Arménsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Arménska republika
Hlavné mesto: Jerevan
Rozloha: 29 743 km2
Počet obyvateľov: 2 924 816 (2018)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: západná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +3 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Jerevane online
Podnebie:

kontinentálne s chladnou zimou a horúcim, suchým letom

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V JEREVANE

Mena: arménsky dram  (AMD)
Jazyky: arménčina (úradný), azerbajdžančina, ruština
Správne členenie: 10 provincií
Národnost. zloženie: Arméni (93%), Azerbajdžanci (1%), Rusi (2%), ostatní (predovšetkým Kurdi) (4%)
Náboženstvo: arménska pravoslávna cirkev (94%), ruské pravoslávne náboženstvo
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Arménskej republiky pre SR
Botschaft der Republik Armenien, Hadikgasse 28, 1140 Wien, Österreich / Austria

Tel.: +43 1 5227 479

Fax: +43 1 5227 481

Email: armaustriaembassy@mfa.am

Honorárny konzulát SR v Arménsku so sídlom v Jerevane
Honorárny konzul Gagik Martirosian
26/1 Vazgen Sargsyan Erebuni Plaza Business, Center 6th floor, office 602 Yerevan 0010 Armenia
Tel: +37 410 53 25 53
E-mail: slovakconsul@netsys.am

Víza a doklady:

Pri turistických cestách je potrebný platný cestovný pas. Cestovný pas slovenského občana musí byť platný pri vstupe aj výstupe z krajiny. Občania Slovenskej republiky môžu zostať území Arménskej republiky bez víza po dobu 180 dní (platí len pre občanov Slovenskej republiky; nie pre štátnych občanov tretích krajín, držiteľov cudzineckého pasu SR)

Pri odlete z územia Arménska sú cestujúcim odoberané odtlačky prstov.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prvé kmeňové zväzy sa na území Arménska vytvárali už v 13. storočí pred n. l. Územie bolo niekoľkonásobne väčšie než dnes, rozkladalo sa pozdĺž hory Ararat, kde podľa legendy pristála Noemova archa. Neskôr krajinu dobyl Alexander Veľký. Od staroveku sa na území Arménska vytvárali štátne útvary, ktoré sa stali predmetom bojov medzi perzskou a rímskou ríšou. V 9. až 11. storočí bolo Arménsko nezávislým štátom. V 12. stor. bolo súčasťou Gruzínska. V 16. storočí je územie rozdelené medzi Perziu a Osmanskú ríšu. Neskôr medzi Rusko a Turecko. V časti Arménska patriacej osmanskej ríši zahynulo koncom 19. stor. a v čase prvej svetovej vojny takmer milión Arménov v rámci vyhladzovania arménskeho národa. V roku 1918 vyhlásilo nezávislosť, ale o dva roky už do krajiny vstúpila Červená armáda a pričlenila územie k ZSSR. V roku 1991 bola vyhlásená nezávislosť Arménskej republiky. Na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia začali spory so susedným Azerbajdžanom o enklávu Náhorný Karabach, ktoré vyústili do pretrvávajúcej občianskej vojny. 

Bezpečnost. riziká: Podľa oficiálnej informácie neexistujú na území Arménska oblasti neprístupné pre cudzincov a pobyt na celom území krajiny je bezpečný. Turistika do oblasti Náhorného Karabachu sa neodporúča. Hranice s Azerbajdžanom sú uzavreté a oblasť je pomerne nebezpečná. Hranice s Tureckom sú tiež uzavreté. Prípadní návštevníci Náhorného Karabachu, musia vždy mať pri sebe platný cestovný pas s dokumentom potvrdzujúcim vstupné víza do tejto republiky. Bližšie informácie poskytnú konzulárne oddelenia arménskych veľvyslanectiev.

Zdravie: Pri vstupe do krajiny nie je povinné očkovanie, odporúča sa očkovať proti tetanu, hepatitíde A, diftérii.

Odporúča sa však pobyt výlučne vo veľkých mestách a turistických centrách s organizovanými výletmi do vnútrozemia s ubytovaním a stravovaním stredného až vyššieho štandardu. Pri cestách do vnútrozemia v jednoduchých podmienkach s jednoduchým ubytovaním, pri dlhodobom pobyte a úzkom kontakte s miestnym obyvateľstvom sa odporúča očkovanie ako pri zvýšenom riziku, čiže proti týfusu a hepatitíde B. Riziko nakazením  maláriou je nízke. Treba venovať pozornosť hygiene pri zaobchádzaní s potravinami a pitnou vodou, pretože hnačkové ochorenia sa hojne vyskytujú v celej krajine. Vzhľadom na nedostatok liekov v krajine je potrebné mať so sebou základnú výbavu v lekárničke a zabezpečiť si poistenie liečebných nákladov v zahraničí. Jedlo a potraviny zakúpené v obchodoch a reštauráciách strednej a vyššej úrovne sú nezávadné. Rovnako ako aj v iných oblastiach Kaukazu sa v letných mesiacoch neodporúča konzumovať ryby. Vodu treba piť prevarenú (predovšetkým v letných mesiacoch), alebo zakúpenú v obchodoch.

Internet (.am): https://www.mfa.am/en/, www.armenpress.am

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Letecky: Medzinárodné letisko Zvartnots, 10 km západne od Jerevanu, je hlavným letiskom v krajine. Časté sú najmä ruské letecké spoločnosti, ako napríklad Aeroflot, S7, Ural, Polet, Kuban Airlines, Saravia, Tatarstan, UTAir a Yamal. Medzi ďalšie patria Belevia (Bielorusko), Dniproavia (Dnipro, Ukrajina) a SCAT (Kazachstan). Jerevan obsluhuje aj niekoľko európskych leteckých spoločností, ako České aerolínie, Air France, Rakúšan, LOT.

Vlakom: Všetky vlaky v Arménsku si pamätajú sovietske časy. Existuje len jeden rýchly vlak: medzinárodný Jerevan-Tbilisi (+ Batumi v lete), všetky ostatné vlaky sú pomalé, ale na druhu stranu aj lacné. Na uzavretej hranici s Nakhichevanom premáva niekoľko denných vlakov smerujúcich do Gyumri a jeden do Jeruzalema. Počas letných víkendov premáva jeden denný vlak zo severnej stanice Almast do jazera Sevan až po Šorzhu na druhej strane. Jedinou stanicou severne od mesta Gyumri, ktorá je oficiálne prístupná cestujúcim, je Vanadzor, kde zastavuje vlakový vlak v Gruzínsku.

Autobusom: Verejná doprava je v Arménsku veľmi dobrá a lacná. Väčšina medzimestských ciest je obsluhovaná 14-miestnymi mikrobusmi alebo autobusmi. Jerevan má niekoľko autobusových zastávok, ktoré slúžia celej krajine, takže v závislosti od toho, kam chcete ísť, by ste mali zistiť, ktoré služby autobusovej stanice sú v oblasti vášho cieľa. Na rozdiel od mnohých krajín východnej Európy, sa na arménske minibusy nepredávajú vstupenky vopred. Platí sa vodičovi v ktoromkoľvek okamihu cesty.

Autom: Pre priemerného západného turistu je riešením aj prenajať si auto, či zobrať si taxík. Ceny sú pohybujú v rozmedzí asi 100 dram/kilometer. Väčšina taxislužieb však nemá taxametre, takže by ste mali pred odchodom dohodnúť cenu. Auto si môžete prenajať v Jerevane. Jazda v Arménsku však bude pre priemerného turistu iná ako doma, hoci cesty sa zlepšujú a štýl jazdy je celkovo dobrý. Väčšina hlavných ciest okolo Jerevanu je v slušnom stave. Keď cestujete na sever (Dilidjan) alebo na juh (Jermuk), cesty sú menej udržiavané a skôr hrboľaté a môžete to cítiť najmä pri použití verejnej dopravy.

Musíte vidieť

Echmiadzin – bývalé hlavné mesto, dnes centrum arménskej pravoslávnej cirkvi;

Jerevan – jedno z najdlhšie obývaných miest na svete, nájdete tam aspoň dvadsať múzeí;

Matenadaran – jerevanská knižnica plná  historických rukopisov sídliaca v budove pripomínajúcej bunker;

Chrám Tatev – rozprávkový opevnený kláštor z 9. storočia, ležiaci na skale kaňonu Vorotan.



Zdroj: MZV, Euroinfo, CIA-The World Factbook

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa