vlasť rovnakých uniforiem, si zvyknete rýchlo. Sú však neporovnateľne prívetivejší, než muži zákona, ktorých poznáme zo Slovenska.

 

Nepovolená, no tolerovaná doprava

Stopovanie v krajine oficiálne povolené nie je, napriek tomu sa stalo, že rangerka, uháňajúca na mopede po ceste sa pri nás iba pristavila, zapriala nám veľa šťastia so slovami, že ak by mala vzadu ešte o jedno miesto naviac, zobrala by nás.

Ďalší jej kolega nás len z bezpečnostných dôvodov upozornil, aby sme sa pri “čakaní na odvoz” postavili za vyznačenú čiaru na kraji vozovky. Stopovanie v Yellowstone nie je úplnou raritou. Často zastavia najmä zamestnanci parku, smerujúci z jednej dedinky do druhej alebo jednoducho ďalší turisti.

Pravidelná hromadná doprava neexistuje. Každý Američan má predsa minimálne jedno auto. Počas sezóny však jazdia staré, no pomerne zachovalé žlté autobusy, s ktorými si môžete naplánovať celodenný výlet najmä na turisticky atraktívne miesta.

 

Starý, ale verný

Old Faithful je dedinka pre turistov známa najmä vďaka najvyhľadávanejším gejzírom s rovnomenným názvom. Táto turistická lokalita vyrástla doslova okolo Old Faithful Geyser. Prejdete len pár metrov od gejzíru a ste v reštaurácii.

Nuž, hladní americkí turisti sa po vzhliadnutí tohto borca radi poriadne posilnia. Erupcia gejzíra, vystrekujúceho vriacu vodu do výšky 30 až 56 metrov trvá niekoľko minút a opakuje sa približne každých 90. Stal sa tak najpresnejšie činným gejzírom.

 

Balzam na dušu

Gejzírov a termálnych prameňov je však v okolí nespočetné množstvo. Ich rôznorodé sfarbenie je ovplyvnené teplotou vody, ktorú dosahujú. Tyrkysovo modrá, oranžovo-žltá či prenikavo hnedá, natrafiť tu môžeme na najrôznejšie odtiene.

Pohľad na dokonale vytvarované vodopády, kaňony či ľadovo vychladené horské rieky sú balzamom pre civilizáciou pošpinené duše. Za zmienku stoja aj malebné vodné terasovité schody - Mammoth Hot Springs.

Vrátiť sa po troch mesiacoch späť do civilizácie z tohto miesta, ktoré sa pre mňa stalo od prvého dňa malým, súkromným rajom, nebolo vôbec ľahké. Na ľudí žijúcich v súlade s prírodou a zvieratami sa mi nepodarí zabudnúť snáď nikdy. No a zábery, ktoré majú dodnes najžiarivejšie farby prírody, budem nosiť v srdci tiež ešte dlho.

 

Zdroj/autor: sita, Jana Karaffová, drom

VIDEO Yellowstonský národný park 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wikipedia,rgbstock.com

Hodnotenie článku:
4.7/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa