Tadžikistan

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Tadžická republika     
Hlavné mesto: Dušanbe 
Rozloha: 143 100 km2
Počet obyvateľov: 9 275 827 (2019)
Štátne zriadenie: republika   
Geografická poloha: Stredná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +3 hod
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Dušanbe.
Podnebie:

V nižších polohách krajiny teploty skáču medzi extrémne teplými letami v júli okolo 42°C, a extrémnymi zimami, kedy teplomer  v januári klesá na -12°C. Horské oblasti sú zasahované v období od októbra do mája snežné búrky, a teploty klesajú na extrémnych -45°C. Náhorné plošiny sú počas mesiacov jún – október zasiahnuté prašnými búrkami.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V DUŠANBE

Mena: som (TJS)                  
Jazyky: tadžický (úradný), ruský
Správne členenie: 2 provincie, 1 autonómna oblasť
Národnost. zloženie: Tadžici (81 %), Uzbeci (13%), Rusi, Kirgizi
Náboženstvo:

sunnitský islam (85%), šíitsky islam   

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Taškente
ul. Kičik Bešjogoč 38, 100070
Taškent, Uzbekistan
Telefón: +998 711 206 852, + 998 712 555 565
Fax: +998 711 206 851
E-mail: emb.tashkent@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/taskent
 
Zastupiteľský úrad Tadžikistanu
Universitaetstr. 8/1a, 1090Vienna,Austria Universitaetstr. 8/1a
1090 Viedeň / Vienna
Telefón: +431 409 82 66
Fax: +431 409 82 66 14
E-mail: info@tajikembassy.at
Konzulárne odd.: consular@tajikembassy.at
Web: www.tajikembassy.at

Víza a doklady:

 

Žiadosti o víza na vstup do Tadžikistanu sa od 1. januára 2017 podávajú výhradne elektronicky. V súčasnosti existujú dve možnosti získania víz:

1.) Na stránke www.visa.gov.tj je potrebné vyplniť formulár žiadosti o víza, kde žiadateľ uvedie svoje údaje, informácie o type a dĺžke plánovaného pobytu, doplní naskenované požadované dokumenty a uhradí spracovateľský poplatok. Vo formulári je tiež potrebné uviesť miesto, kde si žiadateľ vyzdvihne svoje víza, na výber sú zastupiteľské úrady Tadžikistanu (najbližší zastupiteľský úrad Tadžikistanu pre občanov SR sa nachádza vo Viedni), prípadne je taktiež možné vyzdvihnúť si víza na medzinárodnom letisku v Dušanbe, túto informáciu je však potrebné zaznačiť v elektronickom formulári. Pri vyhodnocovaní žiadosti môže byť žiadateľ vyzvaný zastupiteľským úradom Tadžikistanu na ďalšie procesné kroky (napr. doplnenie dokumentov, osobný pohovor). Víza sa udeľujú formou vlepenia nálepky do pasu podľa uvedeného miesta vyzdvihnutia víz v elektronickom formulári. Víza môžu byť udelené na maximálnu dĺžku pobytu 45 dní a je možné ich využiť v maximálnom časovom rozpätí 90 dní.

2.) Druhou možnosťou je požiadať o elektronické víza na stránke www.evisa.tj. V tomto systéme je možné požiadať o jednorazové víza s dĺžkou pobytu do 45 dní v závislosti od zvoleného typu víz. Po vyplnení formulára, naskenovaní sprievodných dokumentov a zaplatení poplatku sú víza zasielané žiadateľovi elektronicky, to znamená, že nie sú vlepované do pasu vo forme nálepky. Platnosť cestovného pasu musí byť o minimálne šesť mesiacov dlhšia ako je koniec platnosti elektronických víz. Údaje uvedené vo formulári elektronických víz sú kontrolované na vstupe do krajiny, pri uvedení nesprávnych údajov sú elektronické víza neplatné a vstup do krajiny bude zamietnutý. Elektronické víza je potrebné mať pri sebe počas celého pobytu, odporúča sa mať pri sebe vytlačenú kópiu a taktiež uchované víza v elektronickej forme (v PC, telefóne alebo tablete). Platnosť elektronických víz nie je možné predĺžiť.

Na vstup do autonómnej oblasti Gorno Badashkan (GBAO), ktorá sa nachádza na východe Tadžikistanu a z väčšej časti pokrýva pohorie Pamír, je potrebné samostatné povolenie tadžických úradov. Zámer navštíviť túto oblasť je potrebné uviesť v elektronických formulároch pri podávaní žiadostí o víza. Vstup do GBAO sa udeľuje zvlášť a je aj zvlášť spoplatňovaný.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: O predkoch Tadžikov sa veľa nevie, predpokladá sa, že nimi boli národy Baktrianov a Sogdianov. V prvom storočí p.n.l. sa ich ríše rozprestierali na území severného Afganistanu a v tadžickom údolí Zeravshan. Počas 7. storočia bolo územie dobyté Arabmi, ktorí priniesli islam. Neskôr ich vystriedala perzská dynastia Samanidov. Počas ich krátkeho panovania sa mesto Buchara stalo svetovým centrom islamu a vzdelávania, sídlil tu napríklad vedec Abu Ali ibn Sina, alebo básnik Rudaki. Obidvoch si dnes privlastňujú Irán, Afganistan aj Tadžikistan.  10. storočie bolo odbobím tureckých nájazdov.

Napriek rozličnému pôvodu bolo spolužitie Tadžikov s Turkami mierové. Neskôr sa krajina dostala do rúk Mongolov a od 15. storočia sa Tadžici stali súčasťou Bucharského emirátu. Neskôr sa emirát stal ruským spojencom, a Rusi po porážke Angličanov ovládli aj územie okolo pohoria Pamír. Po revolúcii v roku 1917 sa Tadžici stali súčasťou dvoch sovietskych socialistických republík. Moslimské gerily kládli odpor štyri roky a prvým tadžickým štátom sa stala autonómna oblasť Tadžikistan vyhlásená v roku 1924. V roku 1929 oblasť stala sovietskou socialistickou republikou, napriek tomu že v mestách Buchara a Samarkand žilo okolo 700.000 Tadžikov. Moskva tejto republike nikdy plne nedôverovala, vplyvné miesta vo vláde boli obsadené ruskými aparátčikmi.

V polovici 70. rokov ilegálne vznikla Strana islamskej renesancie (IRP), podporujúca nacionalizmus v krajine. V roku 1979 začali demonštrácie potom, ako sovietske vojská vpadli do Afganistanu. Nepokoje zosilneli v roku 1990, kedy bol v krajine vyhlásený výnimočný stav. Počas existencie Sovietskeho zväzu sa úspešne darilo utlmovať nepokoje medzi jednotlivými národnosťami. To sa po vzniku samostatnej republiky v roku 1991 nepodarilo a krajina skĺzla do občianskej vojny. Prezidentovi Imamali Rachmanovovi začala opozičná islamsko-demokratická koalícia klásť ozbrojený odpor. Výsledkom boli etnické čistky v Garmskom údolí, kde bolo v bojoch zabitých 20.000 až 50.000 ľudí, a pol milióna obyvateľov sa stalo utečencami.

V júni roku 1997 bol podpísaný mier medzi prezidentom Rachmonovom a vodcom povstalcov Sayid Abdullo Nurim, ale napätá situácia v krajine zostala. Prezidenta Rachmanova podporuje Rusko, ktoré potrebuje chrániť severnú hranicu s Afganistanom. Tadžickí rebeli majú svoje základne v severnom Afganistane a do pohraničných oblastí podnikajú občasné vpády.Vláda prezidenta Rachmanova opozičné strany zakázala, a krajinu nereformuje. V roku 1999 bol Rachmanov znovuzvolený prezidentom a v roku 2003 mu referendum predĺžilo mandát až do roku 2020.  

Bezpečnostné riziká: Vo väčších mestách Tadžikistanu je bezpečnostná situácia  vcelku v norme, nebezpečenstvo okradnutia a únosov s cieľom získať výkupné hrozí cudzincom na cestách do vnútrozemia krajiny. Turistom sa odporúča dôsledné dodržiavanie podmienok vízového režimu. V prípade nepreukázania vstupného víza, registrácie, či nesprávne udeleného víza sa cudzinci nevyhnú vysokým peňažným pokutám, prípadne zákazu vstupu do krajiny na dobu niekoľkých rokov.

Zdravotníctvo: Pre pobyty dlhšie ako 3 mesiace je požadované potvrdenie o negatívnom teste na HIV. Cudzinci musia za prvú pomoc a následné ošetrenie poskytované v zdravotníckych zariadeniach v krajine platiť v hotovosti v USD. Pred cestou sa odporúča  zabezpečiť poistenie liečebných nákladov v zahraničí.

Internet (.tj): https://www.president.tj/en; https://www.visa.gov.tj/index.html

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Zlý stav tadžických autobusov a ciest sa stáva legendárnym. Sprievodca Lonely Planet varuje: „Buďte pripravení na dlhé, tvrdé cesty, meškajúce spoje a zvracajúce deti.“

Doprava

Doprava: Autobusy premávajú z Dušanbe do Chudžandu. Iné linky spájajú mestá Kurgan-Tyube a Kulyab tiež Pyanj a Ayvadz. Cesty v krajine sú katastrofálnom stave, tiež treba byť pripravený na zlý technický stav autobusov. Pomerne výhodný spôsob ako cestovať po krajine je najatie si auta aj so šoférom na cestu medzi jednotlivými mestami. K dispozícii sú aj minivany, ktoré premávajú podľa časových rozvrhov medzi veľkými mestami. Možný je tiež prenájom auta - ceny sú vo všeobecnosti na osobu, nie na vozidlo. Ak si auto prenajmete, skontrolujte, či je vozidlo vhodné na dlhú jazdu a či má rezervnú pneumatiku.

Letecky: Tadžické aerolínie lietajú týždenne z Dušanbe do Karáčí, Dillí, Istanbulu a Mníchova. Turecké aerolínie lietajú z Istanbulu do Dušanbe. Spoločnosť  Aeroflot lieta do Dušanbe z Moskvy niekoľkokrát do týždňa. Nepravidelne sem lietajú charterové linky z Abu Dabí. Ľahšie je letieť do niektorej z blízkych stredoázijských republík a do Dušanbe letieť regionálnou linkou. Jedinou pravidelnou vnútroštátnou linkou je linka medzi Dušanbe, Chudžandom a mestom Khorog.

Vlakom: V Tadžikistane jazdia dve vlakové linky: Moskva-Dushanbe (dve spojenia týždenne) a Moskva-Khujand (raz týždenne). Oba cestovné poriadky sú prístupné na internetovej stránke Ruských železníc, Tadžické železnice nemajú žiadnu internetovú stránku. Premávajú tiež 2 vlaky týždenne z Dushanbe cez Qurgonteppa do Shahrtuz. Vlaky sú ale veľmi pomalé, často jazdia rýchlosťou len 25 km/h, no sú dobrou príležitosťou stretnúť sa s miestnymi ľuďmi a vychutnať si krajinu. Je zakázané fotografovať vlakové stanice a vlaky samotné.

Musíte vidieť

Chudžnand – najbohatší región krajiny, mesto s tradičným stredoázijským bazárom Panchshanbe, neveľkou mešitou a madrasou;

pohorie Fan -  miesto nádherných výhľadov s prekrásnym jazerom Iskander-Kul, s množstvom lezeckých a trekových tratí;

Wakhanský koridor – tadžická časť údolia Wakhan s množstvom pevností z čias Hodvábnej cesty, ruín zoroastrických chrámov, úchvatné výhľady na pohorie Hindukúš.




Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa