India

07.06.2010 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Indická republika
Hlavné mesto: Nové Dillí (New Delhi)
Rozloha: 3 287 590 km2
Počet obyvateľov: 1 210 193,422(2011)
Štátne zriadenie: parlamentná republika s dominantným postavením vládnej exekutívy, po územnosprávnej stránke zväz štátov
Geografická poloha: južná Ázia
Časové pásmo: Slovensko+ 4,5 hod.
Podnebie: Leto (apríl – máj) – vlhké a veľmi horúce, teploty okolo 40-50°C, vhodné na cesty do Himalájí, Kašmíru a hôr južnej Indie.
Monzún (júl – september) – vytrvalé dažde.
Jeseň (október – november) – krátke obdobie na severe Indie.
Zima (december – marec) – hlavná turistická sezóna, najvhodnejšie obdobie ne cestovanie do Indie okrem severnej časti.
Mena: indická rupia (INR)
Jazyky:

Indickou ústavou je ako úradný jazyk uznané Hindi (30% obyvateľstva) a dodatočne bola uznaná angličtina . Ústava ďalej umožňuje aj na pôde parlamentu používať ďalších 16 zákonom schválených jazykov používaných v úradnom styku. Hlavné jazyky: hindský j., anglický j., bengálsky j., gudžarátčina, pandžábčtina, urdčtina, asámčtina, tamilčtina, sinhálčtina, kannačtina, malajalamčtina, kašmírčtina, telugu, urisi, marathi, sindhi, sanskrit a pod.

Správne členenie: 25 zväzových štátov a 7 ústredne spravovaných území
Národnost. zloženie: Hindovia (39%), Telugovia (8%), Bengálci (7%), Maráthovia, Tamilci, Gudžarátci
Náboženstvo: hinduizmus 82%, islam 13%, iné (sikhizmus, kresťanstvo)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Dillí
Embassy of the Slovak Republic
50-M, Niti Marg, Chanakyapuri, New Delhi 110 021, India
Telefón: 0091 11 26889071, 009 111/2 611 1075
Mobilný telefón:  0091 9818799477
Fax: 0091 11 26877941
E-mail: emb.delhi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/dilli

Veľvyslanectvo Indickej republiky v SR  
Dunajská 4
Bratislava 1, 811 08
Telefón: (+421-2) 52 96 29 15 - 8
Fax: 00421/2 /5296 2921
E-mail: eindia@slovanet.sk
Internet: www.indianembassy.sk

Víza a doklady:

Od občanov SR sa vyžaduje platné vízum, ktoré je možné získať na Veľvyslanectve Indie v Bratislave.

Platný cestovný pas s minimálne 6 mesačnou platnosťou. Potvrdenie o očkovaní sa nevyžaduje /s výnimkou cestujúcich, ktorí prichádzajú z oblastí výskytu žltej zimnice – Afrika, Južná Amerika/.

Víza, režim vstupu, prihlasovacia povinnosť

Všeobecné vízové podmienky pre občanov SR :

a.) platný slovenský cestovný pas žiadateľa s najmenej dvoma prázdnymi stranami
b.) dve aktuálne farebné fotografie žiadateľa pasového formátu
c.) originál pozvania od indického občana / firmy , ktorým slovenského občana pozýva do Indie s uvedením dôvodu a ostatných podrobností návštevy (platí len pre obchodné víza)
d.) potvrdenie o dostatočných finančných prostriedkoch v sume 50,- USD na každý deň pobytu v Indii
e.) spiatočná letenka
f.) potvrdenie o zdravotnom poistení počas celého pobytu v Indii
Žiadosť o udelenie víza a prípadné ďalšie informácie sú k dispozícii na: www.indianembassy.sk

V prípade, že turista má v úmysle navštíviť okolité krajiny počas pobytu v Indii, je potrebné požiadať o indické víza s viacnásobným vstupom.

V prípade víz platných viac ako 180 dní je potrebné sa do 14 dní od príchodu do Indie zaregistrovať na Cudzineckom regionálnom registračnom úrade (FRRO) - Foreigners Regional Registration Office na týchto adresách:

New Delhi FRRO
East Block, Sec - 1
R. K. Puram
New Delhi – 110 002, tel.0091-11-2671 1443
Kolkata FRRO
237, AJC Bose Road
Kolkata, 700 020
Tel.: 0091-033-2247-0549

Mumbai FRRO
Office of the Commissioner of Police
Annexe – II, Third Floor
Badruddin Tayabji Marg
Mumbai – 400 001
Tel.: 0091-22-2262-0446
Fax: 0091-22-2262-0721

K predĺženiu platnosti víza je nutné si zabezpečiť povolenie (Letter of Permission) z ministerstva vnútra Indie (Ministry of Home Affairs) so sídlom Lok Nayak Bhavan, Khan Market, New Delhi, tel. čísla 4693334, 4612543, 4617649.

India sprísnila pravidlá (december 2009) na udeľovanie dlhodobých turistických víz. Nové opatrenia sa týkajú najmä cudzincov, ktorí v krajine žijú a pracujú. Podľa doterajších pravidiel musel držiteľ päť alebo desaťročného víza opustiť Indiu každých 180 dní. Väčšina cudzincov odcestovala len na pár dní do niektorej zo susedných krajín. Nové pravidlá zachovávajú povinnosť opustiť krajinu každých 180 dní, no cudzinec bude musieť pred návratom zostať mimo Indie najmenej dva mesiace. "Chceme zabrániť zneužívaniu dlhodobých turistických víz," uviedlo ministerstvo zahraničia s tým, že nové pravidlá platia už od novembra.
Každý rok požiada o dlhodobé víza v Indii vyše 100 000 cudzincov. Nové pravidlá znamenajú, že tisíce cudzincov pracujúcich na čierno v Indii bude krajinu musieť opustiť. Získať pracovné víza je totiž v Indii značne komplikované. Zmeny sa netýkajú udeľovania krátkodobých turistických víz. (sita)

Ministerstvo zahraničných vecí SR

India




Streda, 18. október. 2017. Meniny má Lukáš.

Najnovšie príspevky

Foto dňa