Bhután

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Bhutánske kráľovstvo
Hlavné mesto: Thimphu
Rozloha: 47 000 km²
Počet obyvateľov: 807 610 (2017)
Štátne zriadenie: monarchia
Geografická poloha: južná Ázia, východné Himaláje.
Časové pásmo: Slovensko +4(5) hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Thimphu online
Podnebie:

Klíma je príjemná v mesiacoch pred začiatkom a po skončení obdobia dažďov, ktoré trvá od mája do septembra. Od marca do apríla, a od október a november sú všeobecne teplé, prší menej, svieti slnko a teploty sa pohybujú medzi 25-30°C. Noci sú studené, hlavne od novembra do marca. V nižších polohách sú zrážky intenzívnejšie a teploty vyššie.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V THIMPHU

Mena:

Bhutánsky ngultrum (BTN) a indická rupia (INR)

Jazyky: dzongčina (úradný), tibetské jazyky
Správne členenie: 18 oblastí
Národnost. zloženie: Bhútiovia (70 %), Nepálci, iné – Assamovia, Tibeťania
Náboženstvo: tibetský budhizmus (72%), hinduizmus, islam
Diplomatické zast.:

Slovensko nemá v krajine dipl.zastúpenie. Príslušným je zastup.úrad:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Dillí 
50-M, Niti Marg, Chanakyapuri, Delhi 110021, India 
Telefón: +911 126 889 071, +911 126 111 075, +911 126 885 340
Mobilný telefón: +919 818 799 477
Fax: +911 126 877 941
E-mail: emb.delhi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/dilli

Víza a doklady:

Pre vstup do krajiny sa vyžaduje cestovný pas platný min. 6 mesiacov s platnými vstupnými vízami, ktoré vybavujú registrované bhutánske cestovné kancelárie.

Žiadosti o víza spracúva Tourism Council of Bhutan na základe zaslanej fotokópie pasu, poplatku za pobyt a poplatku za vízum vo výške 40 USD. Poplatok musí byť výlučne prevedený v amerických dolároch na účet v Bhutánskej štátnej banke. Na základe potvrdenia bude do pasu udelené vízum pri vstupe do krajiny.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Podľa archeologických nálezov sa prvé osídlenia na území Butánu objavujú už v období 2000 rokov pred naším letopočtom. Územie bolo známe pod názvami Lho Mon (južná zem temnoty), Lho Tsendenjong (zem cyprusov), Lhomen Khazhi (južná zem štyroch prístupov). Súčasný názov Bhután znamená mýtus alebo tajomstvo. Kronika Butánu sa začína písať s príchodom budhizmu v 8. storočí. V roku 747 n. l. budhistický mudrc Padmasambhave, ľudovo nazývaný guru Rimpoche navštívil krajinu a zaviedol budhizmus. Odvtedy toto náboženstvo zaujíma dominantnú úlohu pri tvorbe sociálneho, politického, hospodárskeho a kultúrneho rozvoja krajiny.

V 17. storočí Shabdrung Ngawang Namgyal (vodca budhistickej školy Drukpa Kargyu) zjednotil krajinu.V druhej polovici 18. storočia však bola jednota Bhutánu ohrozená vnútornými rozpormi, občianskymi vojnami a taktiež vonkajšou hrozbou z Tibetskej plošiny. Mier a stabilita boli nastolené až korunovaním kráľa Ugyen Wangchucka (1907-1926).

17. decembra 1907 bol podpísaný „Sľub oddanosti“ pri ceremoniáli v budhistickom kláštore v Punakha a Ugyen Wangchuck sa stal prvým dedičným monarchom v Bhutánskom kráľovstve. Počas vlády druhého kráľa Jigme Wangchucka (1926-1952) krajina začala s pozvoľnou modernizáciou a podporou výchovných a vzdelávacích programov. Tretí kráľ Jigme Dorji Wangchuck (1952-1972) zahájil následne politické, sociálne a ekonomické reformy. Ustanovil parlament, Najvyšší súd, Kráľovskú poradnú radu a reformoval vládny systém. Počas jeho vlády sa Bhután stal členom OSN.

Štvrtý kráľ Jigme Singye Wangchuck (1972 – 2006) svoje úsilie venoval dlhodobej transformácii krajiny na modernú spoločnosť a zameral sa taktiež na demokratizáciu a postupný prechod z autoritatívnej monarchie na monarchiu konštitučnú. V marci 2005 bol predstavený návrh novej ústavy. Kráľ abdikoval v decembri 2006 a na trón nastúpil jeho syn Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Prvé demokratické parlamentné voľby sa uskutočnili v marci 2008 a nová ústava bola ratifikovaná kráľom v júli 2008.

Bezpečnost. riziká:Zdravotné riziká – odporúča sa očkovanie proti vírusovej hepatitíde typu A, tetanu, japonskej encefalitíde, brušnému týfusu a poliomyelitíde. Celoročné riziko nákazy maláriou je len v južnej časti kráľovstva do nadmorskej výšky 2500 metrov. V okolí hlavného mesta je zvýšené riziko besnoty.

Iné riziká – do krajiny nie je dovolené dovážať napríklad šestnásť milimetrové kamery, ďalej je zakázaný dovoz a vývoz zbraní, streliva, výbušných a vojenských predmetov, akékoľvek narkotiká a drogy, lovecké trofeje a starožitnosti.

Zdravotníctvo: V krajine sú len štátne nemocnice. Je dobré vybaviť si zdravotné poistenie v SR. Odporúča sa piť vodu len z uzavretých plastových fliaš. Strava tepelne spracovaná nie je zdraviu škodlivá.

Internet: www.tourism.gov.bt/, www.kingdomofbhutan.com/, www.bhutan.gov.bt

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Doprava

Doprava: Cestnú sieť tvorí asi 2500 km, spevnené cesty spájajú väčšie mestá na juhu krajiny, ktoré sú súčasne hraničnými mestami na hraniciach s Indiou. Hlavnými dopravnými prostriedkami sú stále mulice a poníky. Prenajať auto je možné, no odporúča sa využiť miestne prepravné organizácie, zväčša súkromné. Existuje aj taxislužba. Taxíky nemajú taxametre a ceny sú predmetom zjednávania, často aj hádok.  Autobusové spojenie existuje iba medzi dôležitými mestami krajiny. Medzinárodné letisko je v meste Paro, vzdialené od hlavného mesta 65 km. Cestovanie lietadlom je rýchlou a relatívne bezpečnou alternatívou k riešeniu cestnej dopravy v Bhutáne, ale lety sa niekedy rušia pri aj úplne nečakane. Druk Air a Bhutan Airways (Tashi Air) lietajú z Paro (Thimphu) na letisko Yongphula v blízkosti letiska Trashigang a Bathpalathang v Jakare, regióne Bumthang a Gelephu v blízkosti indických hraníc, v južnej centrálnej oblasti. Existuje niekoľko prístavných plôch pre vrtuľníky, ktoré využívajú aj indické vojenské a civilné organizácie. Železničná doprava neexistuje.

Keďže verejná doprava, ktorá premáva medzi mestami v Bhutáne, je ale prevádzkovaná iba zriedka, je veľmi bežným spôsobom aj stopovanie. Keďže niektorí vodiči ale vyzdvihujú cestujúcich ako prostriedok na doplnenie svojich príjmov, nie je nezvyčajné ponúknuť pri odchode z vozidla peniaze. Suma závisí od vzdialenosti, ale býva porovnateľná s nákladmi na cestovanie autobusom. Nemusíte sa ale báť, väčšina vodičov nevyžaduje nič a sú viac než šťastnú, že majú počas cesty nejakú spoločnosť a možnosť vytvoriť si nového priateľa. Ak máte v pláne zájsť veľa kilometrov, a v niektorých vidieckych oblastiach nie je ani iný spôsob, ako cestovať, je to dobrý nápad, mať pripravených niekoľko malých darčekov na ponúknutie vodičom ako vyjadrenie vašej vďaky.

Ako cestovať: Bhután je krajina, ktorá si úzko stráži tradície, kultúru a jednoduchosť domorodého obyvateľstva. Neoficiálne je povolený vstup do krajiny max. tritisíc turistom za rok. V krajine je niekoľko tzv. „zakázaných území“, do ktorých je povolený vstup len v čase hlavných festivalov. Pre horolezcov je potrebné zaobstarať si osobitné povolenie.

Cestovné kancelárie v Bhutáne
Bhutan Tourism Corporation Limited - City Mall Building, Yardren Lam, Thimphu 11001, Bhútán, Tel.:+ 975 2 322 647

Etho Metho Tours and Treks Limited - Luger Theater Complex, P.O. Box No. 360, Thimphu, Bhutan, Tel. +975-2-323162, Fax +975-2-322884, E-mail: info@ethometho.com.bt

Musíte vidieť

Bumthang – aj keď to znie ako bluesový bar niekde v Amerike, Bumthang je spirituálne centrum Bhutánu a sú tu najstaršie a najcennejšie budhistické stavby.  Bhutang obklopujú štyri údolia, najhlavnejším je Choskhor, kde sú najdôležitejšie dzongy, chrámy a paláce; 

Thimphu –  napriek rozvoju v posledných rokoch si mesto vďaka farebným dekoratívnym fasádam zachováva stredoveký ráz.  Dominantou mesta je impozantná Trashi Chhoe Dzong („Pevnosť nádhernej viery“) renovovaná v šesťdesiatych rokoch. Dnes je sídlom kráľovských úradov a mníšskej administratívy;

Dechenphu Lhakhang – vysoký, červený  goenkhang (kaplnka)l, je zasvätený bohyni  Gyenyen, ktorá je podľa legiend schopná dodávať zbrane pre nekonečný počet vojakov. Maľby v budhistickom chráme goemba boli nedávno reštaurované;

Taktshang – najslávnejší z bhutánskych chrámov, leží na útese vysokom 900 m, jediné čo je tu počuť sú zvuky vanúceho vetra, vody a hovoriacich mníchov;

Trongsa Dzong – najpôsobivejšia pevnosť kráľovstva, jeden z najestetickejších príkladov tradičnej bhutánskej architektúry;

Oplatí sa navštíviť  aj ľadovcové údolie Phobjika, Národný park Black Mountains s tigrami, čiernymi medveďmi, leopardmi a ďalšími divokými zvieratami. Rieky Mo Chhu a Ema Datse kaňon na rieke Mangde Chhu sú vhodné pre rafting;




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa