Jordánsko

20.07.2010 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Jordánske hášimovské kráľovstvo
Hlavné mesto: Ammán
Rozloha: 92 300 km2
Počet obyvateľov: 6 407 085 (2010)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia
Geografická poloha: juhozápadná Ázia.
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Podnebie: leto horúce a suché, v zime chladné, priemerná teplota v Ammáne je 8°C v januári do 25°C v auguste.
Mena: jordánsky dinár (JOD)
Jazyky: arabčina
Správne členenie: 8 provincií
Národnost. zloženie: Arabi (98%), Čerkesi, Čečeni, Dagestánci
Náboženstvo: sunnitský islam (93%),
Diplomatické zast.:

Slovensko nemá v Jordánsku zastupiteľský úrad. Splnomocnené je:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Damasku 
Al Shafei Str.
33115  Damask/Damascus, Sýria
Telefón: +96311/613 2114-5
Mobilný telefón:  00963 944 22 42 00 (mobil dipl. služby / Emergency Call)
Fax: +96311/613 2598
E-mail: emb.damascus@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/damascus

Veľvyslanectvo Jordánska vo Viedni
Rennweg 17/4
Viedeň/  Vienna
Telefón: 0043/1 /405 10 25
E-mail: info@jordanembassy.at

Honorárny konzulát Jordánskeho hášimovského kráľovstva
Čajakova 26, Bratislava
Telefón: 00421/2 /4910 2333
E-mail: ziak@jordan-consulate.sk
Internet: www.jordan-consulate.sk

Víza a doklady:

Na vstup jepotrebný platný pas najmenej 6 mesiacov odo dňa vstupu do krajiny.
Občania SR môžu žiadať o víza na Veľvyslanectve Jordánskeho hášimovského kráľovstva so sídlom vo Viedni. Jednorázové vstupné víza (single - cca 14,- USD) na dobu pobytu jedného mesiaca môžu získať aj na hraničných priechodoch (okrem priechodu Allenby, King Hussein Bridge). Víza s viacnásobným vstupom je nutné žiadať vo Viedni.
Ak pobyt presiahne dobu 30 dní je nutná registrácia na migračných úradoch, v opačnom prípade hrozí pokuta cca 2,- USD na deň pobytu (vrátane prvých 30).
Pri vstupe do krajiny s vozidlom jordánske orgány často žiadajú opakované zaplatenie karnetu ("triptic"), ktorý bol zakúpený pre krajiny BV už pri vstupe do Sýrie alebo Libanonu (cca 15,- USD), ďalej medzinárodnú poistku (cca 40,- USD), vyžaduje sa medzinárodný vodičský preukaz.
Pozor: pri opustení krajiny sa uhrádza výstupný poplatok na osobu a vozidlo, čiastka nie je vysoká.

Pre pobyty dlhšie ako 3 mesiace je potrebné potvrdenie o zdravotnom stave. V odôvodnených prípadoch po posúdení miestnymi úradmi možno získať víza až na dobu 6 mesiacov alebo jedného roka.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

Jordánsko




Streda, 18. október. 2017. Meniny má Lukáš.

Najnovšie príspevky

Foto dňa