Nepál

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Nepálske kráľovstvo
Hlavné mesto: Káthmandu
Rozloha: 147 181 km2
Počet obyvateľov: 26 494 504  (2014)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: južná Ázia.
Časové pásmo: Slovensko +3,45 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Nepále.
Podnebie:

Rôznorodé, so stúpaním nadmorskej výšky, klesajú teploty a počet zrážok. Vo vysokých horských polohách ako tibetská plošina takmer neprší a teploty sa pohybujú okolo bodu mrazu. Najlepšie obdobia sú marec-apríl a október-november, kedy je teplo, prší málo a teploty sú 24-28°C. Od novembra do marca, nočné teploty klesajú pod bod mrazu, mnoho priesmykov je nepriechodných. Máj a jún sú veľmi horúce, od mája do septembra prší skoro každý deň.

Predpovede.sk

POZITE SI AKTUÁLNE POČASIE V KÁTHMANDU

Mena: nepálska rupia (NPR)
Jazyky: nepálčina (úradný)
Správne členenie: 5 oblastí
Národnost. zloženie: Nepálci (52%), Bihárci
Náboženstvo: hinduisti (86%), budhisti, moslimovia (4%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Indii
50-M, Niti Marg, Chanakyapuri, New Delhi 110 021, India
Telefón: +91 11 2688 9071, +91 11 2611 1075, +91 11 2688 5340
Fax: +91 11 2687 7941
E-mail: emb.delhi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/dilli

Veľvyslanectvo Nepálu pre SR, sídli v Berlíne
Hildebrandstraße 25, 10785, Berlin, Nemecko
Tel.: +49 308 892 6200
Mobil (pohotovostný): +49 171 746 5525
Fax: +49 308 892 6222
Email: emb.berlin@mzv.sk

Víza a doklady:

Pre občanov SR je potrebné vízum, ktoré možno získať na príslušnom Veľvyslanectve Nepálu v Berlíne alebo na honorárnych konzulátoch Nepálu (Mníchov, Frankfurt, Stuttgart, Kolín a Hamburg, Viedeň a Ľubľana), ktoré majú nárok pripočítať si poplatok +5 EUR. Bližšie informácie získate prostredníctvom webstránky veľvyslanectva.

Poplatky
Viacvstupové do 15 dní – 25 EUR
Viacvstupové do 30 dní – 40 EUR
Viacvstupové do 90 dní – 100 EUR
Osoby do 10 rokov – bezplatne.

Vízové poplatky sa odosielajú bezhotovostne na účet veľvyslanectva. Pri žiadosti o víza musíte mať cestovný pas platný min. 6 mesiacov.

Víza pri príchode
Na letisku v Káthmandu (TIA) alebo na pozemných hraničných prechodoch je možné získanie „Visa on arrival“. Poplatok (25 / 40 / 100 USD) sa platí v hotovosti – resp. na letisku je možnosť využiť platobnú kartu (Visa a MasterCard). Pre ušetrenie času vybavovania odporúčame pred príchodom spraviť on-line registráciu.

Predĺženie víz
Víza je možné predĺžiť (resp. udeliť do nového cestovného dokladu) na imigračných úradoch v Káthmandu, Pokhare alebo v ďalších mestách najviac na 150 dní v jednom kalendárnom roku.     

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Na územie Nepálu postupne prichádzalo indoiránske obyvateľstvo už od 7. stor. pred n. l. Od prvého stor. n. l. bol Nepál čiastočne závislý od Indie. V pol. 18. stor. Nepál ovládli a zjednotili Gurkhovci, založili dynastiu, ktorá vládne aj dnes. Zač. 19. stor. vpád anglickej Východoindickej spoločnosti, Nepál pod nútenou správou Angličanov. Začiatok vlády oligarchickej dynastie Ránov. V roku 1923 bola formálne uznaná nezávislosť, ktorá sa naplnila aj prakticky, keď Angličania v roku 1947 odišli z Indie. V r. 1951 zvrhnutie despotického režimu Ránov, obnovená monarchia. Pod tlakom demokratizačného hnutia na čele s Nepálskym kongresom kráľ v r. 1990 povolil vznik politických strán a schválil ústavu zabezpečujúcu pluralitnú demokraciu a dodržiavanie ľudských práv.

Bezpečnost. rizká: Napriek ukončeniu konfliktu s maostickou opozíciou, sa odporúča situáciu v krajine pozorne sledovať, a podriadiť sa bezpečnostným varovaniam. Nedávne smrtiace výbuchy v Káthmandú môžu byť znakom nepokojov a politického napätia pred voľbami, ktoré sa majú konať v novembri.

Monzúmové dažde vyvolali záplavy po celej krajine. Cestovanie po regiónoch Banke, Bardiya, Mahottari, Dhanusha, Jhapa, Sarlahi, Rautahat, Saptari a Tarai môže byť obmedzené a odporúča sa sledovať miestne informácie, prípadne upraviť cestovné plány.

Zdravotníctvo: Odporúča sa uzavrieť zdravotné poistenie v SR, nevyžaduje sa žiadne potvrdenie o očkovaní. Súkromné zdravotnícke zariadenia vyžadujú platbu za lekárske služby ihneď po ich poskytnutí v hotovosti. V prípade nedostatku finančných prostriedkov je možné ošetrenie v charitatívnych a misijných nemocniciach.

Internet (.np): www.welcomenepal.com,  www.nepaltravelinfo.com, www.rrindia.com/nepal-tourism.html

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie), O2 (áno)

Bez záruky: Najslávnejšou atrakciou v Káthmandú je Ulica bláznov. Miestni obyvatelia ju tak nazvali potom, ako sem prišli hippies, ktorí tu založili lacné hotely, reštaurácie a spirituálne obchody s osvietením.

Doprava

Letecky: Royal Nepal Airlines majú množstvo vnútroštátnych letov za primerané ceny, ale lietadlá sú staré, a rezervačný systém je neprehľadný. Miestne súkromné aerolínie sú o trochu lepšie. Je potrebné rátať s anulovaným letov a bezpečnostnými problémami. Odporúča sa rezervácia, jej potvrdenie a neustála kontrola zoznamu pasažierov.

Cestná doprava: Autobusy sú neskutočne lacné, pomalé a cestovanie je nepríjemné. V horách rátajte s priemernou rýchlosťou 30km/h. Každý rok v autobusoch zomrú v autobusoch stovky miestnych obyvateľov, v noci sa cestovať rozhodne neodporúča. Turistické autobusy jazdiace medzi Káthmandú, Pokharou a mestom Chitwan sú bezpečnejšie a zvieratá neprevážajú. Autá si je možné požičať len s miestnym šoférom, čo je pravdepodobne lepšie. Skútre sa dajú požičať v Káthmandú a v Pokhare, ale cesty môžu byť vražedné.

V poslednej dobe sa v krajine stal veľmi populárnym aj mikrobus, ktorý takmer nahradil miestnu autobusovú dopravu vzhľadom na rýchly servis. Cestovné je ale drahšie, ako jazda miestnymi autobusmi. Turisti by si mali byť vedomí aj toho, že mikrobusy často jazdia vysokou rýchlosťou a majú iba veľmi malú starostlivosť, príčinou čoho sú súčasťou veľkého percenta dopravných nehôd v Nepále.

Populárne sú horské bicykle, ktoré sa dajú požičať Káthmandú, v Pokhare a v Lumbini. Pri cestách v údolí Káthmandú môžu byť rýchlejšie ako autobusy. Po Káthmandu a okolo Pokhary jazdia taxíky, trojkolky, rikše, autorikše a trojkolesové autobusy tempos.

V Nepále je často jedinou možnosťou ísť pešo. V krajine prejde na chrbtoch nosičov viac tovaru, ako na všetkých iných dopravných prostriedkoch dohromady.

Vlaková: Vnútorná vlaková sieť je obmedzená na niekoľko kilometrov železničnej siete v Janakpur.

Musíte vidieť

Daman – miesto s najlepším výhľadom na Himaláje, neuveriteľná panoráma od Dhaulágiri po Mount Everest, na druhej strane dovidieť až do Indie;

Káthmandú – mesto dvoch tvárí. Chrámy z červených tehál a príjemní pútnici, frenetický zhluk moderných budov obklopených žobrákmi a opicami, všetko v opare dieselových motorov. Simultánny pach histórie a rozpoltenosť moderného sveta; 

Pokhara – perfektné, snehom pokryté Himaláje, ľadové vetry. Pokojné jazero, kde sa odrážajú zasnežené vrchy, na brehu je dedinka, odkiaľ sa šíri ozvena mantry 'Óm Mani Padme Húm' nahratej na CD a predávanej zahraničným turistom. To je Pokhara;

Bodhnath – najslávnejšia budhistická pamiatka Nepálu. Biela stupa, na vrchu ktorej je zlatá špirála, na všetko sa pozerajú oči Budhu. Tisíce farebných modlitebných vlajočiek vejúcich vo vetre. Prichádzajú sem hordy pútnikov, mnohí až z ďalekého Tibetu;   

Dakshinkali – chrám zasvätený šesťrukej bohyni Kálí. Dvakrát do týždňa nepálski pútnici jej krvavému apetítu obetujú byvoly, kurčatá, ovce alebo prasatá. Krvavú obetu je možné vidieť každú sobotu, alebo októborvého festivalu Dasain, kedy sa obraz bohyne doslova kúpe v krvi;

Hanuman Dhoka – starý kráľovský palác, prekrásny príklad starej nepálskej architektúry. Je tu tiež múzeum kráľa  Tribhuvana, ponúkajúce zaujímavý pohľad do kráľovskeho života;

Koshi Tappu Wildlife Reserve – národný park, kde vodné vtáky vedú v pomere k turistom 400:1, tiež je domovom posledných exemplárov vodnývh byvolov arna. Okrem nich tu žijú jelene, agresívne krokodíly a riečne delfíny;

Royal Chitwan National Park – jeden z najlepších národných parkov Ázie. Ak máte šťastie, uvidíte tigre alebo leopardy, nezabudnuteľné je slonie safari, s nosorožcami, jelenmi a opicami.



Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa