Nový Zéland

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Nový Zéland
Hlavné mesto: Wellington
Rozloha: 268 021 km2
Počet obyvateľov: 4 812 410 (2017)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia, člen Commonwealthu
Geografická poloha: Oceánia, južný Tichý oceán.
Časové pásmo: Slovensko +10 až +11 hod.
Podnebie:

Klíma je ovplyvnená studenými, vlhkými vetrami vanúcimi od Tasmánskeho mora, a pravidelnými víchrami prúdiacimi v Cookovej úžine. Na Južnom ostrove im prekážajú Južné Alpy, čo zvyšuje  vlhkosť západnej časti ostrova (7500 mm zrážok ročne). Klíma východnej časti je extrémne suchá (asi 330 mm). Vetry potom vanú na východ, cez Cantemburské pláne, hlavne v lete sú horúce a prudké. Na Severnom ostrove viac prší na západných svahoch vysokých vulkánov, ale na celom území ostrova sú zrážky rovnomernejšie. Priemerná teplota vo Wellingtone je 16°C v januári a 8°C v júli.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE VO WELLINGTONE

Mena: novozélandský dolár (NZD) = 100 centov
Jazyky: anglický (úradný), maorský
Správne členenie: 16 oblastí, 57 okresov, 16 miest
Národnost. zloženie: Európania (70%), Maori, miešanci, Číňania, Indovia
Náboženstvo: katolíci (12%), anglikáni (11%), presbyteriáni (8%), hinduisti, budhisti, islam
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Canberre, Austrália (zastupovanie Nového Zélandu)
Embassy of the Slovak Republic
47 Culgoa Circuit, O’ Malley, 2606 Canberra, Austrália
Telefón: +61 262 902 405,+61 487 201 047 (diplomatická služba v prípade núdze)
Fax: +61 262 901 755
E-mail: emb.canberra@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/canberra

Veľvyslanectvo Nového Zélandu pre SR:
Embassy of New Zealand in Berlin
Atrium, Friedrichstrasse 60, 10117 Berlin (Berlín), Germany (Nemecko)
Tel.: +49 30 2062 10
Fax: +49 30 2062 1114
E-mail: nzembber@infoem.org
Internet: www.nzembassy.com/germany

Honorárny konzulát SR na Novom Zélande
10th floor, Price Waterhouse Coopers Tower, 188 Quay Street, Auckland Nový Zéland (New Zealand)
Tel.: +64 936 651 10
Fax.: +64 930 303 38
E-mail.: slovakconsulate@ktc.co.nz

Víza a doklady:

Do 90 dní pre občanov SR za účelom návštevy, nie je potrebné žiadať o víza vopred (v rámci visa waiver).  Nad 90 dní (štúdium, návšteva, práca a iné typy víz) od novembra 2016 je pred cestou je potrebná elektronická registrácia eVisa.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prvými obyvateľmi boli polynézski Moriori, maorská imigrácia nastala v 8. storočí. V polovici 17. storočia Južný ostrov objavil holandský moreplavec Tasman. Od konca 18. stor. sústavné pokusy o európsku kolonizáciu. V r. 1840 sa NZ dostal pod nadvládu Angličanov, stal sa britskou kolóniou. Druhá polovica 19. stor. časté ozbrojené povstania Maorov. V roku 1931 sa stal NZ nezávislým a s Anglickom si zachoval personálnu úniu. Zúčastnil sa oboch svetových vojen po boku Veľkej Británie. Od začiatku 90. rokov silnejú snahy o premenu monarchie na republiku, v r. 1995 bola podpísaná dohoda s Maormi o navrátení časti pôdy pôvodnému obyvateľstvu a o finančnej kompenzácii.

Bezpečnost. riziká: Na ostrovoch nie je obmedzené cestovanie. Kriminalita je na nižšej úrovni ako v Austrálii, ale je potrebné byť opatrný hlavne vo veľkých mestách. Tiesňové číslo na Novom Zélande je 111 a môže byť použité na kontaktovanie sanitky, požiarnej služby, polície, pobrežnej stráže a záchranných služieb. Číslo 112 funguje z mobilných telefónov. Z mobilných telefónov môžete zavolať aj na číslo 555, ktoré slúži na hlásenie mimoriadnych dopravných nehôd.

Zdravotníctvo: Je na štandardnej úrovni, podobne ako v Austrálii. Verejné nemocnice prevažujú nad súkromnými. Hospitalizácia je problematická bez zdravotného poistenia, dokonca i v prípade platenia v hotovosti. Očkovanie sa nevyžaduje, avšak je potrebné počítať s prípadmi nebezpečných druhov chrípky a s výskytom žltačky. Na NZ nehrozí pohryznutie jedovatými hadmi. Nebezpečné sú jedovaté medúzy (jellyfish).

Internet (.nz): www.newzealand.com, www.mft.govt.nz

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (nie), O2 (áno)

Doprava

Loďou: Lode sa plavia len medzi mestom Auckland a niektorými ostrovmi v zálive Hauraki. Samozrejme, trajekty sa plavia aj medzi hlavnými ostrovmi Nového Zélandu. Spájajú mesto Picton s Wellingtonom. Lode sa plavia aj medzi mestom Bluff a Obanom na Stewartovom ostrove.

Cestná doprava:  Až donedávna bolo stopovanie na Novom Zélande bezpečné. V poslednom období sa objavilo niekoľko vážnych nehôd.

Cestovanie autobusom je relatívne ľahké a dobre organizované. Môže byť drahé, tiež môže trvať veľmi dlho. Najväčším dopravcom je spoločnosť InterCity.

Miestna doprava vo väčších mestách je zložená z autobusov, ale cez víkend (hlavne v nedeľu) takmer nepremávajú. Nočné spoje premávajú takmer vo všetkých mestách. Mestské vlaky premávajú len v meste Wellington. Najlepším dopravným prostriedkom pre cestách po krajine je auto. Prenájom je pomerne lacný, lacné sú aj ceny ojazdených áut. Obľúbeným dopravným prostriedkom sú kempingové karavany, plné cestovateľov, horských bicyklov a prenosných barbecue súprav. Väčšina miest má svoj kemping (okolo 30 NZD na noc). Karavany sa dajú prenajať od špecializovaných spoločností.

Vlakom: vlaky na Novom Zélánde sú skôr vizuálnym ako prepravným zážitkom, hlavne trasy ako Overlander spájajúci Auckland a Wellington; alebo TranzCoastal spájajúci Christchurch a Picton; alebo vlak TranzAlpine, šplhajúci sa cez Južné Alpy medzi mestami Christchurch a Greymouth. Lístky sa rezervujú prostredníctvom jednotlivých spoločností. Auckland, aj Wellington, majú železničnú dopravu. Aucklandská sieť je riadená spoločnosťou Auckland Transport a má štyri linky, ktoré sa od Britomartu šíria centrom mesta do Swanson na západe, Onehunga, Papakura a Pukekohe na juhu a Manukau na juhovýchode. Wellingtonovu sieť spravuje spoločnosť Metlink a má taktiež štyri linky, ktoré sa rozprestierajú severne od Wellingtonovej stanice, ktorá slúži pre severné predmestí Wellingtonu, Porirua, Kapiti Coast (na severe severne od Waikanae), Lower Hutt a Upper Hutt. Piata služba, Wairarapa Connection, cestuje niekoľkokrát denne na Masterton v Wairarapa cez Horné Hutt a 8,8 km dlhý tunel Rimutaka.

Letecky: Nový Zéland je prepletený množstvom leteckých liniek, Hlavnou spoločnosťou je Air New Zealand, austrálske aerolinie Quantas lietajú do väčších miest. Regionálne spoločnosti vás dostanú na miesta ako Great Barrier Island v zálive Haurakif, na Stewartov ostrov alebo  Chathamské ostrovy. Domáce lety na Novom Zélande môžu byť v celku drahé; niektoré vnútroštátne lety môžu stáť rovnako ako let do Austrálie. Avšak, lietanie často výjde lacnejšie, ako jazda automobilom alebo vlakom, najmä pri prechode medzi severnými a južnými ostrovmi. Letecké spoločnosti prevádzkujú elektronický systém vstupeniek. Môžete si ich rezervovať on-line, telefonicky alebo prostredníctvom cestovnej kancelárie. Na cestovanie bude potrebný doklad totožnosti s fotografiou.

Bicyklom: Môžete si priniesť vlastný bicykel, alebo si ho prenajať v niektorom z väčších miest. Podľa zákona musíte nosiť pri jazde prilbu, inak môžete na mieste dostať pokutu. Zakázané je jazdiť po diaľniciach, takže sa nepomýľte - Aucklandský prístavný mostík medzi centrom Aucklandu a severným brehom je diaľnica. Nie je na ňom ani žiadna samostatná cyklistická cesta, takže si budete musieť vziať trajekt. Cyklistika na Novom Zélande môže byť zábavná, ale kvôli geografii a malému počtu cyklistov, je v krajine veľmi málo cyklistických pruhov. Dajte si pozor na autobusy a nákladné automobily - na cestách Nového Zélandu je zranených a zabitých päťkrát toľko cyklistov, ako napríklad v Holandsku. Tiež by ste mali byť pripravení na veľké vzdialenosti medzi mestami a na premenlivé počasie. Nezabudnite tiež, že sa jazdí vľavo.

Musíte vidieť

Severný ostrov

Auckland – prekrásne mesto rozprestierajúce sa okolo prístavu Waitemata; Northland – subtropická kolíska civilizácií Maorov a Pakeha, nájdete tu aj najväčšie novozélandské stromy -  kauri; Coromandel – polostrov prekrásnych zlatých pláží východne od Aucklandu; Bay of Plenty – pláže a rezorty; Rotorua – neustály sírový pach ustavičných explózií gejzírov, bublajúce bahenné jazerá; jazero Taupo – centrum vulkanickej planiny uprostred zasnežených vulkánov; Waitomo – úžasné vápencové jaskyne; Whanganui River – široká, smaragdovo zelená rieka obklopená nepreniknuteľnou džungľou; Mount Taranaki – túra na perfektne tvarovaný vrchol trvá jeden deň; Hawke's Bay - vinárska oblasť so secesným centrom - mestom Napier; Wellington – hlavné mesto rozprestierajúce sa  okolo prírodného prístavu s predmestiami na priľahlých strmých vrchoch. Politici a byrokrati mu dodávajú urbánnu sofistikovanosť, ktorú oživuje rýchlo rastúca kaviarenská spoločnosť a nočná scéna;

Južný ostrov

Marlborough – svetoznáma vinárska oblasť; Nelson – nádherné pláže obklopené rovnomenným národnýnm parkom; Abel Tasman National Park – úžasné morské kajakovanie; očarujúce ľadovce Fox a Franz Josef v pohorí Južné Alpy; Kaikoura – územie, kde môžete pozorovať veľryby; Christchurch – mesto s tradičnými anglickými koreňmi; Aoraki Mount Cook – najvyšší vrch Nového Zélandu s osobitým vrcholom podobajúcim sa stanu; Dunedin – mesto ovplyvnené architektúrou Škótska; polostrov Otago – úžasná divočina s kolóniami albatrosov a tučniakov; Queenstown – centrum turizmu, kde môžete lyžovať, raftovať; Routeburn Track – turistická trasa spájajúca Queenstown a fjordy, jazerá a vrchy Fiordlandu, nájdete tu aj slávny Milford Track; Stewart Island – malý izolovaný ostrov s najnovším národným parkom Nového Zélandu, práve tu je najväčšia šanca že uvidíte vtáka kiwi vo voľnej prírode;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa