Maurícius

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Maurícijská republika
Hlavné mesto: Port Louis
Rozloha: 2 040 km2
Počet obyvateľov: 1 272 605 (2017)
Štátne zriadenie: parlamentná demokracia
Geografická poloha: ostrov v západnej časti Indického oceánu.
Časové pásmo: Slovensko +2 hod.
Podnebie:

tropické, ovplyvňované juhovýchodnými vetrami, teplé, suché zimy (máj – november) a horúce, vlhké letá (december – apríl); v letnom období sa môžu vyskytovať nebezpečné cyklóny

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE PORT LOUIS

Mena: maurícijská rupia (MUR)
Jazyky: angličtina (úradný), francúština, kreolčina
Správne členenie: 9 okresov, 3 dependancie
Národnost. zloženie: Indovia (69%) , kreoli (27%), Číňania (2%), Francúzi (2%)
Náboženstvo: hinduisti (52%), katolíci (30%), moslimovia (17%), iné (1%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR pre Maurícius

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Pretórii 
930 ARCADIA Street, Arcadia 0083, Pretoria, Južná Afrika 
Telefón: +27 12 3422 0512
Fax: +27 12 3423 688
E-mail: emb.pretoria@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/pretoria

Víza a doklady:

Ministerstvo zahraničných vecí SR oznamuje, že na základe podpisu Dohôd medzi Európskym spoločenstvom a krajinami Antigua a Barbuda, Bahamy, Barbados, Maurícius, Saint Kitts (Svätý Krištof) a Nevis, Seychelly, dochádza s okamžitou platnosťou k vzájomnému zrušeniu vízovej povinnosti pri krátkodobých pobytoch. Dohody umožňujú občanom EÚ a občanom dotknutých krajín cestovať bez víz na územie druhej zmluvnej strany na maximálne obdobie 3 mesiacov počas 6 mesiacov.

Aby bolo možné využívať výhody tohto bezvízového režimu, musia občania EÚ a uvedených krajín vlastniť platný cestovný, služobný alebo diplomatický pas. Platnosť cestovného dokladu musí byť dlhšia ako je plánovaný odchod z Maurícia.

Bezvízový styk sa uplatňuje pre všetky kategórie osôb a na všetky účely ciest (napr. turistika, kultúrne návštevy, vedecké aktivity, rodinné návštevy, obchodné a podnikateľské cesty a pod.), okrem osôb cestujúcich za účelom vykonávania zárobkovej činnosti. Ďalšie otázky k pobytu na Mauríciuse zodpovie podrobnejšie web stránka ministerstva vnútra.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Maurícius bol objavený portugalskými moreplavcami v roku 1505. Písomné poznatky o ostrove, ktorý nebol obývaný, sa datujú od prvých návštev Arabov, Malajzijcov a Holanďanov v 16. storočí. Holanďania založili na ostrove prvú osadu v roku 1638, ostrov prehlásili za holandskú kolóniu a pomenovali ju podľa svojho panovníka Moritza von Nassau. Ostrov opustili v roku 1710. O päť rokov neskôr ostrov obsadili Francúzi, ktorí ho ale stratili vo francúzsko–britskej vojne v roku 1810. Po vyhlásení zákazu otroctva v roku 1833 sa na Maurícius začala privážať lacná pracovná sila z Indie, potomkovia indických prisťahovalcov žijú na ostrove dodnes a predstavujú až 68% väčšinu v etnickom zložení obyvateľstva. Zvyšok obyvateľstva tvoria kreolskí potomkovia afrických otrokov a francúzskych osadníkov. Kampaň za nezávislosť ostrova začala koncom štyridsiatych rokov a bola vedená labouristickým hnutím. V roku 1968 sa pod vedením vtedajšieho premiéra Sira Seewoosagura Ramhoolama podarilo dosiahnuť nezávislosť ostrova v rámci Britského spoločenstva národov. Od roku 1992 je Maurícius republikou.

V roku 2015 si krajina zvolila prvú prezidentku, Ameenah Gurib-Fakim. Jej funkcia nemala dlhé trvanie, nakoľko bola v roku 2018 obvinená z účasti na finančnom škandále. Ameenah Gurib-Fakim akékoľvek pochybenia odmietla, ale aj napriek tomu, sa ešte v tom istom roku rozhodla odstúpiť.

Vo februári 2019 sa Medzinárodný súdny dvor pre OSN uzniesol, že Británia by mala čo najskôr ukončiť svoju kontrolu nad ostrovmi Chagos Islands, keďže tieto neboli v roku 1965 riadne právne oddelené od Maurícia.

Bezpečnost. riziká: Bezpečnostná situácia na Mauríciu je dobrá, úroveň kriminality je nízka. Odporúča sa zachovávať základné pravidlá bezpečnosti, dávať si pozor na osobný majetok, neupozorňovať na seba nosením drahých šperkov. Nie je vhodné a bezpečné kúpať sa v stojatých vodách, keďže hrozí riziko nákazy bilharziózou. Treba rešpektovať bezpečnostné pravidlá na plážach, výstražné tabule o vysokých vlnách a zákazoch kúpania v mori na vyznačených miestach.

Zdravotníctvo: Pri cestách na Maurícius sa nevyžaduje žiadne osobitné očkovanie. Potrebné je chrániť si zrak a pokožku pred účinkami intenzívneho slnečného žiarenia. Zdravotná starostlivosť je na dobrej úrovni. Hotely vyššej cenovej kategórie majú spravidla vlastného lekára. Odporúča sa uzavrieť pred cestou poistku liečebných nákladov. Voda z kohútikov na Mauríciuse nie je pitná, preto sa odporúča piť len vodu riadne zakúpenú a balenú vo fľaškách. Odporúča sa vyhýbať sa mliečnym výrobkom, keďže nie sú pasterizované. Ovocie pred požitím riadne umyť.

Internet (.mu): www.tourism-mauritius.mu/www.mauritius.net/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Hlavným nákupným centrom v Port Louis je Curepipe. Je tu veľa malých obchodíkov, predovšetkým čínskych, kde si môžete zaobstarať rôzny sortiment tovaru, od potravín až po odevy. Medzi najobľúbenejšie suveníry, ktoré si turisti odvážajú, sa radia modely lodí, oblečenie, indické výroby, topánky, rôzne košíky a ručne robené výrobky, známky a rôzne výšivky. Najlepšie miesta na nákupy sú v Port Louis, Curepipe a Rose Hill. Dajte si pozor pri kupovaní mušlí, koralov alebo výrobkov z korytnačích pancierov a ďalších produktov mora.

So zvyšovaním turistov dochádza totiž ku značnému devastovaniu týchto morských krás na vytváranie rôznych suvenírov, ktoré turisti s obľubou kupujú. Uvedomte si, že predávanie takýchto výrobkov je vládou zakázané a pri odchode z ostrova by vám mohli byť tieto suveníry zabavené. Nepodporujte preto ničenie prírody kupovaním týchto suvenírov. Veľmi obľúbené sú i šperky, ktorých výroba má dlhú tradíciu, vyrábajú ich najmä moslimovia a Indovia. Nakúpiť tu môžete rôzne druhy korenia, zeleniny alebo sušené ovocie. Nezabudnite tiež na vanilku, čaj a tunajší rum.

Iste vám príde na chuť pestrá kuchyňa s množstvom morských plodov a exotického ovocia. Základnou surovinou používanou v tunajšej kuchyni sú miestne rajčiny nazývané Pommes d´amour, ktoré dávajú jedlu farbu, cesnak a cibuľa pridá chuť a zázvor exotický nádych. Tunajšie typické omáčky Rougaille a Vingaye dostali svoje meno z francúzskeho slova označujúci cesnak - ail. Dôležitou súčasťou tejto kuchyne je ako ryža, tak kari, ktoré je i tradíciou kreolskej kuchyne. Indická kuchyňa je plná pokrmov z rýb, zeleniny, exotického korenia a mäsa. Nesporne najobľúbenejším korením je chilli, ktoré rastie po celom ostrove, ako divoko, tak kultivovane. Najobľúbenejším moslimským pokrmom je briani, čo je výborný mix ryže, zemiakov, korenia a mäsa. I Číňania dokázali presadiť svoje typické ostré korenené pokrmy. Šalát z palmových srdiečok, ktoré sa tiež hovorí Milionársky šalát, je jednou z vyhľadávaných špecialít a palmové srdiečka sa vyvážajú do celého sveta.

Klasického údeného lososa tu úspešne nahradili údeným merlinom. Pochutnať si môžete tiež na výborných ustriciach. Obľúbenou tunajšou pochúťkou je tiež diviak alebo srna. Obľúbená je tiež hydina, prepelice a bažanti. Najlepšie kari na ostrove sa pripravuje na hladkom kameni nazývanom roche Carri, ktorý má každá gazdinka. Kari sa rozdrví na pastu a každá gazdinka do nej pridá iné suroviny, takže môžete ochutnávať zakaždým originálny výtvor. Ochutnať môžete samozrejme obrovské množstvo ovocia - liči, mango, vodný melón, ananás, karmbolu, jack fruit, avokádo, papayu, carasol alebo zat. Pokiaľ chcete ochutnať z každého niečo, zájdite si na klasický bufet. Iste tam nájdete moslimské briani, indické kuracie kari, čínske bravčové, kreolské grilované hovädzie a francúzske zeleninové pokrmy. Servírovanie pokrmov je tiež nádhernou prehliadkou všetkých kultúr. Však, kde inde vám budú servírovať indické zálievky v čínskom porceláne spolu s tradičným kreolským kari.(lastminute.sk)

Doprava

Cestná: Prenájom auta je v tejto krajine najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom prepravy. Ceny nie sú úplne najnižšie, ale pri prenájme auta na týždeň a viac sa dá vyjednať zľava. Väčšina ciest je v dobrom stave, ale treba dávať pozor na výmoli a zle označené spomaľovače, hlavne na menších a rezidenčných úsekoch. Pre neskúsených vodičov môže byť tiež výzvou, že miestne ulice sú trochu priúzke, za normálnych podmienok relatívne v poriadku, ale šoférovanie sa stáva náročnejším ak sa na ceste vyskytne autobus, nákladné auto alebo cyklista. Na ostrove sa jazdí po ľavej strane vozovky.

Niekedy sa môže zdať, že každý dospelý muž na Mauríciu je taxikár. Vodiči často kričia na cestovateľov, ktorí sa prechádzajú po Port Louis, Flic en Flac alebo Grand Baie, zatiaľ čo stanovištia pred hotelmi sú tiež plné taxíkov. Určite sa odporúča vyjednávať, taxametre sa používajú len zriedkavo. Mnohí manažéri a majitelia penziónov sa pokúšajú zmierniť frustráciu svojich hostí tým, že sprostredkúvajú taxík. Vo väčšine prípadov ide o fér a prijateľné ceny. Taktiež sa dá prenajať taxík na celý deň, napríklad v prípade celodenného výletu.

Cestovanie autobusom je lacné a zábavné, väčšina miestnych je zvedavá a rada komunikuje. Neexistuje žiadna celoštátna autobusová spoločnosť, funguje tu niekoľko veľkých regionálnych autobusových spoločností a zopár samostatných dopravcov. Autobusy sú takmer vždy preplnené. Neexistujú žiadne zverejnené cestovné poriadky. Miestni obyvatelia sú najlepším zdrojom informácií a dokážu pomôcť pri hľadaní najlepšieho spôsobu, ako sa dostať z bodu A do bodu B. Diaľkové autobusy premávajú od 6:00 do 18:30.
Maurícius nemá železničnú dopravu.

Letecky: Priame lety spájajú Maurícius s Austráliou, Áziou, Blízkym východom, Afrikou a Európou. Z väčších vzdialeností sa obvykle prestupuje cez Juhoafrickú republiku, Stredný východ alebo Európu. Jediným letiskom na maurícijskej pevnine je medzinárodné letisko Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport. Národným dopravcom je Air Mauritius, ktorá má dobrý bezpečnostný záznam a slušnú medzinárodnú sieť.

Musíte vidieť

Národný park Black River Gorges – úžasná horská oblasť.

Najlepšie obdobie na návštevu krajiny je od septembra do januára, kedy je priľahlý ostrov Rodrigues celý v kvete.

Belle Mare – pláž pozdĺž východného pobrežia.

Port Louis – zmes kultúr od Indie až po Čínu.

Lurdy Indického oceánu – svätyňa Pere Laval.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa