Aruba

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny

Aruba (autonómne územie Holandského kráľovstva)

Aruba je ostrovom v Karibskom mori. Od pobrežia Venezuely je vzdialený asi 20 kilometrov. Ostrov je autonómnym územím Holandského kráľovstva.
Slnečné dni sú tu takmer zaručené a krásu miestnych pláží možno pozorovať len zo zatajeným dychom. Nie náhodou sem prichádza množstvo turistov z Južnej Ameriky, ale aj z USA, Kanady a Holandska.     

Mestá: Oranjestad (hlavné mesto), Barcadera, Noord, Paradera, Savaneta, Sint Nicolaas    
Rozloha: 178,9 km2
Počet obyvateľov: 103 400 (2014)
Štátne zriadenie: Autonómne územie
Geografická poloha: Karibské more
Časové pásmo: Slovensko -6 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Oranjestade online
Podnebie:

Priemerné teploty počas celého roka sú okolo 28°C. Na poludnie sú o niečo vyššie, a noc býva chladnejšia. Ostrov je suchý, zrážok tu v priemere padne 2,5 cm za rok. Najviac od septembra do skorého decembra. Ostrov je mimo pásma hurikánov, aj keď v roku 2004 časť hurikánu Ivan ostrov zasiahla.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE ORANJESTAD

Mena: arubský florin (AWG)      
Jazyky: Holandský (úradný), papiamento (zmiešaný dialekt španielčiny, portugalčiny, holandčiny a angličtiny), rozšírená je tiež angličtina, španielčina
Správne členenie: ostrovy  
Národnost. zloženie: mestici (80%), iné národnosti (20%) 
Náboženstvo:

katolíci (82%), protestanti (8%), hinduizmus, islam

Diplomatické zast.:

SR nemá na Arube diplomatické zastúpenie. Najbližším úradom je

Veľvyslanectvo SR v Havane (Kuba).
Veľvyslanectvo SR - Embajada de la República Eslovaca
Calle 66, No 521, entre 5ta B y 7ma, Miramar - Playa Havana
Tel. č.: +53 07 204 1884
Mobil (pohotovostný): +53 52 630 584, prípadne: +53 52 630 534
Fax: +53 07 204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: https://www.mzv.sk/havana

Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva v SR
Fraňa Kráľa 5, 811 05 Bratislava
Tel.: +421 2 5262 5081
Fax: +421 2 5249 1075
E-mail: btl@minbuza.nl

Víza/doklady:
Pri cestovaní a pobyte do 90 dní je nevyhnutné mať: platný cestovný pas minimálne 6 mesiacov pri odchode z územia; spiatočnú letenku/doklad o spiatočnej ceste; víza nie sú potrebné. Pri cestovaní a pobyte dlhšom ako 90 dní: je potrebné si vybaviť rezidentné povolenie prostredníctvom príslušných miestnych úradov (v prípade pracovného povolenia – o povolenie na pobyt musí požiadať zamestnávateľ za zamestnanca a pod.).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Internet (.aw): www.aruba.com/www.arubatourism.com/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Ostrov Aruba je známy svojou nezvyčajnou numizmatickou minulosťou. Pre nedostatok mincí ich ostrovania jeden čas krájali ako koláče. 

Ak patríte medzi ľudí, ktorí sa štítia zvierat, budete si musieť zvyknúť na množstvo malých i veľkých leguánov, ktorí sa vám budú motať pod nohami, ale sú vraj neškodní....

Jedlo a pitie: Miestnymi špecialitami sú  Stoba di Bestia Chiquito – baranie mäso s hustou zeleninovou polievkou, a Keshi Yena – kura alebo morské špeciality podávané s holandským syrom.

Reštaurácie: Iguana Joe's – v hlavnom meste Oranjestad, jedna z mála reštaurácií ponúkajúcich tradičnú arubskú kuchyňu. Excelentnou ale drahou reštauráciou je  Madame Janette. Podávajú tu vynikajúce kombinované arubsko- európske jedlá.
Na ostrove je niekoľko drahých reštaurácií, väčšinou naplnených zahraničnými turistami.
Pobočky tu majú takmer všetky americké fastfoodové reťazce (napr. Wendy's, Taco Bell, Pizza Hut).

Nápoje: Jediným pivom vareným priamo na ostrove je Balashi. Odporúča sa ho piť po celom dni strávenom na pláži.

Doprava

Doprava: Letisko kráľovny Beatrix leží v južnej časti ostrova, asi 6km juhovýchodne od hlavného mesta Oranjestad. Do hlavného mesta jazdí z letiska množstvo taxíkov.

Pri cestách do vnútrozemia, alebo na sever ostrova je potrebné auto. Je tu množstvo medzinárodných a miestnych autopožičovní. Medzinárodné spoločnosti sídlia na letisku, alebo v luxusných hoteloch. Platia tu vodičské preukazy domácich krajín návštevníkov, ale vek vodiča musí vyšší ako 21 rokov. Jazdí sa na pravej strane cesty a rýchlostné ukazovatele sú v kilometroch za hodinu. Vodičov dopredu upozorňujeme, že v krajine existuje niekoľko kruhových objazdov, ktoré môžu byť pomerne frustrujúce a že väčšina ciest nie je označená značkami. Nedostatok dopravných značení môže byť obzvlášť mätúce v centre mesta Oranjestad, preto je najlepšie zaparkovať v blízkosti nákupného centra a jednoducho prejsť do cieľa peši.

Medzi mestom Malmok na severozápade ostrova a San Nicolas na juhovýchode jazdia frekventované autobusové linky. Prechádzajú cez hlavné mesto Oranjestad, hotely na pobreží a popri letisku. Odchádzajú z autobusovej stanice v Oranjestad, ležiacej blízko Royal Plaza. Taxíky sa zhromažďujú okolo väčších hotelov a pri turistických atrakciách. Ich ceny sú regulované vládou. Taxikári by mali mať pri sebe cenník a ceny sa dohadujú vopred. Taxíky je možné prenajímať aj na vyhliadkové jazdy.

Musíte vidieť

Oranjestad – hlavné mesto s holandskou koloniálnou atmosférou „vďaka“ napodobeninám holandskej koloniálnej architektúry;

od Palm Beach po Eagle Beach – pás pláží s mäkkučkým pieskom a holywoodskym západom slnka, hlavná turistická atrakcia ostrova;

Arikok National Wildlife Park – národný park v drsnom vnútrozemí ostrova;

maják California – maják pomenovaný po vraku lodi, ktorá neodpovedala na núdzové volanie z Titaniku, pobrežie a pláže okolo majáku sú výborným miestom na surfing;

Gold Mills – svedkovia zlatej horúčky na Arube, ktorá vypukla začiatkom 19. storočia, a podľa ktorej ostrov dostal svoje meno.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa