Burundi

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Burundská republika      
Hlavné mesto: Bujumbura  
Rozloha: 27 830 km2
Počet obyvateľov: 11 466 756 (odhad 2017) 
Štátne zriadenie: republika na čele s prezidentom     
Geografická poloha: stredná Afrika
Časové pásmo: Slovensko 0hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Bujumbure online
Podnebie:

V nížinách jazera Tanganika je klíma horúca s vysokou vlhkosťou. Teploty dosahujú priemerne 30°C. Na hornatom severe krajiny dosahujú teploty priemerne  20°C. Obdobie dažďov trvá od októbra do mája, s krátkou prestávkou v období od decembra do januára.
Vysoké nadmorské výšky spríjemňujú typickú tropickú klímu krajiny. Najsuchším a najteplejším je obdobie medzi júnom a septembrom s teplotami prekračujúcimi 30°C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE BUJUMBURA

Mena: Burundský frank (BIF)                           
Jazyky: Rundský, Francúzsky (úradné), svahilský;
Správne členenie: 18 provincií
Národnost. zloženie: Hutuovia  (85%), Tutsiovia (14%),Twaovia (1%)
Náboženstvo:

kresťanstvo (86%), islam (3%), iné (4%), nešpecifikované (8%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v Burundi diplomatické zastúpenie. Príslušným úradom je

Veľvyslanectvo SR v Nairobi (Keňa)
Embassy of the Slovak Republic
Jakaya Kikwete Road, P.O.Box 30 204, Nairobi
Tel: +254 20 272 1896
Mob. tel.: +254 731 282 826
Fax: +254 20 271 7291
E-mail: emb.nairobi@mzv.sk
Web: https://www.mzv.sk/web/nairobi

 

Pre SR je príslušným

Veľvyslanectvo Burundi v Berlíne
Berliner Strasse 36, Berlín
Tel. č.: +49 30 234 5670
E-mail: info@burundi-embassy-berlin.com
Web: www.burundi-embassy-berlin.com

Od 1. júla 2013 Veľvyslanectvo Belgicka v Burundi vydáva v zastúpení SR víza pre občanov Burundi. V prípade akútnej konzulárnej potreby slovenskí občania môžu kontaktovať Veľvyslanectvo Belgicka v Bujumbure.

Veľvyslanectvo Belgicka v Burundi
Boulevard de la Liberté 18, Bujumbura, Burundi
T: +257 22 226 176
Email: bujumbura@diplobel.fed.be
Web: https://diplomatie.belgium.be/burundi

Víza a doklady:

 

Vízum je nevyhnutné vybaviť pred vstupom do krajiny, na príslušnej ambasáde Burundskej republiky minimálne 15 dní pred plánovaným vstupom do krajiny.

Vízové poplatky - Jednovstupové víza (platnosť jeden mesiac): 90 USD, Multivstupné víza (platnosť jeden mesiac): 120 USD, Tranzitné víza: 40 USD. Multivstupné (platné 3 mesiace) vízum pre služobné a diplomatické pasy je zadarmo.

Vízové požiadavky - vyplnená vízová žiadosť (dva výtlačky),
platný cestovný doklad (platný 6 mesiacov pred vstupom do krajiny, aspoň 5 voľných strán), kópia dátovej strany cestovného pasu, 2 x fotografia pasového formátu, pozvanie (pozývateľ z Burundskej republiky), odporúčací list zamestnávateľa (organizácie) pri oficiálnych návštevách, sprievodný list, medzinárodný očkovací preukaz (potvrdenie o vakcinácií proti žltej zimnici), potvrdenie o rezervácii hotela/spiatočná letenka/pozvanie, vízový poplatok.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Pôvodnými obyvateľmi krajiny sú Pygmejovia. Okolo roku 1000 Burundi osídlili Hutuovia. V 16. a 17. storočí prišli z Etiópie a Ugandy pastierske kmene Tutsiov. Tutsiovia ovládli stredovekú štruktúru Hutuov a stali sa vládcami krajiny. Hutuovia zostali roľníkmi a chovateľmi dobytka. Koncom 19. storočia bolo Burundi spolu s Rwandou kolonizované Nemeckom. Nemcov vyhnali počas prvej svetovej vojny Belgičania. Po vojne  pripadla krajina Belgičanom. Vládnuca vrstva Tutsiov úzko spolupracovala s kolonizátormi. Burundi vyhlásilo nezávislosť v roku 1962, ale kráľ  Mwami Mwambutsa odmietol vymenovať hutuského premiéra, napriek jeho volebnému víťazstvu. O rok neskôr uskutočnili Hutuovia neúspešný vojenský prevrat. Kráľ Mwami Mwambutsa s krajiny utiekol a moci sa zmocnila vojenská junta Tutsiov. Ďalšia vzbura Hutuov sa uskutočnila v roku 1972.

Tutsiovia odpovedali vyvražďovaním vzdelaných a bohatých Hutuov. Zabitých bolo okolo 200 000 ľudí. V roku 1976 sa prezidentom po nekrvavom prevrate stal Jean-Baptiste Bagaza. Súčasťou demokratizačného programu bolo zapojenie Hutuov do spravovania krajiny. V roku 1987 bol Bagaya zvrhnutý vlastným bratrancom Pierrom Buyoya. V roku 1988 vypukli ďalšie národnostné nepokoje. V roku 1993 sa uskutočnili prvé demokratické voľby. Prezidentom sa stal Melchior Ndadaye, a vo vláde bola väčšina Hutuov. Krvavý armádny prevrat a následné etnické nepokoje predčasne ukončili aj toto volebné obdobie. Do susednej Rwandy ušlo okolo 400 000 utečencov. V apríli roku 1994 po leteckom nešťastí zahynul ďalší prezident Ntaryamira.

Dočasným prezidentom sa stal Sylvestre Ntibantunganya. Vzápätí vypukli ďalšie boje. Napriek nevyhláseniu vojny bolo zabitých 100 000 ľudí. V roku 1996 sa po štátnom prevrate prezidentom opäť stal  Pierre Buyoya. Nasledovali ďalšie nepokoje. Mierové rozhovory po roku 1999 prerušila smrť hlavného vyjednávača – tanzánijského prezidenta Juliusa Nyerereho. Jeho nástupcom sa stal Nelson Mandela, ale rozdiely medzi bojujúcimi stranami boli obrovské a uzavreté prímerie netrvalo viac ako niekoľko dní. V roku 2003 prezident Buyoya odovzdal moc vodcovi Hutuov Domitienovi  Ndayizeye. Napriek tomu sporadické boje medzi obidvoma stranami pokračovali.

V roku 2004 začala v Burundi pôsobiť OSN, ktorá vyslala na presadenie mieru viac ako 5000 vojakov. Úspešné parlamentné voľby sa konali v roku 2005 a víťazmi sa stali bývalí povstalci, FDD. Pierre Nkurunziza, vodca FDD, sa stal v auguste prezidentom. Voľby v roku 2010 boli poznačené násilím a obvineniami z podvodu a korupcie. Medzinárodní pozorovatelia ale uznali, že miestne voľby boli vo všeobecnosti slobodné a spravodlivé, a Nkurunziza bol zvolený znovu.

V období medzi rokmi 2010 a 2015 sa podarilo mier v značnej miere udržať a Burundi pokračovalo vo svojej ceste k oživeniu krajiny: začali prichádzať zahraničné investície, infraštruktúra krajiny sa začala prebudovávať, ekonomika postupne stúpala, rástol cestovný ruch, a na chvíľu bolo smerovanie krajiny pozitívne.

V apríli 2015 Domitien Ndayizeye oznámil, že má v úmysle zostať v prezidentskom kresle aj tretie funkčné obdobie. Opozičné strany uviedli, že by to bolo proti ústavnej zmluve, ktorá obmedzuje prezidenta na dve funkčné obdobia. Ndayizeye však tvrdil, že jeho prvý termín sa nezapočítava, keďže bol menovaný parlamentom a nebol zvolený ľuďmi. Ľudia tiež nesúhlasili a koncom apríla sa v uliciach Bujumbura začali protesty. Tieto pokračovali vo väčšej miere, vznikali násilné strety, došlo k zrušeniu nezávislých rozhlasových staníc a médií.

Napriek týmto okolnostiam sa voľby konali koncom júla 2015. Tieto boli bojkotované opozíciou a Ndayizeye bol opäť riadne zvolený. Odvtedy pokračuje v celom Burundi v nízkej miere násilie, počas ktorého už z tejto krajiny utieklo asi 380 000 ľudí (2017).

Bezpečnostné riziká: Politická a bezpečnostná situácia v krajine je naďalej nestabilná. V krajine dochádza k porušovaniu ľudských práv, únosom, násiliu, mučeniu a vraždám zo strany bezpečnostných zložiek. Ozbrojené skupiny rebelov (opozícia) operujú v mnohých oblastiach krajiny (ich obeťami sa v minulosti stali aj cudzinci a pracovníci zahraničných nevládnych organizácií aktivizujúcich sa v Burundi), pričom aj okolie hlavného mesta Bujumbura sa často stáva terčom ozbrojených útokov. Samotné centrum hlavného mesta je relatívne pokojné a bezpečné. Celková úroveň kriminality je však vysoká - bežne sú zaznamenávané krádeže (vreckoví zlodeji, vykrádanie automobilov, krádeže automobilov a pod.) ako aj ozbrojené prepadnutia (aj počas denných hodín). Stupeň odporúčania: 2 - Zvážiť nevyhnutnosť cestovania do Burundi.

Zdravotníctvo: Nedostatočná, resp. veľmi limitovaná. Pre Európana prakticky dosažiteľná len v hlavnom meste Burundi – Bujumbure. Za lekárske ošetrenie sa platí v hotovosti a vopred. Vysoký výskyt cholery, malárie, žltej zimnice, meningitídy, hepatitídy A.

Internet:(.bi) https://allafrica.com/burundi/ https://www.burundi.gov.bi/ 

Komunikácia: Telekom (áno)Orange (áno), O2 (nie)

Bez záruky:
La Pierre de Livingstone et Stanley je miestom, kde zaznela slávna cestovateľská fráza „Doktor Livingstone, predpokladám?“ Je označovaná ako miesto stretnutia dvoch najslávnejších afrických cestovateľov dr. Livingstona a sira Stanleyho. Podobne ako v iných prípadoch, sa toto stretnutie odohralo niekde úplne inde. Napriek tomu, ide o jednu z najväčších atrakcií v Burundi.

 

Doprava

Rozsiahla cestná sieť, ktorá je však mimo hlavného mesta vo veľmi zlom stave – v období dažďov sú cesty nezjazdné. Cesty na juhu krajiny a v pohraničných oblastiach sú často cieľmi útokov ozbrojených skupín.

Rovnako ako v Rwande, je väčšina hlavných ciest v Burundi asfaltová. Verejná doprava sa väčšinou skladá z moderných japonských mikrobusov, ktoré sú lacnejšie ako zdieľané taxíky a nie sú také preplnené. Destinácie sú vypísané na prednom okne a mikrobusy vyrazia na cestu, keď sa naplnia. Minibusy a zdieľané taxi štartujú každý deň z gare routière (autobusovej stanice), od skorého rána až do poludnia, z takmer každého mesta.

Letecky: Medzinárodné letisko Bujumbura sa nachádza asi 12 km severne od centra mesta. Kvôli dlhotrvajúcej vojne obsluhuje Burundi len veľmi málo medzinárodných leteckých spoločností a spoločnosť Air Burundi, národná letecká spoločnosť, pozastavila prevádzku a v súčasnosti funguje len ako cestovná kancelária.

Musíte vidieť

Bujumbura – mix grandióznej koloniálnej architektúry so širokými bulvármi a verejnými budovami na jednej strane a anonymnými chudobnými predmestiami na strane druhej; Gitega - druhé najväčšie mesto s Národným múzeom;

La Pierre de Livingstone et Stanley – skala, kde sa pravdepodobne stretli slávni cestovatelia Stanley a Livingstone;

Rusizi – najznámejší národný park Burundi. V riekach tu žijú hrochy a vodné antilopy;

Saga Beach – najlepšie sladkovodné pláže v Afrike;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa